• Посилання скопійовано

Оподаткування адмінштрафу, який підприємство сплатило за працівника

Штраф за перевантаження транспортного засобу виписаний на директора компанії та оплачений з поточного рахунку компанії. Чи оподатковується цей штраф ПДФО та ВЗ?

До автомобільних перевізників застосовуються адміністративно-господарські штрафи за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм відповідно до ст. 60 Закону №2344.

Відповідальність за перевантаження покладається на автомобільного перевізника, а не на водія, бо у перезавантаженні вини водія немає, оскільки не пройти габаритно-вагового контролю перед рейсом він не мав права.

Відповідно до ст. 1 Закону №2344 автомобільний перевізник – фізична або юридична особа, яка здійснює на комерційній основі чи за власний кошт перевезення пасажирів чи (та) вантажів транспортними засобами. Якщо підприємство є таким перевізником, і штраф оплачений з поточного рахунку підприємства, то відповідно це підприємство і несе витрати у вигляді цього штрафу:

  • Дт 948  Кт 685 – на дату виписаного штрафу про порушення; 
  • Дт 685 Кт 311 – на дату сплати штрафу.

Тому питання щодо утримання суми штрафу, сплаченого з поточного рахунку підприємства, з директора чи оподаткування сплаченого штрафу ПДФО як додаткового блага отриманого директором та утриманням ВЗ, не виникає. Тож організація, в ситуації, що розглядається, не буде податковим агентом.

Директор зазначається у постанові про накладання штрафу як керівник підприємства-перевізника, і це ще не означає, що саме він і несе цю відповідальність.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Лікарняний оплачений після звільнення: код сплати ПДФО
    Працівник звільнився 25.05.2024 р. З 15.05.2024 по 23.05.2024 р. у нього був відкритий лікарняний, який отримав статус "Готово до сплати" уже після звільнення. Бухгалтерія в червні 2024 р. нарахувала лікарняний звільненому працівнику. На який код бюджетної класифікації платити ПДФО з таких лікарняних: на рахунок зарплати (11010100) чи на рахунок інші, ніж зарплата (11010400)?
    Сьогодні 14:2810
  • Оподаткування регрантингу ПДФО та ВЗ
    За умовами отриманого гранту неприбуткова громадська організація проводить тренінги та навчання для тренерів/учасниць. Частина отриманого гранту має бути спрямована на гранти для учасниць тренінгу (регрантинг) – ГО перерахує кошти фіособам-учасницям. А останні витратять кошти гранту на проведення тренінгів в своїх регіонах. Які особливості оподаткування регрантингу ПДФО, ВЗ?
    27.06.202415
  • Оподаткування адмінштрафу, який підприємство сплатило за працівника
    Штраф за перевантаження транспортного засобу виписаний на директора компанії та оплачений з поточного рахунку компанії. Чи оподатковується цей штраф ПДФО та ВЗ?
    20.06.2024771
  • Донарахування ПДФО при низькій ціні оренди авто фізособи
    ТОВ орендує автомобіль у фізособи - свого працівника. Договір укладений та нотаріально посвідчений 10 років тому. Ціна оренди за договором - 250 грн на місць. Чи може ціна і надалі залишатися такою ж? Чи потрібно утримувати ПДФО і ВЗ з різниці між ринковою і договірною вартістю, якщо ринкова більше договірної?
    12.06.20241 625
  • Юрособа купляє у фізособи земельні ділянки: що з ПДФО та ВЗ?
    Юрособа протягом 2024 року купує у фізособи п’ять земельних ділянок, право власності на які внаслідок купівлі-продажу набуте фізособою у 2022 році. Які особливості оподаткування ПДФО та ВЗ?
    11.06.202468