• Посилання скопійовано

У разі обов'язкової реєстрації платником ПДВ заява подається не пізніше 10 числа

10 жовтня 2014 р. загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів, що підлягають оподаткуванню ПДВ, протягом останніх 12 к. м., сукупно перевищила 300 тис. грн. Підприємство, згідно ст. 183.2 ПКУ, 6 листопада 2014 р. подає заяву на обов'язкову реєстрацію платником ПДВ. Чи мусить підприємство з 1 числа листопада і до дня реєстрації платником ПДВ нараховувати зобов'язання із сплати ПДВ, і при цьому не буде права на виписку податкових накладних та на віднесення сум податку до податкового кредиту?

Ні. Згідно із 183.2 ПКУ, у разі обов'язкової реєстрації особи як платника податку реєстраційна заява подається до контролюючого органу не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій, визначеного у статті 181 ПКУ. Отже, якщо цей обсяг був досягнутий вперше у жовтні 2014 р., то заяву про реєстрацію платник податків зобов’язаний надати до 10 листопада 2014 р. включно. Подаючи заяву 6 листопада 2014 р., ви цю вимогу виконали. 


 

Дійсно, за п. 183.10 ПКУ, будь-яка особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації як платник ПДВ, якщо вона не подала до контролюючого органу реєстраційну заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату цього податку на рівні зареєстрованого платника без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування. Але вас ця норма вже не стосується, ваша заява була подана вчасно, головне, щоб заява була подана правильно і реєстрація платником ПДВ відбулася. Податкові зобов’язання з ПДВ та право на податковий кредит з ПДВ у вас виникнуть з дати такої реєстрації. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Побутова техніка на підприємстві: що з ПДВ?
    ТОВ-платник податку на прибуток та ПДВ взяло в оренду у фізособи офісне та складське приміщення (в т ч. кухню). ТОВ придбало побутову техніку та меблі для кухні, зокрема, витяжку, пральну машину, сушарку, холодильник, газову поверхню, шафу електричну) та в офіс кондиціонер. Чи необхідно нараховувати ПЗ з ПДВ при придбанні побутової техніки?
    Сьогодні 10:234
  • Продали корпоративні права: що з ПДВ?
    Підприємство продало корпоративні права в іншій юрособі. Чи є ця операція об’єктом оподаткування ПДВ? Як відобразити цю операцію в декларації з ПДВ?
    16.05.202412
  • Компенсації витрат з плати за землю: що з ПДВ?
    Підприємство продало майно, яке знаходиться на частині земельної ділянки, яка перебуває у постійному користуванні. До моменту поділу цієї ділянки і передачі в оренду підприємство виставлятиме покупцеві рахунок на компенсацію витрат з плати за землю. Чи оподатковується така операція ПДВ?
    15.05.202412
  • Громадська організація отримала безкоштовний доступ до CRM-системи від нерезидента: що з ПДВ?
    Громадська організація планує укласти договір з ФОПом щодо налаштування та підтримки CRM-системи. Компанія-нерезидент (США) безкоштовно надає організації доступ до CRM-системи. Які податкові наслідки цих операцій?
    14.05.202414
  • Коли спливає строк на відображення ПК?
    Протягом березня-липня 2022 р. підприємство придбавало за готівку пальне, суми в чеках більше 240 грн, ПН не виписувалося, ПДВ зависло на субрахунку 644. Окрім того, є завислі суми ПДВ, без ПН, за період з 2019 по 2021 рр. Коли такі суми ПДВ можна списати до складу витрат (Дт 949 Кт 644)?
    13.05.202464