• Посилання скопійовано

Оподаткування авто від благодійного фонду для військового ЗСУ

Чи оподатковується ПДФО та військовим збором передача благодійним фондом гуманітарної допомоги у вигляді автомобіля фізичній особі – військовослужбовцю ЗСУ після набуття чинності 23.01.2024 р. Законом України №3448-IX «Про внесення змін щодо ввезення, обліку і розподілу гуманітарної допомоги»?

Президент підписав Закон № 3448 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення порядку ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги», який набрав чинності 22.12.2023 року. Він містить низку важливих норм, серед яких можливість передавати транспортні засоби як гуманітарну допомогу військовим - фізичним особам (набувачам).

Тож після внесення змін можна буде ввозити транспортні засоби як гуманітарну допомогу, що надходять у період проведення АТО, воєнного стану, для отримання ЗСУ, МВСУ тощо, а також для використання військовослужбовцями з метою забезпечення заходів нацбезпеки й оборони, стримування агресії рф.

Причому КМУ має встановити спрощений порядок отримання військовослужбовцями цих транспортних засобів. До транспортних засобів, визнаних гуманітарною допомогою у період дії воєнного стану, екологічні норми, встановлені нормами Закону № 2739, не застосовуються.

Проте й надалі за нормами ПКУ благодійні фонди можуть без податкових наслідків, незалежно від цілей їх діяльності за їх установчими документами, під час війни протягом дії воєнного стану,  здійснювати благодійну підтримку не тільки військових Збройних Сил України. Але за умови, що набувачами допомоги будуть структури, перелічені у п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ (зокрема, але не виключно, ЗСУ та ТрО).

Що стосується самого військовослужбовця, то безоплатна передача йому автомобіля як фізособі (як і раніше), а не через нього на військову частину тощо, не матимуть пільг за пп. 165.1.54 ПКУ та пп. 170.7.8 ПКУ (та не визначений Переліком №112), тому така передача підлягатиме оподаткуванню ПДФО за ставкою 18% з застосуванням натурального коефіцієнта (п. 164.5 ПКУ), адже дохід фізособа отримує в негрошовій формі. Також потрібно утримати і військовий збір за ставкою 1,5%.

Звертаємо увагу на нову позицію податківців щодо військового збору з негрошових доходів, викладену в ІПК від 02.11.2023 № 3900/ІПК/99-00-24-03-03-06: з 03.09.2022 – дати набрання чинності Закону від 15 серпня 2022 року № 2520-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сприяння волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових установ та організацій в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України», у разі нарахування (надання) податковим агентом доходів у будь-якій негрошовій формі, такі доходи включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків і оподатковуються податком на доходи фізичних осіб і військовим збором з урахуванням положень п. 164.5 ПКУ. Тобто ці зміни означають, що натуральний коефіцієнт тепер слід застосовувати і до військового збору. Проте за потреби радимо отримати власну ІПК з цього питання.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202422
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202423
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024140
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434