• Посилання скопійовано

Чи нараховувати ПДВ, якщо ОЗ не введено в експлуатацію понад три роки?

Основний засіб не введений в експлуатацію та перебуває у складі капітальних інвестицій на субрахунку 152 понад 16 років. Чи є підстави нараховувати ПЗ з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ через використання у негосподарській діяльності?

Право на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту виникає у платника податку – покупця товарів/послуг на підставі податкової накладної, яка:

  • складена на дату виникнення податкових зобов’язань за операцією з постачання таких товарів/послуг (п. 198.2п. 201.7 ПКУ);
  • зареєстрована в ЄРПН (п. 201.1201.10 ПКУ);
  • відповідає первинним (бухгалтерським) документам, складеним за такою господарською операцією (п. 44.1 ПКУ).

Нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні засоби почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах провадження господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду (п. 198.3 ПКУ).

Звертаємо увагу, що право на ПК за умови виконання всіх умов наведених вище підприємство має незалежно від того, чи  почав використовуватися основний засіб.

Своєю чергою, п. «г» п. 198.5 ПКУ визначено, у разі якщо необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку, платник має нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ.

Тобто ключовим є визначення напрямку використання у господарській діяльності та відсутність факту використання у негосподарській діяльності.

Напрямок використання основного засобу, тобто мета, з якою підприємство придбаває актив, визначається ним самостійно в межах його господарської діяльності.

Водночас невикористання основного засобу не є тотожним його використанню у негосподарській діяльності. Саме на цьому наголошує колегія суддів у Постанові Сьомого апеляційного адмінсуду від 25.11.20 р. у справі №240/3567/20 «термін «призначений для використання у господарській діяльності», «починають використовуватись в операціях, що не є господарською діяльністю» не тотожні терміну «не використовується у господарській діяльності». Оскільки відсутній факт використання в операціях, що не є господарською діяльністю і відсутній факт придбання зарядних комплексів з метою використання в операціях, що не є господарською діяльністю позивача, відсутні й підстави для застосування норм п. 189.1п. 200.1 ПКУ»

Відповідно до наведеної умови основний засіб не вводився в експлуатацію більше ніж на 16 років і дійсно це достатньо довгий час. Адже за цей період можна було визначити його «долю», зокрема ввести в експлуатацію, законсервувати, ліквідувати, продати чи почати здавати в оренду.

Та це суто управлінське рішення і причини залишити все як є бувають достатньо різні. Наприклад, планували відкрити новий напрямок діяльності й досі плануємо, але різко змінилася кон’юнктура ринку, пандемія, війна та інше. Але разом з цим можливо, що така давня капітальна інвестиція вже непридатна до введення в експлуатацію і тому її потрібно списати, а отже, і нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ.

Законодавством не визначено, протягом якого періоду капітальні інвестиції можуть залишатися не введеними в експлуатацію. Тому в цьому випадку необхідно орієнтуватися суто на економічну доцільність утримання такої капітальної інвестиції. Право на ПК підприємство за умови дотримання наведених вище вимог має беззаперечно. А от захищати його найімовірніший доведеться в суді.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Складаємо ПН при першому постачанні майбутнього об’єкта нерухомості
    Підприємство уклало договір купівлі-продажу майбутнього об’єкта нерухомості (квартири), це перший продаж. В номенклатурі зазначається майбутній об'єкт нерухомості. Як зазначити одиницю виміру та кількість: гривня, кількість 1 чи квадратний метр, а кількість згідно з проєктною документацією?
    27.09.202412
  • Чи нараховувати ПДВ, якщо ОЗ не введено в експлуатацію понад три роки?
    Основний засіб не введений в експлуатацію та перебуває у складі капітальних інвестицій на субрахунку 152 понад 16 років. Чи є підстави нараховувати ПЗ з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ через використання у негосподарській діяльності?
    24.09.2024855
  • Придбання ОЗ з відстроченням оплати та касовий метод з ПДВ
    ТОВ – платник ПДВ та податку на прибуток виробляє електроенергію (сонячні панелі). Коли ТОВ виготовляло станцію для продажу електрики, воно ще не продавало енергію та не мало ліцензії. ТОВ отримало ПН на всю роботу і включило її до ПК, виникло від’ємне занчення в декларації з ПДВ. Через два роки ТОВ почало продавати електрику і перейшло на касовий метод з ПДВ. Як зараз формувати ПК, коли ТОВ ще сплачує постачальнику за сонячні панелі?
    19.09.2024228
  • ПДВ на послуги перевезення для ТЦК
    Підприємство надає послуги ТЦК з перевезення мобілізованих від військкомату до військових частин. Як оподатковуються ці послуги з урахуванням положень Постанови №178 від 02.03.2022 р? Чи потрібно застосовувати нульову ставку до використаного пального?
    16.09.20243773
  • Як платити ПДВ при придбанні програмного забезпечення у нерезидента?
    Підприємство планує придбати програмне забезпечення у нерезидента та поставити його фізособі – підприємцю через Інтернет. Чи буде вважатися ця операція поставкою електронних послуг? Якщо так, то чи потрібно нерезиденту реєструватися платником ПДВ та здійснювати продаж самостійно? Вартість послуг менше, ніж 1000 євро
    11.09.2024641