• Посилання скопійовано

Авансовий внесок при сплаті чистого прибутку державним підприємством

Фінансові показники держпідприємства за перший квартал: чистий фінрезультат - 1 357 028 грн, податок на прибуток - 297 884 грн, частина чистого прибутку, що сплачується до держбюджету за перший квартал – 1 085 622 грн. Підприємство подає річну декларацію з податку на прибуток. Як розрахувати авансовий внесок з податку на прибуток? Чи можливо оплатити тільки різницю авансового внеску, якщо є досить значна сума переплати за минулі роки?

Розрахунок чистого прибутку

Згідно з пп. 2 Порядку №138, частина чистого прибутку (доходу) сплачується державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями до державного бюджету наростаючим підсумком щоквартальної фінансово-господарської діяльності за відповідний період у строк, встановлений для сплати податку на прибуток підприємств.

Нарахування та сплата зазначеного платежу здійснюється на підставі Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку, форма якого затверджена Наказом Мінфіну від 12.01.2021 р. №4.

Частина чистого прибутку (доходу), що відраховується до державного бюджету за звітний податковий період, відображається у рядку 11 Розрахунку, а частина чистого прибутку (доходу), нарахована за попередній звітний період поточного року, – у рядку 12 Розрахунку.

У рядку 13 Розрахунку відображається частина чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті, без врахування суми частини чистого прибутку (доходу), нарахованої за попередній звітний період поточного року.

Але в Розрахунку за перший квартал значення в рядку 11 дорівнює значенню в рядку 13, а рядок 12 не заповнюється.

За умовами запитання, в рядку 11 і 13 Розрахунку за перший квартал зазначена сума чистого прибутку до сплати - 1 085 622 грн.

 

Розрахунок авансового внеску при виплаті дивідендів

У разі виплати дивідендів платник податку на прибуток за загальним правилом має сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток згідно з пп. 57.1-1 ПКУ. Причому в останньому абзаці пп. 57.1-1.2 ПКУ зазначено, що такий порядок стосується в тому числі виплат частини чистого прибутку державними підприємствами.

Про те, як має розраховуватися авансовий внесок, зазначено в пп. 57.1-1.2 ПКУ.

Авансовий внесок розраховується з суми перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об’єкта оподаткування за відповідний податковий (звітний) рік, за результатами якого виплачуються дивіденди, грошове зобов’язання щодо якого погашене. У разі наявності непогашеного грошового зобов’язання авансовий внесок розраховується зі всієї суми дивідендів, що підлягають виплаті. Авансовий внесок обчислюється за базовою (основною) ставкою, встановленою статтею 136 ПКУ (тобто, 18%). Сума дивідендів, що підлягає виплаті, не зменшується на суму авансового внеску.

Тобто, для розрахунку авансового внеску потрібно знати значення об’єкта оподаткування за рік, а також знати, чи сплачений з такого об’єкта оподаткування податок на прибуток.  

Але якщо підприємство сплачує частину чистого прибутку за перший квартал звітного року, а розрахує об’єкт оподаткування тільки після закінчення року – як такому підприємству обчислювати авансовий внесок?

За буквального розуміння наведеної норми пп. 57.1-1.2 ПКУ при сплаті до бюджету чистого прибутку за перший квартал авансовий внесок потрібно нараховувати на всю суму виплаченого чистого прибутку, тому що на момент сплати немає значення об’єкта оподаткування за рік.

Такий самий висновок читаємо і в консультації Нікопольського управління ДПС у Дніпропетровській області тут:

«…оскільки базовим податковим періодом для сплати частини чистого прибутку (доходу) є календарний квартал, а розрахунок авансового внеску здійснюється виходячи з об’єкта оподаткування податкового (звітного) року, то авансовий внесок при нарахуванні та сплаті частини чистого прибутку (доходу) за підсумками звітного кварталу, півріччя, трьох кварталів поточного року розраховується зі всієї суми частини чистого прибутку (доходу), що підлягає виплаті».

Причому далі в цій консультації зазначено:

«…якщо на момент сплати частини чистого прибутку (доходу) за IV квартал подана декларація з податку на прибуток за такий рік та погашені зобов’язання, то авансові внески нараховуються на суму перевищення частини чистого прибутку, що підлягає виплаті за IV квартал звітного року, над значенням об’єкта оподаткування податком на прибуток за такий рік, поділеному на 12 та помноженому на 3, тобто пропорційно кількості місяців, за які виплачується частина чистого прибутку».

Така думка заснована на нормі абзацу третього пп. 57.1-1.2 ПКУ, за яким у разі якщо дивіденди виплачуються за неповний календарний рік, то для обрахунку суми зазначеного перевищення використовується значення об’єкту оподаткування, обчислене пропорційно кількості місяців, за які сплачуються дивіденди.

З наведеного випливає, що якщо частина чистого прибутку, що сплачується до держбюджету за перший квартал, складає 1 085 622 грн, потрібно сплатити авансовий внесок з податку на прибуток в сумі 195 411,96 грн. (1 085 622 х 18%).

 

Чи можливо оплатити тільки різницю авансового внеску, якщо є досить значна сума переплати за минулі роки?

Дивимося норми пп. 57.1-1.2 ПКУ:

Сума попередньо сплачених протягом податкового (звітного) періоду авансових внесків з податку на прибуток під час виплати дивідендів підлягає зарахуванню у зменшення нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток, задекларованого у податковій декларації за такий податковий (звітний) період.

У разі якщо сума авансового внеску, попередньо сплаченого протягом звітного періоду, перевищує суму нарахованого податкового зобов’язання підприємством - емітентом корпоративних прав за такий податковий (звітний) період, сума такого перевищення переноситься у зменшення податкових зобов’язань наступних податкових (звітних) періодів до повного його погашення, а під час отримання від’ємного значення об’єкта оподаткування такого наступного періоду - на зменшення податкових зобов’язань майбутніх податкових (звітних) періодів до повного його погашення.

Сума сплачених авансових внесків з податку на прибуток при виплаті дивідендів не підлягає поверненню платнику податків або зарахуванню в рахунок погашення грошових зобов’язань з інших податків і зборів (обов’язкових платежів).

З наведених норм ПКУ випливає, що сума авансового внеску направляється виключно на зменшення суми податку на прибуток, нарахованого за даними податкової декларації. Причому, на наш погляд, ПКУ не передбачено врахування наявної переплати з податку на прибуток в оплату авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів.

Колись так само відповідала і ДПС, наприклад, на питання в ЗІР (102.21): «Чи враховується наявна переплата з податку на прибуток підприємств в оплату авансового внеску з податку на прибуток, нарахованого на суму дивідендів?».

Але ця консультація з 26.02.2021 р. переведена до нечинних.

Яка думка податкової служби на розглядуване питання сьогодні, нам невідомо. Хоча, на наш погляд, законних підстав для зміни такої думки немає. Проте можна отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Як оподаткувати доходи представництва, яке визнали постійним під час перевірки?
    Представництво нерезидента визнали постійним в результаті планової документальної перевірки. Представництво отримує дохід від реалізації автомобілів. Податок на прибуток за 2017 – 2018 рр. – 18% від 30% виручки від продажу автомобілів; за 2021 – 2023 рр. – 18% виручки від продажу. Материнська компанія зареєстрована платником податку на прибуток у березні 2024 р. Чи правомірний такий підхід перевіряючих?
    11.09.202418
  • Облік і оподаткування податком на прибуток отриманих дивідендів
    ТОВ, платник податку на прибуток, отримав дивіденди від емітента резидента України, інвестиційної компанії. Які особливості бухгалтерського обліку, оподаткування податком на прибуток?
    21.08.202473
  • Як визначити чистий прибуток, якщо податок на прибуток нарахували із запізненням?
    Підприємство планує виплатити дивіденди за 2023 рік у серпні 2024 р. У 2023 р. воно нараховує податок на прибуток за 2022 р. – Дт 443 Кт 641, у 2024 році так само нараховує податок на прибуток за 2023 р. Яка сума чистого прибутку буде розподілена на виплату дивідендів?
    20.08.202460
  • Безоплатні ТМЦ для нерезидента: що з податком на прибуток?
    ТОВ-високодохідник, платник ПДВ у квітні 2024 р. безоплатно надало ТМЦ нерезиденту (Німеччина) на суму 800 євро. Довідка щодо податкового резидентства є. Як вплине дана операція на об’єкт оподаткування податком на прибуток?
    09.08.202430
  • Податок на прибуток, ПДФО, ВЗ при викупі і анулюванні частки в СК
    З 2017 року ТОВ не нараховувало і не виплачувало дивіденди. Зараз учасник продає свою частку ТОВ та фізособі. ТОВ розраховується за придбану частку передачею права вимоги боргу. СК зменшується на суму придбаної ТОВ частки. Які податкові наслідки цієї операції з податку на прибуток для ТОВ, ПДФО та ВЗ для учасника фізособи?
    06.08.202442