• Посилання скопійовано

Оподаткування регрантингу ПДФО та ВЗ

За умовами отриманого гранту неприбуткова громадська організація проводить тренінги та навчання для тренерів/учасниць. Частина отриманого гранту має бути спрямована на гранти для учасниць тренінгу (регрантинг) – ГО перерахує кошти фіособам-учасницям. А останні витратять кошти гранту на проведення тренінгів в своїх регіонах. Які особливості оподаткування регрантингу ПДФО, ВЗ?

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (103.02): «Чи включається до оподатковуваного доходу ФО – резидента сума грошових коштів у вигляді міжнародного або вітчизняного гранту, крім бюджетного гранту, виплачена вітчизняними або іноземними організаціями?».

ДПС відповідає, що сума гранту включається до доходу фізособи – резидента та підлягає оподаткуванню ПДФО (18%) та ВЗ (1,5%), як додаткове благо. В додатку 4ДФ єдиної звітності дохід у вигляді додаткового блага показується з ознакою доходу «126». Фізособам-учасницям виплачується сума гранту після утримання з неї ПДФО та ВЗ.

Варто також сказати, що ПКУ передбачено окремий порядок оподаткування бюджетних грантів.

Згідно з пп. 14.1.277-1 ПКУ бюджетний грант - цільова допомога у вигляді коштів або майна, що надаються на безоплатній і безповоротній основі за рахунок коштів державного та/або місцевих бюджетів, міжнародної технічної допомоги для реалізації проекту або програми у сферах культури, туризму та у секторі креативних індустрій, спорту та інших гуманітарних сферах у порядку, встановленому законом. Перелік надавачів бюджетних грантів визначає КМУ.

На сьогодні діє Перелік, затверджений Постановою КМУ від 18.08.2021 р. № 867. До надавачів бюджетних грантів віднесено:

  • Український культурний фонд;
  • Фонд розвитку підприємництва.

Оподаткування бюджетного гранту встановлене пп. 170.7-1 ПКУ.

Згідно з пп. 170.7-1.1 ПКУ не оподатковується та не включається до загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку дохід у вигляді бюджетного гранту під час його нарахування (виплати, надання) на користь платника податків.

Але оскільки в даній ситуації мова йде не про бюджетний грант, ми його в цій консультації не розглядаємо.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Лікарняний оплачений після звільнення: код сплати ПДФО
    Працівник звільнився 25.05.2024 р. З 15.05.2024 по 23.05.2024 р. у нього був відкритий лікарняний, який отримав статус "Готово до сплати" уже після звільнення. Бухгалтерія в червні 2024 р. нарахувала лікарняний звільненому працівнику. На який код бюджетної класифікації платити ПДФО з таких лікарняних: на рахунок зарплати (11010100) чи на рахунок інші, ніж зарплата (11010400)?
    28.06.202422
  • Оподаткування регрантингу ПДФО та ВЗ
    За умовами отриманого гранту неприбуткова громадська організація проводить тренінги та навчання для тренерів/учасниць. Частина отриманого гранту має бути спрямована на гранти для учасниць тренінгу (регрантинг) – ГО перерахує кошти фіособам-учасницям. А останні витратять кошти гранту на проведення тренінгів в своїх регіонах. Які особливості оподаткування регрантингу ПДФО, ВЗ?
    27.06.202416
  • Оподаткування адмінштрафу, який підприємство сплатило за працівника
    Штраф за перевантаження транспортного засобу виписаний на директора компанії та оплачений з поточного рахунку компанії. Чи оподатковується цей штраф ПДФО та ВЗ?
    20.06.2024776
  • Донарахування ПДФО при низькій ціні оренди авто фізособи
    ТОВ орендує автомобіль у фізособи - свого працівника. Договір укладений та нотаріально посвідчений 10 років тому. Ціна оренди за договором - 250 грн на місць. Чи може ціна і надалі залишатися такою ж? Чи потрібно утримувати ПДФО і ВЗ з різниці між ринковою і договірною вартістю, якщо ринкова більше договірної?
    12.06.20241 630
  • Юрособа купляє у фізособи земельні ділянки: що з ПДФО та ВЗ?
    Юрособа протягом 2024 року купує у фізособи п’ять земельних ділянок, право власності на які внаслідок купівлі-продажу набуте фізособою у 2022 році. Які особливості оподаткування ПДФО та ВЗ?
    11.06.202468