• Посилання скопійовано

Безкоштовна роздача продуктів благодійним фондом: що з оподаткуванням?

Благодійний фонд отримує безкоштовно продукти від супермаркетів та від виробників, які надалі роздає населенню, розвозить лікарням, роздаючи хворим, лікарям. Як документально оформляти такі операції та оподатковувати?

ПДВ

Надання благодійної допомоги, в тому числі у вигляді безоплатного постачання товарів, благодійними організаціями набувачам (суб'єктам) благодійної допомоги відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації звільняється від оподаткування ПДВ згідно з пп. 197.1.15 ПКУ.

Проте для того, щоб такі операції були звільнені від ПДВ, потрібно виконати вимоги, наведені в цьому підпункті.

По-перше, не повинна отримуватися яка-небудь компенсація за передані товари.

По-друге, такі товари повинні бути промарковані.

Маркування проводиться шляхом нанесення напису «Благодійна допомога. Продаж заборонено» на етикетку, ярлик або безпосередньо на зовнішню або внутрішню упаковку товару. Товари маркуються таким чином, щоб під час огляду упаковки або безпосередньо товарів напис було видно повністю і чітко.

Товари благодійної допомоги маркуються благодійниками, які надають таку допомогу.

Рекомендуємо благодійній організації процес маркування товарів оформляти документально, наприклад, актом довільної форми, в якому вказувати назву і кількість промаркованих товарів.

Такий акт буде підтвердженням того, що маркування виконувалося.

По-третє, надання благодійної допомоги у вигляді безоплатної роздачі товарів (продуктів) повинно відповідати цілям благодійної організації, зазначеним у її статуті, що відповідає нормам ст. 3 Закону «Про благодійну діяльність та благодійні організації». Наприклад, однією із сфер благодійної діяльності є соціальний захист, соціальне забезпечення, соціальні послуги і подолання бідності.

Передачу продуктів набувачам допомоги (фізособам) потрібно буде оформляти якимось первинним документом – актом, накладною, відомістю тощо. Про цей документ далі. Так ось в цьому документі доцільно зазначати, для досягнення якої цілі передаються продукти. Наприклад, приблизно таке: «За цим актом продукти передаються набувачам допомоги для сприяння законним інтересам бенефіціарів (набувачів допомоги) у сфері соціального захисту, соціального забезпечення, соціальних послуг і подолання бідності».

Варто також сказати, що відповідно до пп. 181.1 ПКУ, у разі, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн. (без урахування ПДВ), така особа зобов'язана зареєструватися як платник ПДВ. Причому звільнені від оподаткування операції також враховуються в загальній сумі від постачання товарів. Аналогічно консультує податкова, відповідаючи на питання в підкатегорії 101.02, ЗІР: «Які операції з постачання товарів/послуг вважаються оподатковуваними операціями для цілей реєстрації платником ПДВ?».

Отже, якщо протягом останніх 12 календарних місяців сукупно обсяг безоплатної роздачі продуктів більше 1 млн грн, благодійна організація повинна буде зареєструватися платником ПДВ.

 

ПДФО, ВЗ

Особливості оподаткування благодійної допомоги встановлені в пп. 170.7 ПКУ. Там наведено кілька видів благодійної допомоги, які не оподатковуються ПДФО і ВЗ:

  • за пп. 170.7.2 ПКУ – надається платнику, який постраждав внаслідок стихійного лиха чи якихось катастроф.
  • за пп. 170.7.3 ПКУ – надається нецільова допомога (без встановлення умов та напрямків використання), якщо її розмір сукупно протягом року не перевищує граничного розміру доходу за пп. 169.4.1 ПКУ, встановленого на 1 січня відповідного року. Для 2020 року така сума складає 2940 грн.

Тобто, надаючи товари фізособі в розмірі до такої суми, оподатковувати ПДФО і ВЗ не потрібно.

Якщо фізособа протягом звітного року отримає нецільову благодійну допомогу від різних благодійників і сума перевищить граничну, така фізособа самостійно має подати річну декларацію до податкової, сплативши до бюджету визначений в цій декларації ПДФО і ВЗ.

Надаючи один з наведених вище видів допомоги, які не підлягають оподаткуванню ПДФО і ВЗ, благодійна організація повинна, тим не менше, відобразити її надання в формі №1ДФ з ознакою доходу«169».

А щоб відобразити в формі №1ДФ, потрібно знати реєстраційні номери облікових карток платників податків фізосіб, яким надають продукти.

Очевидно, що такі номери разом з ПІБ фізосіб мають зазначатися в документі (акті, накладній, відомості), яким оформляється передача продуктів.

Скоріш за все, благодійна організація буде надавати продукти, користуючись пільгою за пп. 170.7.3 ПКУ – надає нецільову благодійну допомогу у розмірі не вище граничного (у 2020 році до 2940 грн).

Вважаємо, що у відповідному документі на передачу продуктів про це має бути сказано і проінформовано про це фізосіб, які отримують продукти.

 

Документальне оформлення

Безпосередня передача продуктів фізособам може оформлятися накладною, актом чи відомістю. Що має зазначатися в цих документах, ми з’ясували вище.

Поряд з цим має бути акт про маркування товарів (продуктів).

Вважаємо, що має бути також наказ керівника благодійної організації про здійснення благодійної роздачі товарів (продуктів).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024516
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202425
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202424
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20247594
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202427