• Посилання скопійовано

Оподаткування ПДФО дивідендів, отриманих фізособою від юрособи – резидента Кіпру

Фізособа – резидент України отримала дивіденди від юридичної особи – нерезидента, яка зареєстрована на Кіпрі, з яких компанія-нерезидент заплатила корпоративний податок 12% в бюджет Кіпру. За якою ставкою фізособа-резидент повинна сплатити ПДФО? Чи можна зарахувати сплачений корпоративний податок для зменшення сплати ПДФО в Україні?

За якою ставкою оподатковується дохід у вигляді дивідендів

Такі дивіденди оподатковуються за ставкою ПДФО 9%, а також ВЗ за ставкою 1,5%. 

Отримані суми дивідендів фізособа має задекларувати в річній декларації про майновий стан і доходи, яка надається за наслідками року, в якому дивіденди отримані.

Детальніше про це можна почитати тут.

 

Уникнення подвійного оподаткування

Відповідно до п. 3.2 ПКУ, якщо міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана ВРУ, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені ПКУ, застосовуються правила міжнародного договору.

Таким міжнародним договором в розглядуваній ситуації є Конвенція між Урядом України і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків  на доходи, яка ратифікована Верховною Радою України 04.07.2013, і є чинною в українсько-кіпрських податкових відносинах з 07.08.2013.

Причому згідно з відповідним повідомленням Міністерства закордонних справ України 28.11.2019 набув чинності Протокол про внесення змін до Конвенції від 11.12.2015, який ратифіковано Верховною Радою України 30.10.2019 Законом України № 243-ІХ і складає невід’ємну частину Конвенції.

Згідно з ч. 1 ст. 10 Конвенції дивіденди, що сплачуються компанією, яка є резидентом Договірної Держави, резиденту іншої Договірної Держави, можуть оподатковуватись у цій іншій Державі.

Тобто, якщо дивіденди виплачуються кіпрською компанією резиденту України, такі дивіденди можуть оподатковуватися і в Україні.

Причому згідно з ч. 2 ст. 10 Конвенції, з урахуванням змін, внесених Протоколом, такі дивіденди можуть також оподатковуватись у Договірній Державі, резидентом якої є компанія, що сплачує дивіденди, і відповідно до законодавства цієї Держави, але якщо особа - фактичний власник дивідендів є резидентом іншої Договірної Держави, податок, що стягується таким чином, не повинен перевищувати:

a) 5 відсотків від загальної суми дивідендів, якщо фактичним власником дивідендів є компанія (яка не є товариством), яка володіє безпосередньо принаймні 20 відсотками капіталу компанії, що сплачує дивіденди та інвестувала в придбання акцій чи інших прав компанії в еквіваленті не менше 100000 євро,
b) 10 відсотків від загальної суми дивідендів у всіх інших випадках.

З цього приводу в ІПК ДПСУ від 12.03.2020 р. № 1027/Є/99-00-04-06-03-09/ІПК зазначено, що якщо дивіденди виплачуються компанією-резидентом Кіпру на користь учасника цієї компанії - фактичного власника дивідендів, який є резидентом України - фізичною особою, Кіпр має право на оподаткування таких дивідендів за ставкою податку, яка передбачена для відповідних виплат податковим законодавством Кіпру, але розмір такої ставки оподаткування не повинен перевищувати ставку, вказану у пп. «b» п. 2 статті 10.

Тобто, при виплаті дивідендів фізособі – резиденту України компанія – резидент Кіпру може утримати податки з таких дивідендів в розмірі не більше 10%.

Якщо замість 10% утримано 12%, це по суті є порушенням Конвенції та Протоколу. Фактично кіпрська компанія утримала більше податку, ніж повинна була.

Далі в наведеній ІПК наведено особливості зменшення ПДФО, який належить сплатити в Україні, на суму податку, сплаченого кіпрської компанією із зазначених дивідендів.

Там зазначено, що якщо фізособа - резидент України отримує з Кіпру дохід, з якого за законодавством цієї країни був утриманий відповідний податок, при визначенні податкових зобов’язань такої особи в Україні (в частині ПДФО) повинен враховуватись податок, сплачений на Кіпрі.Підстава – норми ст. 21 Конвенції і ст. 13 ПКУ.

Для отримання права на зарахування податку, сплаченого на Кіпрі.

Фізособа платник зобов'язана отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування.

Тут ми зазначали, що у випадку з Кіпром отримується не довідка, а сертифікат. Детальна інформація про отримання сертифікату наведена в листі ДПАУ від 06.08.2009 р. №16757/7/12-0117.

Зазначена довідка (сертифікат) підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України (п. 13.5 ПКУ).

Тут ми зазначали, що є різні варіанти легалізації. Для Кіпру легалізація здійснюється засвідченням сертифікату штампом апостиль.

В кожній країні діють свої правила щодо проставлення штампу апостиль. Таким чином, до якого органу іноземної країни слід звертатися і який порядок проставлення апостиля, потрібно з'ясовувати окремо для кожної країни.

За повідомленнями в інтернеті (див. тут), штамп Apostille на кіпрські документи проставляється у Міністерстві юстиції та громадського порядку Республіки Кіпр, який має два офіси:

• офіс Нікосія - пн-пт: 08.00 - 15.00, тел.22805998 / 22805964 Адреса: 122 Athalassas Avenue, Nicosia,1461 Strovolos
• офіс Лімасол - пн-пт: 08.00-15.00, тел. 25345650 / 22345651 Адреса: 1 Spyros Araouzos, 1st floor, 3036 Limassol

Таким чином, щоб не сплачувати податок в Україні, фізособі потрібно отримати такий сертифікат, на якому має бути штамп Apostille, і прикласти цей документ до декларації про майновий стан і доходи.

Причому такий сертифікат звільнятиме тільки від сплати ПДФО, а ВЗ в розмірі 1,5% доведеться платити.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Помилкова виплата винагороди гіг-спеціаліста на його рахунок ФОПа
    Резидентом Дія. Сіті помилково виплачена винагорода гіг-спеціалісту на його рахунок ФОПа. Які наслідки і ризики для резидента, якщо в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ відображена винагорода гіг-спеціалісту?
    01.05.202410
  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202434
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202425
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024158
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202435