• Посилання скопійовано

Виплата дивідендів засновнику ТОВ на єдиному податку

Засновник ТОВ на єдиному податку ІІІ групи хоче отримати дивіденди. Який порядок їх виплати? Які ставки податку та звітність має бути подана при такій виплаті?

Прийняття рішення про виплату дивідендів

У загальному випадку емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам) крім випадків, передбачених пп. 57.1-1.3 ПКУ, нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток.

Обов'язок з нарахування та сплати авансового внеску за ставкою 18% покладається на будь-якого емітента корпоративних прав (крім платників єдиного податку), що є резидентом, незалежно від того, чи користується такий емітент пільгами із сплати податку, передбаченими ПКУ, чи у вигляді застосування ставки податку іншої, ніж встановлена пп. 136.1 ПКУ.

Отже, емітенти корпоративних прав – платники єдиного податку-юридичні особи при виплаті дивідендів своїм акціонерам (власникам) не сплачують до бюджету авансові внески з податку на прибуток.

Тобто, платники єдиного податку (ІІІ та IV груп) не нараховують та не сплачують до бюджету авансові внески з податку на прибуток при виплаті дивідендів.

Зазначена норма діє 01.01.2018 р.  та передбачена пп. 57.1-1.2 ПКУ.

Рішення про розподіл чистого прибутку та виплату дивідендів приймається на загальних зборах учасників ТОВ. Відповідно воно оформлюється протоколом. У ст. 60 Закону про господарські товариства вказано, що голова зборів учасників ТОВ організовує ведення протоколу.

Далі директор (або дирекція чи інший виконавчий орган товариства) видає наказ про виплату дивідендів на підставі рішення загальних зборів учасників. Згідно з їхньою економічною сутністю, дивіденди нараховуються та виплачуються лише за умови наявності прибутку за той звітний період, за який виплачуються дивіденди.

Отже, максимальною сумою нарахованих дивідендів може бути розмір прибутку за відповідний період, за який виплачуються дивіденди. При цьому можна нараховувати та виплачувати дивіденди і в меншій сумі, ніж накопичений прибуток.

 

Оподаткування

Відповідно до пп. 170.5.2 ПКУ, будь-який резидент, який нараховує дивіденди фізособам, є податковим агентом. Пасивні доходи у вигляді дивідендів включаються до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізособи, як наслідок, оподатковуються ПДФО та військовим збором.

Дивіденди, виплачені платниками єдиного податку фізичним особам, оподатковуються за ставкою 9% (пп. 167.5.4 ПКУ). Крім того, дивіденди оподатковуються військовим збором за ставкою 1,5%.

У кварталі нарахування та виплати, дивіденди та утримані з них ПДФО і військовий збір підприємству-емітенту слід відобразити у податковому розрахунку за формою №1ДФ. Згідно з Порядком його заповнення, доходи фізосіб у вигляді дивідендів, відображаються за ознакою доходу «109».

Щодо військового збору, то дивіденди, нараховані на користь фізичних осіб – резидентів (нерезидентів), включаються до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку. Тому такий дохід підлягає оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5%.

Сплата ПДФО та військового збору до бюджету відбувається одночасно з виплатою дивідендів. Банки приймають платіжні документи на виплату доходу лише за умови одночасного подання розрахункового документа на перерахування ПДФО до бюджету. При цьому існують деякі нюанси:

  • ПДФО та ВЗ сплачуються до бюджету протягом трьох банківських днів, що настають за днем такого нарахування (виплати, надання), якщо оподатковуваний дохід надається у негрошовій формі чи виплачується готівкою з каси податкового агента;
  • не пізніше 30-го числа місяця, що настає за місяцем нарахування, якщо оподатковуваний дохід нарахований, але не виплачений (не наданий) фізичній особі.

Пунктом 14 розділу II постанови КМУ №1170 передбачено, що доходи за акціями та інші доходи від участі працівників у власності підприємства (дивіденди, відсотки, виплати за паями) не є базою для нарахування єдиного внеску. З огляду на це, на суму дивідендів як для працівників підприємства, так і для тих учасників товариства, які не є працівниками такого підприємства, ЄСВ не нараховується.

 

Бухгалтерський облік

На рахунку 44 ведеться облік нерозподілених прибутків чи непокритих збитків поточного та минулих років, а також використаного в поточному році прибутку.

У бухобліку використання прибутку на виплату дивідендів буде відображено так:

  • нарахування дивідендів проведенням Дт 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» Кт 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами»;
  • водночас, наприкінці року слід зробити проведення Дт 441 «Прибуток нерозподілений» Кт 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді»;
  • утримання ПДФО чи податку з доходів нерезидента (якщо засновником є юрособа-нерезидент) - Дт 671 Кт 641;
  • утримання військового збору (якщо засновником є фізособа) - Дт 671 Кт 642;
  • виплата дивідендів засновнику - Дт 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами» Кт 311 (26, 28, якщо прийнято рішення про виплату майном).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202446
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202484
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433