• Посилання скопійовано

За який період подається уточнюючий розрахунок з ПДВ?

За аркушем коригування від 27.02.2019 р. сплачено суму ПДВ, яка впливає на ліміт реєстрації через показник, який формується в СЕА ПДВ. Підприємству скориговано ліміт реєстрації в СЕА ПДВ у березні 2019 р. Враховуючи такі обставини, за який період подається уточнюючий розрахунок з ПДВ?

Запитання:

У розділі III аркуша коригування від 27.02.2019 р. донараховано митні платежі та ПДВ. Сума ПДВ, сплачена за цим аркушем коригування, впливає на ліміт реєстрації через показник, який формується в СЕА ПДВ на підставі МД та оформлених аркушів коригування, які змінюють їх. Підприємству скориговано ліміт реєстрації в СЕА ПДВ на підставі вказаного аркуша коригування в березні 2019 р. Враховуючи такі обставини, за який період подається уточнюючий розрахунок з ПДВ?

 

Відповідь:

Відповідно до п. 1 та 7 розд. VI Порядку №21уточнюючий розрахунок може бути поданий у спосіб, визначений в абз. 4 пп. 50.1 ПКУ. Тобто шляхом надіслання уточнюючий розрахунок та сплати суми недоплати та штрафу у розмірі 3% такої суми до подання уточнюючого розрахунку.

У разі виправлення помилок у рядках поданої раніше декларації, до яких повинні додаватися додатки, до уточнюючого розрахунку також мають додаватися відповідні додатки, які містять інформацію щодо уточнених показників (п. 8 розд. VI Порядку №21).

Порядок ведення органами Державної фіскальної служби України оперативного обліку податків і зборів, митних та інших платежів до бюджету, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування затверджено наказом Мінфіну № 422.

У абз. 2 п. 2 глави 4 розд. IV Порядку №422 зазначено, що дані уточнюючих звітних документів відображаються в ІКП датою їхнього подання до органу ДПС. При цьому за уточнюючими звітними документами в ІКП відображається різниця між грошовим зобов'язанням, зазначеним у поданому раніше звітному документі, та грошовим зобов'язанням, розрахованим з урахуванням виявлених платником помилок, штрафу та пені (у разі заниження грошового зобов'язання), визначені самостійно платником, якщо інше не передбачено формою звітного документа.

Під ІКП слід розуміти інтегровану картку платника у вигляді форми оперативного обліку податків, зборів, митних платежів до бюджетів та єдиного внеску, що ведеться за кожним видом платежу та включає перелік показників підсистем інформаційної системи органів ДПС, які характеризують стан розрахунків платника з бюджетами та цільовими фондами.

Отже, незважаючи на те, показники якого звітного періоду будуть уточнюватись, у разі подання уточнюючого розрахунку у грудні, дані такого уточнення відображатимуться в ІКП датою їхнього подання до органу ДПС, тобто - у грудні.

При цьому нормами п. 6 розд. ІІІ Порядку №21 передбачено, що платник ПДВ самостійно обчислює суму податкового зобов'язання, яку зазначає в податковій звітності. Дані, наведені в податковій звітності, мають відповідати даним бухгалтерського та податкового обліку платника.

Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, які визначені пп. 44.1 ПКУ.

ДФС в ІПК від 16.04.2019 р. №1622/6/99-99-15-03-02-15/ІПК повідомляє, що у разі складання податкової накладної без факту здійснення господарської операції та її реєстрації в ЄРПН платник податку відповідно до пп. 192.1 ПКУ може скласти розрахунок коригування до такої податкової накладної.

Обсяги постачання товарів/послуг та сума ПКУ, вказані в такій податковій накладній (не підтвердженій первинними документами) і розрахунку коригування до неї, не підлягають відображенню в податковій звітності з ПДВ.

При цьому сума ПДВ, зазначена у податковій накладній, складеній без факту здійснення господарської операції, та розрахунку коригування до неї, при їх реєстрації в ЄРПН враховується у відповідних обсягах при обчисленні суми, визначеної пп. 2001.3 ПКУ, для реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування до них в ЄРПН.

Для забезпечення правильності ведення податкового обліку платникам податків необхідно чітко дотримуватись норм чинного законодавства з питань оподаткування та правил ведення бухгалтерського обліку, у т. ч. при складанні та реєстрації в ЄРПН податкових накладних та розрахунків коригування до них.

ДФС в ІПК від 02.11.2018 р. №4677/6/99-99-15-03-02-15/ІПК також повідомляє, що для забезпечення правильності ведення податкового обліку та уникнення непорозумінь в частині розрахунку показника ∑Перевищ платникам податків необхідно чітко дотримуватись норм чинного законодавства з питань оподаткування та правил ведення бухгалтерського обліку, у т. ч. при складанні та реєстрації в ЄРПН податкових накладних.

У ситуації, яка розглядається, аркуш коригування складено 27.02.2019 року. Тому уточнюючий розрахунок для відображення показників такого аркуша коригування також необхідно подавати для уточнення звітних показників за лютий 2019 р.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    Сьогодні 10:10211
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202433
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202459
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202431
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427