• Посилання скопійовано

Податки при виплаті дивідендів платником ЄП

Юрособа - суб’єкт мікропідприємництва подає річну фінзвітність. Чи може така юрособа виплатити дивіденди фізособі - резиденту України не за наслідками року, а за наслідками 9-ти місяців поточного року? Які податки вона має утримати при виплаті дивідендів?

Стосовно можливості виплати

Якщо юрособа є товариством з обмеженою чи додатковою відповідальністю, вона має ознайомитися з нормами Закону про ТОВ.

Наприклад, відповідно до ст. 26 Закону про ТОВ:

  • виплата дивідендів здійснюється за рахунок чистого прибутку;
  • дивіденди можуть виплачуватися за будь-який період, що є кратним кварталу, якщо інше не передбачено статутом.

Відповідно до ст. 27 Закону про ТОВ товариство не має права приймати рішення про виплату дивідендів або виплачувати дивіденди, якщо:

  1. товариство не здійснило розрахунків з учасниками товариства у зв’язку із припиненням їх участі у товаристві або з правонаступниками учасників товариства відповідно до цього Закону;
  2. майна товариства недостатньо для задоволення вимог кредиторів за зобов’язаннями, строк виконання яких настав, або буде недостатньо внаслідок прийняття рішення про виплату дивідендів чи здійснення виплати.

Таким чином, найперше, для того, щоб з’ясувати, чи може ТОВ виплатити дивіденди, воно має скласти фінзвітність для визначення чистого прибутку. Згідно Закону про бухоблік ТОВ має складати тільки річну фінзвітність. Проте відповідно до ч. 1 ст. 13 Закону про бухоблік, відповідно до облікової політики підприємства фінансова звітність може складатися за інші періоди.

Отже, у власній обліковій політиці може передбачатися складання фінзвітності, наприклад, поквартально, в тому числі за 9-ть місяців.

Як зазначено вище, дивіденди можуть виплачуватися раз у квартал, якщо інше не передбачено статутом. Тому юрособа має подивитися у свій статут, чи немає там якихось обмежень.

З точку зору оподаткування до дивідендів відноситься платіж, у зв’язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку (див. пп. 14.1.49 ПКУ). Тому для того, щоб не було питань стосовно статусу платежу (належить він до дивідендів чи ні) з точки зору оподаткування, доречно дотримуватися наведеної вище процедури визначення дивідендів (з чистого прибутку).

 

Стосовно оподаткування

Відповідно до п. 297.4 ПКУ дивіденди, що виплачуються платниками ЄП групи 3 (юридичними особами) власникам корпоративних прав (засновникам таких платників єдиного податку), оподатковуються за правилами, встановленими розділами II і IV ПКУ.

За загальним правилом, відповідно до пп. 57.1-1.2 ПКУ при виплаті дивідендів потрібно сплатити авансовий внесок з податку на прибуток. Поряд з цим відповідно до пп. 57.1-1.3 ПКУ авансовий внесок не сплачується при виплаті дивідендів фізичним особам.

Але при виплаті дивідендів фізособам потрібно утримати ПДФО і ВЗ (див. п. 170.5 ПКУ). Ставка ПДФО з дивідендів, які виплачуються платником ЄП, складає 9% (див. пп. 167.5.4 ПКУ). ВЗ утримується за ставкою 1,5%. Виплаті на руки фізособі підлягають дивіденди за вирахуванням податків.

В формі № 1ДФ дивіденди відображаються з ознакою доходу «109».

Варто сказати, що дивіденди за акціями або іншими корпоративними правами, що мають статус привілейованих, або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, що перевищує суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку згідно з підпунктом 57.1-1.4 ПКУ, для цілей оподаткування прирівнюються до виплати заробітної плати з відповідним оподаткуванням (див. пп. 170.5.3 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202447
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433