• Посилання скопійовано

Реєстрація платником ПДВ при здійсненні звільнених операцій

ТОВ надає медпослуги, які звільняються від оподаткування ПДВ за пп. 197.1.5 ПКУ. Обсяг наданих послуг протягом 12 календарних місяців сукупно перевищив 1 млн грн, але ТОВ не зареєструвалося платником ПДВ. Які наслідки загрожують?

Вимоги до обов’язкової реєстрації наведені в пп. 181.1 ПКУ: загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V «ПДВ» ПКУ, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ).

Які операції належать до тих, які підлягають оподаткуванню?

У своїх численних консультаціях податкова зазначає, що це операції, які підлягають оподаткуванню:

  • за основною ставкою ПДВ, 
  • ставкою 7 відсотків, 
  • нульовою ставкою ПДВ та звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ.

Наприклад, про це можемо прочитати у відповіді податкової на питання в підкатегорії 101.02, ЗІР: «Які операції з постачання товарів/послуг вважаються оподатковуваними операціями для цілей реєстрації платником ПДВ?».

Щоправда, податкова не наводить обґрунтування такої точки зору. З іншої сторони, прямо в ПКУ не визначено, які операції належать до тих, які підлягають оподаткуванню.

Хоча ми можемо тут навести таку логіку.

Оподатковувані операції – це ті, які в принципі є об’єктом оподаткування за пп. 185.1 ПКУ. Сюди потрапляють в тому числі і звільнені від оподаткування ПДВ операції. 

Таким чином, якщо ТОВ здійснює тільки звільнені від оподаткування ПДВ операції, воно також має зареєструватися платником ПДВ, за умови що виконується наведений вище критерій для обов’язкової реєстрації – обсяг постачання 1 млн грн. 

Для здійснення реєстрації ТОВ має подати до податкової заяву – не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій 1 млн грн (див. пп. 183.2 ПКУ). Наприклад, якщо обсяг 1 млн грн досягнуто в червні 2020 року, заяву потрібно подати до 10.07.2020 року включно. Протягом трьох робочих днів після отримання заяви податкова має зареєструвати ТОВ платником ПДВ (див. пп. 183.9 ПКУ). За даними нашого прикладу, реєстрація має бути проведена в строк з 13 по 15.07.2020 р. Тобто, 15.07.20 р. – це останній строк, коли має бути проведена реєстрація ТОВ платником ПДВ. 

З дати реєстрації ТОВ вже є платником ПДВ і зобов’язане складати та реєструвати в ЄРПН податкові накладні, подавати податкову декларацію з ПДВ, сплачувати ПДВ, якщо за декларацією виникатиме сума до сплати.

Здійснюючи звільнені від оподаткування ПДВ операції, ТОВ повинне складати і реєструвати в ЄРПН податкові накладні на такі звільнені операції. Тобто, фактично сума ПДВ за такими накладними буде - 0 грн.

Поряд з цим ТОВ потрібно буде відповідно до норм пп. 198.5 ПКУ нараховувати компенсуючий ПДВ за придбаними товарами/послугами, необоротними активами, які придбаваються з ПДВ і на які ТОВ отримує від постачальників зареєстровані в ЄРПН податкові накладні.

 

Яка відповідальність за несвоєчасну реєстрацію?

Відповідно до пп. 183.10 ПКУ будь-яка особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації як платник податку, але не подала до податкової реєстраційну заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування.

Тобто, фактично при перевірці податкова має донарахувати ПДВ в тому розмірі, в якому би його нараховувало ТОВ, аби зареєструвалося платником ПДВ. Але ж оскільки ТОВ здійснює звільнені від оподаткування операції, податкова може донарахувати ПДВ хіба що в розмірі 0 грн. 

Разом з тим донарахувати компенсуючі ПДВ податкова не може. Тому що для нарахування такого ПДВ мають виконуватися умови, наведені в пп. 198.5 ПКУ. Тобто, ТОВ має отримувати від постачальників податкові накладні, зареєстровані в ЄРПН. А для того, щоб отримувати такі податкові накладні, ТОВ має бути зареєстрованим платником ПДВ. Оскільки ТОВ не було зареєстрованим платником, на нього не виписувалися податкові накладні. Тому й підстав для нарахування компенсуючого ПДВ немає.

Не повинно бути якихось санкцій і за неподання податкової декларації. Адже відповідно до пп. 46.1 ПКУ податкова декларація – це документ, що подається платником податку. А якщо ТОВ не було платником податку, у нього не виникало обов’язку подавати податкові декларації. А значить і не може бути санкцій за неподання декларацій. 

Але, попри те, що наслідків, на щастя, немає, зареєструватись платником ПДВ все ж таки потрібно. Зауважимо, що після реєстрації платником ПДВ потрібно буде нараховувати податкові зобов’язання за п. 198.5 ПКУ, адже після реєстрації платником ПДВ ТОВ буде отримувати вхідний ПК від постачальників, який потрібно буде компенсувати податковими зобов’язаннями за п. 198.5 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024955
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249255
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435