• Посилання скопійовано

Реквізити заголовної частини податкової накладної вирівнюються по правій межі поля

По какому краю в налоговой накладной должны равняться: название, адрес контрагента, форма договора и форма рассчетов? И как правильно: "Оплата з поточного рахунка" или "рахунку"? Ведь в Приказе Миндоходов сказано только о числовых значениях

Порядок составления налоговой накладной утвержден приказом Миндоходов Украины от 14.01.2014 г. № 10. Согласно п. 2 этого Порядка: «реквізити заголовної частини податкової накладної, які містять числові значення (індивідуальний податковий номер, номер телефону), вирівнюються по правій межі поля». 

В отношении остальных реквизитов налоговой накладной требования какого-либо выравнивания не установлены. Поэтому не имеет значения, по какому краю выравниваются эти реквизиты, и выровнены ли они вообще по какому-то одному краю. На правильность составления налоговой накладной это никак не влияет. 


Также Порядком не установлено четких критериев того, что указывается в реквизите «Форма проведених розрахунків». Вместо этого в самой форме налоговой накладной указывается выбор (неокончательный) вариантов, которые может указать поставщик при ее составлении. Среди этих вариантов есть «оплата з поточного рахунку», и именно его используют, чтобы указать, что расчет с покупателем был в безналичной форме. Безусловно, правильно (с точки зрения грамотности) было бы указать «рахунка», а не «рахунку». Как именно поступить – воспользоваться установленной формулировкой, или своей, решает каждый поставщик самостоятельно. В любом случае, согласно п. 201.1 НКУ, форма проведенных расчетов не является обязательным реквизитом налоговой накладной. А значит, даже если возникнет спор по поводу правильности заполнения данного реквизита, налоговая накладная не будет признана составленной неправильно и не лишит покупателя права на налоговый кредит.    

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20241
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202416
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 513
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431