• Посилання скопійовано

Послуги зберігання за кордоном при відсутності первинних документів: що з ПДВ?

ФОП на ЗС, платник ПДВ, надає послуги міжнародних транспортних перевезень. Під час здійснення перевезень зберігає товар клієнта на складі за межами митної території України. Складські послуги оплачують нерезиденту готівкою, підтвердних первинних документів немає. Як нараховувати ПДВ при виставленні таких послуг клієнту на суму 7 600 грн?

Відповідно до пп. «б» пп. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПКУ.

Відповідно до пп. «а» пп. 186.2.1 ПКУ місцем постачання послуг є  місце фактичного постачання послуг, пов'язаних з рухомим майном, а саме послуг, що є допоміжними у транспортній діяльності: навантаження, розвантаження, перевантаження, складська обробка товарів та інші аналогічні види послуг.

Тобто, для складських послуг місцем їх постачання є місце фактичного постачання. Оскільки в розглядуваній ситуації складські послуги надаються за межами митної території України, то і місце постачання послуг знаходиться за межами митної території України.

Такі операції не є об’єктом оподаткування ПДВ і для таких операцій ПН не складається.

Проте такі операції відображаються в декларації з ПДВ – в рядку 5 та в таблиці 1 додатку 5 до декларації з ПДВ.

Але в розглядуваній ситуації, на наш погляд, ФОПу доведеться нарахувати ПДВ при виставленні таких послуг клієнту, тому що у ФОПа немає підтвердних документів на складське зберігання за межами митної території України.

ПН складається в загальному порядку.

Відповідно до пп. 194.1.1 ПКУ податок становить 20 відсотків, 7 і 14 відсотків бази оподаткування та додається до ціни товарів/послуг.

Тобто, клієнт сплачує ціну послуг із врахуванням ПДВ. За погодженням з клієнтом ФОП може складати документи, включаючи ПН, на суму послуги - 7 600 грн, в т.ч. ПДВ - 1 266,67 грн, або на суму послуги - 7 600 грн, окрім того ПДВ - 1 520 грн, всього на суму 9 120 грн (7 600 + 1 520).

Ми навели власну точку зору на розглядувану ситуацію. Але податкова служба може мати іншу думку. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 149
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249335
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435