• Посилання скопійовано

ПДВ при внеску основних засобів до статутного капіталу

Юрособа 1, платник ПДВ передає свої ОЗ (будівля) як внесок до статутного капіталу юрособи 2. Згідно з нотаріально завіреним протоколом вартість внеску і сума збільшення СК - 14 млн грн. ПДВ в протоколі не зазначено. Тому юрособа 1 нарахувала ПДВ зверху на 14 млн грн – 2,8 млн грн. Чи це правильно і як це відобразити в бухобліку юрособи 2, якщо сума зареєстрованого СК - 14 млн грн?

Що сказано в нормативних документах?

Відповідно до ч. 3 ст. 13 Закону про ТОВ вклад у негрошовій формі повинен мати грошову оцінку, що затверджується одностайним рішенням загальних зборів учасників, у яких взяли участь всі учасники товариства. При створенні товариства така оцінка визначається рішенням засновників про створення товариства.

Відповідно до п. 10 НП(С)БО 7 первісною вартістю основних засобів, що внесені до статутного капіталу підприємства, визнається погоджена засновниками (учасниками) підприємства їх справедлива вартість з урахуванням витрат, передбачених пунктом    8 цього НП(С)БО.

Справедлива вартість - сума, за якою можна продати актив або оплатити зобов'язання за звичайних умов на певну дату (п. 4 НП(С)БО 7).

До первісної вартості ОЗ включаються, серед іншого, суми непрямих податків у зв'язку з придбанням (створенням) основних засобів (якщо вони не відшкодовуються підприємству) (див. п. 8 НП(С)БО 7).

Далі дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (101.04): «Чи оподатковується ПДВ операція із внесення платником податку ОЗ до статутного капіталу іншої ЮО?».

ДПС відповідає таким чином:

Відповідно до пп. «а» п. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування є операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Згідно із пп. 14.1.191 ПКУ, постачання товарів - будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі, зокрема, обмін.

Таким чином, операція із внесення платником податку основних засобів до статутного капіталу інших юридичних осіб є об’єктом оподаткування ПДВ та підлягає оподаткуванню на загальних підставах за основною ставкою.

Дивимося також відповідь ДПС на інше питання в ЗІР (101.13): «Чи виникає у платника ПДВ податковий кредит щодо отриманих ОЗ у якості внеску до статутного капіталу від засновника – платника ПДВ?».

ДПС відповідає наступне.

Відповідно до п. 198.1 ПКУ до податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій, зокрема, з придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів (у тому числі у зв’язку з придбанням та/або ввезенням таких активів як внесок до статутного капіталу та/або при передачі таких активів на баланс платника податку, уповноваженого вести облік результатів спільної діяльності).

Пунктом 198.3 ПКУ визначено, що податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 193.1 ПКУ, протягом такого звітного періоду у зв’язку з придбанням (будівництвом, спорудженням) основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи.

При цьому відповідно до п. 201.10 ПКУ відсутність факту реєстрації платником податку – продавцем товарів/послуг податкових накладних в ЄРПН не дає права покупцю на включення сум податку на додану вартість до податкового кредиту.

Враховуючи викладене, податковий кредит виникає як у платника податку на додану вартість при отриманні основних засобів у якості внеску до статутного капіталу, так і у засновника, якщо йому будуть поверненні основні засоби у разі виходу зі складу засновників.

 

Як розуміти зазначене в нормативних документах?

Якщо внесок ОЗ до СК робить платник ПДВ, то вартість такого внеску визначається разом з ПДВ.

Наприклад, якщо засновники затвердили вклад ОЗ в СК, який має здійснити юрособа 1 платник ПДВ, в сумі 14 млн грн, то ця сума має вже включати суму ПДВ – 2 333 333,33 грн. Відсутні підстави нараховувати ПДВ «зверху» на цю суму, тому що засновники не затверджували більшу суму внеску.

Якщо юрособа 1 нарахувала ПДВ «зверху» на 14 млн грн, це є помилкою, яку слід виправити в загальному порядку, тобто, анулювати помилково складену ПН, через складання РК до такої ПН. І потрібно скласти правильну ПН.

Про особливості бухгалтерського обліку здійснення вкладу ОЗ до СК як інвестором (юрособою 1), так і емітентом (юрособою 2) можна почитати, приміром, тут, тут.

Якщо юрособа 2 (емітент) є платником ПДВ, суму ПДВ вона відносить до складу ПК, в загальному порядку. Якщож юрособа 2 не є платником ПДВ, на суму ПДВ збільшується первісна вартість ОЗ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Чи буде право ПК з ПДВ при ввезенні товарів, якщо на дату оплати цих товарів імпортер ще не був платником ПДВ?
    У червні 2024 р. ТОВ зробило передплату нерезиденту за товар, в цей час воно було платником ЄП, неплатником ПДВ. З 1 липня 2024 р. ТОВ перейшло на загальну систему та стало платником ПДВ. Передплачений товар буде ввезений у липні. Чи зможе ТОВ включити до податкового кредиту ПДВ, який воно сплатить на митниці після 1 липня? Чи потрібно буде на суму цього податкового кредиту нарахувати податкові зобов’язання за пп. 198.5 ПКУ?
    Сьогодні 09:072
  • ПДВ при внеску основних засобів до статутного капіталу
    Юрособа 1, платник ПДВ передає свої ОЗ (будівля) як внесок до статутного капіталу юрособи 2. Згідно з нотаріально завіреним протоколом вартість внеску і сума збільшення СК - 14 млн грн. ПДВ в протоколі не зазначено. Тому юрособа 1 нарахувала ПДВ зверху на 14 млн грн – 2,8 млн грн. Чи це правильно і як це відобразити в бухобліку юрособи 2, якщо сума зареєстрованого СК - 14 млн грн?
    02.07.202437
  • Код ДКПП в ПН на відшкодування витрат
    Підприємство здає в оренду нежилі приміщення, за кодом КВЕД 68.20. В ПН також зазначає код ДКПП 68.20. З іншим підприємством укладено договір про спільне використання технологічних мереж електроенергії, які знаходяться на нашому балансі. Проведено техобслуговування мереж і здійснена оплата постачальнику. Як перевиставити відшкодування половини витрат за ці роботи, який код ДКПП вказати в ПН?
    01.07.202437
  • Отримали акт відповідності від Держаудитслужби: що з ПДВ?
    Підприємство – платник податку на прибуток та ПДВ, здійснило поставку замовнику – платнику ПДВ у 2022 р. Відповідно до акту відповідності Держаудитслужби 2024 р. за рахунок завищення цін, ТОВ повертає кошти замовнику. Як відобразити цю операції в обліку? Чи потрібно коригувати ПЗ з ПДВ?
    26.06.202449
  • ТОВ передає ЗСУ паливно-мастильні матеріали: що з ПДВ?
    ТОВ на загальній системі оподаткування передає ПММ (оливу) ЗСУ. Чи потрібно на цю операцію реєструвати ПН з нульовою ставкою та як її скласти?
    17.06.2024834