• Посилання скопійовано

Експорт без вивезення за програмою гуманітарної допомоги: що з ПДВ?

Підприємство - платник ПДВ планує продати нерезиденту товар без вивезення за межі України. Продаж відповідно до реєстраційної карти проєкту №5109, програма гуманітарної допомоги України (UHARP), реєстраційний номер проєкту - 720BHA22GR00361. Угода між Урядом України та Урядом США про гуманітарне та техніко-економічне співробітництво. Що з ПДВ?

ПДВ при продажу товару нерезиденту на митній території України

У цьому разі ПДВ нараховується в загальному порядку, за ставкою 20% (чи 7%, 14%, залежно від виду поставленого товару). Чому і як, як складати ПН можна почитати тут.

 

Щодо програми гуманітарної допомоги

Відповідно до пп. 197.11 ПКУ, звільняються від оподаткування операції із:

  • постачання товарів та послуг на митній території України та ввезення на митну територію України товарів як міжнародної технічної допомоги, яка надається відповідно до міжнародних договорів України, згода на обов’язковість яких надана у встановленому законодавством порядку;
  • постачання товарів та послуг на митній території України та ввезення на митну територію України товарів, що фінансуються за рахунок міжнародної технічної допомоги, яка надається відповідно до міжнародних договорів України, згода на обов’язковість яких надана у встановленому законодавством порядку;
  • ввезення на митну територію України майна як гуманітарної допомоги, наданої згідно з нормами Закону України «Про гуманітарну допомогу».

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (101.12): «Чи звільняються від оподаткування ПДВ операції з продажу товарів, робіт, послуг та майна, що використовуються для виконання програм техніко-економічної та гуманітарної допомоги Україні від Уряду США?».

ДПС зазначає, що програми техніко-економічної та гуманітарної допомоги України від Уряду США здійснюються американськими організаціями на підставі Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про гуманітарне та техніко-економічне співробітництво від 07 травня 1992 року (далі – Угода). 

Відповідно до п. «а» ст. 1 Угоди товари, поставки та інше майно, що надається або використовується у зв’язку з програмами допомоги Сполучених Штатів, можуть імпортуватися, експортуватися або використовуватися в Україні із звільненням від будь-яких тарифів, зборів, мит, податків на імпорт та інших аналогічних податків або зборів, що накладаються Україною або будь-якою її організацією. 

Але далі ДПС зазначає, що з метою уникнення неоднозначного трактування норм чинного законодавства, необхідне детальне вивчення документів (матеріалів), які стосуються зазначених питань. І пропонує звернутись до контролюючих органів з детальним описом ситуації для отримання індивідуальної податкової консультації.

Тому може бути доцільним звернутися до ДПС за індивідуальною податковою консультацією, надавши всі наявні документи (матеріали) щодо розглядуваної ситуації.

Наведемо також нашу думку щодо оподаткування.

Щоб операція постачання товарів на митній території України звільнялася від оподаткування, така поставка має бути:

  • поставкою товарів як міжнародної технічної допомоги або
  • поставкою товарів, що фінансуються за рахунок міжнародної технічної допомоги.

Тобто, міжнародної технічної допомоги, а не гуманітарної допомоги.

Порядок отримання права на звільнення від оподаткування ПДВ операцій, що здійснюються в рамках проектів міжнародної технічної допомоги, регламентується Порядком №153.

Відповідно до п. 11, п. 13 Порядку №153, проекти (програми) підлягають обов’язковій держреєстрації, яка провадиться Секретаріатом КМУ. А відповідно до п. 12 цього Порядку держреєстрація проектів (програм) є підставою для акредитації їх виконавців, а також реалізації права на одержання відповідних пільг, привілеїв, імунітетів, передбачених законодавством та міжнародними договорами України.

Згідно з п. 18 Порядку №153 державна реєстрація проєкту (програми) підтверджується реєстраційною карткою проєкту (програми), складеною за формою згідно з додатком 1 до Порядку №153, яка підписується заступником Держсекретаря КМУ чи іншою уповноваженою особою Секретаріату КМУ, засвідчується печаткою Секретаріату КМУ та видається заявникові з надсиланням копії бенефіціарові протягом п'яти робочих днів від дати прийняття рішення про проведення державної реєстрації проєкту (програми).

Одночасно з видачею Реєстраційної картки проєкту (програми) робиться відповідний запис у реєстрі проєктів (програм) МТД та розміщується план закупівлі на Єдиному веб-порталі органів виконавчої влади (крім інформації, що становить комерційну таємницю).

При цьому для державної реєстрації проєктів реципієнт і партнер по розвитку або уповноважена партнером по розвитку особа подають в Секретаріат КМУ в електронному і паперовому вигляді документи, вказані у пп. 14 Порядку №153, у тому числі засвідчений партнером з розвитку або виконавцем план закупівлі, що складається за формою згідно з додатком 5 до Порядку № 153 (у разі виникнення потреби в реалізації права на податкові пільги, передбачені законодавством та міжнародними договорами України) (пп. 21 п. 14 Порядку № 153).

Відповідно до пп. 23 Порядку №153, у разі виникнення необхідності в реалізації права на податкові пільги, передбачені законодавством та міжнародними договорами України, Секретаріат КМУ надсилає у п'ятиденний строк після реєстрації проекту (програми) ДПС та Держмитслужбі копію реєстраційної картки проекту (програми) та копію плану закупівлі в електронному вигляді з метою інформування про наявність податкових пільг, передбачених законодавством та міжнародними договорами України в рамках реалізації проектів (програм).

Поряд з цим згідно з пп. 23 Порядку №153 виконавець та субпідрядник, що реалізують право на податкові пільги, передбачені законодавством та міжнародними договорами України (крім договорів, пов’язаних із виконанням робіт з підготовки до зняття і зняття енергоблоків Чорнобильської АЕС з експлуатації та перетворення об’єкта “Укриття” на екологічно безпечну систему), щомісяця до 20 числа складає та подає в письмовому та електронному вигляді органові ДПС, в якому перебуває на обліку як платник податків, інформаційне підтвердження за формою згідно з додатком 8 до цього Порядку.

З огляду на чинну форму додатку 8 виконавець та субпідрядник повинні зазначати в цьому додатку відповідні реквізити контрагентів – постачальників (продавців) товарів/послуг (найменування, код, адресу), які поставляють такі товари/послуги виконавцю та субпідряднику, та обсяг їх придбання із застосуванням пільгового режиму оподаткування.

Виконавець – це будь-яка особа (резидент або нерезидент), що має письмову угоду з партнером з розвитку або уповноваженою партнером з розвитку особою та забезпечує реалізацію проєкту (програми), у тому числі на платній основі (п. 2 Порядку №153).

Субпідрядник - будь-яка особа (резидент або нерезидент), що має письмову угоду з виконавцем або реципієнтом, забезпечує реалізацію проєкту (програми) в частині або в цілому та проводить процедури закупівлі за рахунок коштів МТД в рамках проєкту (програми) (п. 2 Порядку №153).

З наведеного, на наш погляд, випливає, що за умови дотримання вимог, встановлених Угодою від 07.05.1992 р., ПКУ та Порядком №153, операції з постачання товарів, що здійснюються у межах реалізації проєкту МТД та у межах затвердженого плану закупівлі товарів, робіт і послуг, придбання яких здійснюється за кошти МТД, підлягатимуть звільненню від оподаткування ПДВ.

За такими звільненими від оподаткування ПДВ операціями податкові зобов’язання з ПДВ не нараховуватимуться, але при цьому постачальник таких послуг зобов’язаний скласти на безпосереднього їх отримувача податкову накладну і зареєструвати її в ЄРПН у встановлені ПКУ терміни.

З метою підтвердження права на застосування пільг з ПДВ при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг у рамках реалізації проєкту МТД платнику податку (постачальнику) необхідно зберігати у справі:

  • копію Реєстраційної картки проєкту (програми), в рамках якого здійснено закупівлю товарів, робіт, послуг, засвідченої печаткою партнерів з розвитку або виконавця проєкту;
  • копію плану закупівлі, засвідченої печаткою партнерів з розвитку або виконавця проєкту;
  • копію контракту на постачання товарів, виконання робіт та надання послуг, засвідченої підписом та печаткою виконавця проєкту (у контракті зазначається, що закупівля товарів, робіт і послуг здійснюється коштом проєкту МТД та відповідає категорії (типу) товарів, робіт і послуг, зазначених у плані закупівлі).

Схожі висновки зроблені, наприклад, в ІПК ДПСУ від 01.02.2023 р. № 211/ІПК/99-00-21-03-02-06, ІПК ДПСУ від 08.12.2021 р. №4613/ІПК/99-00-21-03-02-06 тощо.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20242
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202422
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 694
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432