• Посилання скопійовано

Як зняти податковий кредит з ПДВ, який зайво був відображений в декларації за лютий 2022 року?

Платник ПДВ зробив оплату постачальнику з Харкова 22.02.2022 р. У декларації з ПДВ за лютий 2022 р. показано ПК з ПДВ за первиними документами. Постачальник досі не зареєстрував ПН і його не можна було знайти. В червні 2023 р. виявилося, що це підприємство є, але вже має інших власників, іншу назву та інші види діяльності. Тепер треба подати УР з ПДВ за лютий 2022 р. та зняти цей ПК. Як це правильно зробити та які будуть штрафи?

Так, це правильне рішення – зняти цей ПК з декларації за лютий 2022 року шляхом подання уточнюючого розрахунку (УР).

Про те, як виправити помилку у податковому кредиті з ПДВ, ми докладно писали тут, розділ «Виправлення рядка 10 – ПК при придбанні товарів/послуг на митній території України»

Зокрема, у таблиці 2.1 уточнюючого додатка 1 до декларації з ПДВ потрібно буде показати цей ПК від цього постачальника з мінусом. Далі це зменшення ПК вплине на рядок 18 або рядок 19 декларації з ПДВ за лютий 2022 року.

Якщо виправлення помилки вплинуло на рядок 19 (внаслідок зняття суми ПК зменшено від’ємне значення), то сума такого зменшення наводиться у рядку 16.2 декларації з ПДВ за той період, в якому було подано УР за лютий 2022 року. Наприклад, якщо УР буде поданий у серпні 2023 і в ньому буде зменшено рядок 19 декларації за лютий 2022, то в рядку 16.2 декларації за серпень потрібно буде зазначити суму з мінусом, на яку зменшився рядок 19.

Якщо виправлення помилки вплинуло на рядок 18 декларації за лютий 2022 і збільшило його, то сума такого збільшення відображається тільки в графі 6 рядка 18 УР за лютий 2022 і в поточну декларацію не переноситься. Ця ситуація показана у таблиці 2 в згаданій вище аналітиці

У разі подання УР до декларації з ПДВ, які передбачають збільшення податкових зобов’язань з ПДВ, платники ПДВ повинні необхідну суму, що підлягає перерахуванню до бюджету, сплатити на електронний рахунок в СЕА ПДВ. Докладніше про це – тут.

Цю суму ПДВ потрібно буде доплатити до того, як подавати УР. Радимо спочатку сплатити недоплату, пересвідчитися, що вона зарахована на рахунок платника в СЕА ПДВ, а потім подавати сам УР.

Штраф 3% відповідно до пп. 50.1 ПКУ при виправленні звітних періодів, що припадають на період воєнного стану, не нараховується. Відповідно до пп. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, у разі самостійного виправлення помилок відповідно до ст. 50 ПКУ, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, що припадають на період дії воєнного стану, такі платники звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених пп. 50.1 ПКУ, та пені.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    Сьогодні 16:171
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    Сьогодні 09:1314
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 509
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431