• Посилання скопійовано

Чи подавати фізособі декларацію про майновий стан, якщо протягом року вона продавала авто?

Фізособа протягом 2023 року три рази через біржу продавала авто, як фізособа, не ФОП, ПДФО та ВЗ сплачені. Окрім того, фізособа є ФОП на ІІІ групі ЄП. Чи потрібно подавати декларацію про майновий стан?

Як сплачуються податки при продажу через біржу

Відповідно до пп. 173.3 ПКУ, у разі продажу (обміну) об’єкта рухомого майна за посередництвом юридичної особи (її філії, відділення, іншого відокремленого підрозділу) або представництва нерезидента чи фізичної особи - підприємця або укладення та оформлення договорів відчуження транспортних засобів у присутності посадових осіб органів, які здійснюють реєстрацію (перереєстрацію) транспортних засобів, такий посередник або відповідний орган виконує функції податкового агента стосовно подання до контролюючого органу інформації про суму доходу та суму сплаченого до бюджету податку в порядку та строки, встановлені для податкового розрахунку, а платник податку під час укладання договору зобов’язаний самостійно сплатити до бюджету податок з доходу від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого майна.

Відповідно до пп. 173.4 ПКУ суб'єкт господарювання, який надає послуги з укладення біржових угод або бере участь в їх укладенні за наявності оціночної вартості такого рухомого майна та документа про сплату податку сторонами договору, щокварталу подає до контролюючого органу інформацію про такі угоди, включаючи інформацію про суму доходу та суму сплаченого до бюджету податку, в порядку та строки, встановлені для податкового розрахунку.

Тобто біржа, як посередник, має подавати до податкової служби додаток 4ДФ з інформацією про суму доходу від продажу авто, суму утриманих та перерахованих до бюджету ПДФО і ВЗ. Але сплачує ці податки фізособа самостійно.

 

Чи подавати декларацію про майновий стан?

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (103.24): «Чи потрібно подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи ФО – резиденту (продавцю), яка у звітному році отримала дохід від продажу іншій ФО вантажного автомобіля, якщо ПДФО сплачений під час оформлення договору відчуження в органі, який здійснює реєстрацію (перереєстрацію) транспортних засобів, або через товарну біржу?».

ДПС зазначає, що так, потрібно подати за звітний рік до 1 травня року, що настає за звітним. Водночас, під час оформлення договору відчуження фізична особа (продавець) повинна самостійно сплатити до бюджету за своєю податковою адресою ПДФО з доходу від продажу такого майна.

Таким чином, якщо авто продавалися у 2023 році, то до 30.04.2024 р. включно потрібно подати декларацію.

 

Як заповнювати декларацію?

Розрахунок доходів від продажу авто (рухомого майна) відображається в розділі ІІ додатку Ф4 до декларації.

В графі 4 відображається сума отриманого доходу, який не підлягає оподаткуванню.

В графах з 5 по 7 – доходи, які оподатковуються ПДФО за ставкою 5%, а також нарахована сума ПДФО (5%) і ВЗ (1,5%).

В графах з 8 по 12 - доходи, які оподатковуються ПДФО за ставкою 18%, а також нарахована сума ПДФО (18%) і ВЗ (1,5%).

В розділ ІІІ додатку Ф4 переноситься:

  • в рядок 3 – дохід, який не оподатковується;
  • в рядок 4 – дохід, який оподатковується (загальна сума доходу в графах 5 і 8 розділу ІІ додатку Ф4);
  • в рядку 5 і 5.2 – сума ПДФО, яка має бути сплачена платником (загальна сума ПДФО з граф 6 і 11 розділу ІІ додатку Ф4) (це фактично сума ПДФО, яку платник сплатив у 2023 році);
  • в рядку 6 і 6.2 – сума ВЗ, яка має бути сплачена платником (загальна сума ВЗ з граф 7 і 12 розділу ІІ додатку Ф4) (це фактично сума ВЗ, яку платник сплатив у 2023 році).

Показник з рядка 3 переноситься до рядка 11.2 декларації.

Показник з рядка 4 переноситься до графи 3 рядка 10.5 декларації.

Показник з рядка 5.2 переноситься до графи 6 рядка 10.5 декларації.

Показник з рядка 6.2 переноситься до графи 7 рядка 10.5 декларації.

Тобто, в графах 6 і 7 рядка 10.5 декларації відображаються податки, які платник (фізособа) має сплатити самостійно. Але ці податки фізособа вже сплатила в 2023 році. Тобто, додатково їх сплачувати не потрібно, їх потрібно відобразити тільки в декларації.

Окрім того, якщо вже подається декларація, то в ній мають відображатися всі доходи, які фізособа отримувала протягом року. Якщо фізособа є ФОПом на ЄП і отримувала дохід від підприємницької діяльності, з якого сплачено ЄП, то такий дохід також слід показати в декларації – в рядку 11.1.

Сума доходу, ПДФО і ВЗ підсумовується в рядку 10 декларації.

Сума ПДФО з графи 6 рядка 10 переноситься в рядок 13 декларації, та в рядок 20.1.

Сума ВЗ з графи 7 рядка 10 переноситься в рядок 21.1 декларації.

Повторимося, що це суми податків, які фізособа має сплатити самостійно. Але ці податки вже сплачені фізособою в 2023 році, тому додатково їх сплачувати за наслідками декларації не потрібно.

Важливо! Оскільки авто продавалися фізособою як громадянином, а не ФОП, то і декларація подається від імені громадянина, а не ФОП. У «шапці» декларації в рядку 8 «Категорія платника» відмітка «Х» ставиться в комірці «громадянин», а не «підприємець». 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Право на користування програмним продуктом – це роялті, товар чи послуга?
    ТОВ, платник податку на прибуток, укладає субліцензійний договір, за яким передає право користування програмними продуктами (ПП) на рік, яке передбачає невиключне право на встановлення, захист, відображення, використання, копіювання ПП, здійснення доступу до ПП, умови використання якого обмежені функціональним призначенням та його відтворення обмежене кількістю копій. Право користування ПП передається субліцензіату шляхом доступу до сайтів, де субліцензіат (користувач) отримує ПП (її копію, примірник), яка встановлюється на обладнанні субліцензіата, або в хмарному ресурсі субліцензіата. Як ідентифікувати таку операцію: це роялті, продаж послуг або товару? Коли визнається дохід?
    26.07.202420
  • Нюанси заповнення розрахунку частини чистого прибутку
    АТ з держчасткою в СК сплачує дивіденди за 2019 – 2023 роки за рішенням загальних зборів. Як заповнити розрахунок частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку та подати його до ДПС?
    25.07.202417
  • Податкові наслідки зайвої виплати дивідендів
    Підприємство виплатило дивіденди фізособі-нерезиденту за 1 кв. 2024 року. Виплата була в іноземній валюті і через курсову різницю гривневий еквівалент сплаченої валюти виявився більший, ніж сума, вказана в рішенні власника про виплату дивідендів. Як виправити ситуацію? Чи потрібно доплачувати податок на прибуток, ПДФО, ВЗ?
    15.07.202452
  • Чи може підприємство самостійно прийняти рішення про подання проміжної фінзвітності?
    Підприємство у червні 2024 року прийняло рішення про виплату дивідендів. Але фінзвітність складається тільки за рік. Чи може підприємство самостійно прийняти рішення про подання проміжної фінзвітності? Чи вносити зміни в облікову політику? Чи потрібно буде потім постійно подавати проміжну фінзвітність?
    12.07.2024445
  • Ліквідація складського приміщення після влучання ракети
    ТОВ – платник податку на прибуток, коригує фінрезультат. Ракета частково знищила складські приміщення, виникла пожежа. За результатами інвентаризації залишкову вартість приміщення списали на субрахунок 947. Чи потрібно застосовувати податкові різниці щодо залишкової вартості такого основного засобу?
    11.07.202431