• Посилання скопійовано

Дивіденди: у якій формі можуть виплачуватися?

У якій формі можуть виплачуватися дивіденди?

Дивіденди можуть виплачуватися як у грошовій, так і в натуральній формі. Умови щодо форми виплати дивідендів мають бути передбачені в статуті підприємства.

Водночас є окремі категорії суб'єктів господарювання, для яких є виняток щодо форм виплати дивідендів. Так, АТ мають право виплачувати дивіденди виключно грошовими коштами (частина перша ст. 30 Закону про АТ). Платники єдиного податку також не можуть виплачувати дивіденди в негрошовій формі, оскільки їм дозволено здійснювати розрахунки за відвантажені товари (надані послуги) тільки в грошовій формі (п. 291.6 ПКУ).

Щодо обліку операцій з виплати дивідендів, то слід зазначити, що вони не впливають на витрати (доходи) підприємства, тому не змінюють об'єкт оподаткування податком на прибуток. Але при цьому може виникнути обов'язок сплатити авансовий внесок з цього податку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»