• Посилання скопійовано

Порядок виплати дивідендів ТОВ

ТОВ у 2019 р. змінило статут згідно з вимогами законодавства. У новій редакції виплату дивідендів не прописано. Чи може ТОВ виплатити дивіденди за 2018 рік (отримано прибуток)? Як це документально оформити?

Право засновників на отримання дивідендів (частини чистого прибутку) закріплено у ст. 5 Закону про ТОВ. Зокрема, зазначається, що учасники товариства мають право брати участь у розподілі прибутку товариства.

Отже, навіть, якщо статутом не прописано право на отримання дивідендів, засновники можуть ініціювати це на підставі Закону про ТОВ.

Рішення про розподіл чистого прибутку та виплату дивідендів приймається на загальних зборах учасників ТОВ. Відповідно таке рішення оформлюється протоколом. У пп. 4 ст. 33 Закону про ТОВ вказано, що на загальних зборах учасників ведеться протокол, у якому фіксуються перебіг загальних зборів учасників та прийняті рішення. Протокол підписує голова загальних зборів учасників або інша уповноважена зборами особа. Кожен учасник товариства, який взяв участь у загальних зборах учасників, може підписати протокол.

Річні загальні збори учасників скликаються протягом шести місяців наступного за звітним року, якщо інше не встановлено законом. До порядку денного річних загальних зборів учасників обов’язково вносяться питання про розподіл чистого прибутку товариства, про виплату дивідендів та їх розмір (п. 2 ст. 31 Закону про ТОВ).

Окрім цього виплата дивідендів здійснюється у строк, що не перевищує шість місяців з дня прийняття рішення про їх виплату, якщо інший строк не встановлений статутом товариства або рішенням загальних зборів учасників. Зважаючи на те, що у статутних документах товариства не зазначено строк виплати дивідендів, це необхідно зробити у протоколі загальних зборів, що скликаються у наведеному вище порядку.

Далі директор (або дирекція чи інший виконавчий орган товариства) видає наказ про виплату дивідендів на підставі рішення загальних зборів учасників. Однак такий наказ є не обов’язковим. Адже прийнятого учасниками ТОВ рішення достатньо для виникнення обов’язку зі сплати дивідендів таким ТОВ. А керівник підприємства підписує первинний документ, яким оформлюється їх виплата (наприклад, платіжне доручення про перерахування коштів на поточний рахунок учасника в банку, або видатковий касовий ордер).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»