• Посилання скопійовано

Виплата дивідендів державі

Як виплачуються дивіденди державі?

Положення пп. 57.1-1.2 ПКУ поширюються також на державні некорпоратизовані, казенні або комунальні підприємства, які зараховують суми дивідендів у розмірі, встановленому органом виконавчої влади, до сфери управління якого належать такі підприємства, відповідно до державного або місцевого бюджету.

Пунктом 1 ст. 11-1 Закону №185 встановлено обов'язок державних унітарних підприємств та їх об'єднань спрямувати частину чистого прибутку (доходу) до Держбюджету України у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. На сьогодні такий порядок затверджено постановою КМУ від 23.02.2011 р. №138.

Крім того, частину чистого прибутку до держбюджету також сплачують господарські товариства, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, та господарські товариства, у статутних капіталах яких є частка держави (абзац восьмий частини п'ятої ст. 11 Закону №185).

Спрямування державними унітарними підприємствами і їх об'єднаннями частини чистого прибутку (доходу) до Держбюджету України за своїм економічним змістом відповідає поняттю дивідендів, визначеному пп. 14.1.49 ПКУ, тому державні унітарні підприємства і їх об'єднання нараховують на таку частину доходу і вносять до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток в порядку, визначеному п. 57.1-1 ПКУ.

Як розраховується такий авансовий внесок у разі сплати таких дивідендів за квартал? На це питання відповідають податківці тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»