• Посилання скопійовано

ПЗ та ПК з ПДВ, якщо ціну в гривні прив'язано до курсу іноземної валюти

Підприємство придбаває зерно за ціною з прив’язкою до курсу іноземної валюти (на дату господарської операції). Перехід права власності відбувається на складі покупцю, де проводиться аналіз, та визначається якість, яка може зменшити ціну. Як в такому випадку визначається ПЗ та ПК з ПДВ?

Дата виникнення ПЗ з ПДВ

Згідно з пп. 187.1 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку як оплата товарів, що підлягають постачанню;

б) дата відвантаження товарів.

При цьому, податківці (зокрема, у ІПК від 12.04.2018 р. №1539/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, яку ми розглядали тут) наполягають, що датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ вважається дата, на яку припадає початок передачі товару від постачальника або безпосередньо покупцю, або організації, яка здійснюватиме доставку покупцю цього товару будь-яким способом (перевезення, пересилання тощо).

Тобто за такого підходу дата виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів не залежить від дати переходу права власності на товар. Підтвердженням дати початку передачі товару буде відповідний документах на перевезення (переміщення, пересилання) товару, з урахуванням виду транспорту, яким здійснюється перевезення (наприклад, ТТН).

Якщо постачальник власним транспортом доставляє зерно, то ПЗ виникають на дату початку безпосередньої передачі товару покупцю.

 

Курс у податковій накладній

Згідно з ч. 2 ст. 533 ЦКУ, якщо у зобов'язанні визначено грошовий еквівалент в іноземній валюті, сума, що підлягає сплаті у гривнях, визначається за офіційним курсом відповідної валюти на день платежу, якщо інший порядок її визначення не встановлений договором або законом чи іншим нормативно-правовим актом.

В загальному порядку за пп. 188.1 ПКУ база оподаткування операцій з постачання товарів визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів.

Якщо після постачання товарів здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної (пп. 192.1 ПКУ).

Отже, на дату відвантаження постачальник складає ПН на вартість, що визначається виходячи з умов договору, зокрема:

  • зазначену в договорі (якщо за умовами договору на дату відвантаження перерахунок не здійснюється). Наприклад, якщо договором чітко визначено, що використовується курс саме на дату передачі товару покупцю, то на дату відвантаження для складання ПН використовується або курс на дату укладання договору (за умови, що у договорі в гривнях ціна не зазначена) або ціна у гривнях, що зазначена в самому договорі;
  • на вартість, розраховану на дату відвантаження (якщо за договором перерахунок на дату відвантаження здійснюється).

А вже після безпосереднього отримання товару покупцем, встановлення його якості і визначення ціни/курсу складається РК на різницю, що виникла у зв’язку зі зміною курсу або ціни (фінальна ціна товару відняти ціну у ПН). Якщо відбувається лише зміна ціна відвантаженого товару, то РК складається з причиною коригування 101 «Зміна ціни». Якщо відбувається зміна назви поставленого товару (наприклад, зміна гатунку поставленого зерна), то РК складається з причиною коригування 104 «Зміна номенклатури». Про те, як скласти РК на зміну ціни товару, ми писали тут.

Варто звернути увагу, що у разі, якщо ціна в гривні змінюється лише в зв'язку з коливаннями курсу, то для підтвердження цієї зміни достатньо буде лише складання ВН на дату оприбуткування товару покупцем. А ось, якщо відбувається ще й зменшення ціни у валюті на підставі неналежної якості, то тут варто скласти окремий первинний документ між сторонами, в якому зазначається на якій підставі і в якому розмірі відбувається зміна ціни.

 

Дата виникнення права на ПК з ПДВ

А ось у покупця формулювання щодо дати віднесення суми ПДВ до ПК інше. Як зазначено у пп. 198.2 ПКУ датою віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулася раніше:

  • дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів;
  • дата отримання платником податку товарів.

Звісно, що для отримання права на віднесення суми ПДВ до ПК продавцем повинна бути зареєстрована в ЄРПН ПН.

Тому покупець у періоді безпосереднього отримання товарів на підставі отриманої від постачальника ПН включає суму ПДВ до податкового кредиту, а після коригування ціни товару відповідно відображає коригування суми такого ПК.

Зважаючи на те, що ПН при відвантажені товару складена за встановленими правилами і відповідає інформації у первинних документах, зокрема договору, то покупець має повне право відображати її суму у складі ПК періоду отримання товару, а також повинен відобразити у Додатку 1 до декларації відповідні подальші розрахунки коригування складені постачальником.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202417
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243211
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024217