• Посилання скопійовано

Переплата за ПДФО та ВЗ: чи відображати її у додатку 4ДФ?

У підприємства є переплата з ПДФО і ВЗ з зарплати на кінець поточного кварталу, якою воно скористається в наступному кварталі. Як у додатку 4ДФ це відобразити: в місяці, в якому використали цю переплату чи в місяці, в якому вона була сплачена? Треба показати всю суму з залишком в графі сплачено без нарахування та який код, якого контрагента поставити на переплату?

Нормами Наказу № 773 передбачено, що Додаток 4 до Розрахунку «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ призначений для відображення персоніфікованих відомостей про суми нарахованого (виплаченого) на користь фізичних осіб доходу та нарахованих (перерахованих) до бюджету податку на доходи фізичних осіб та військового збору (тобто зарплати, винагороди тощо) та інших обов’язкових реквізитів (ПІБ, ІПН, паспортних даних, ознак доходів тощо), та/або коригування цих показників.

Отже, при кожному нарахуванні зарплати працівникам (графи 3а та 3 додатку 4ДФ) утриманий ПДФО (графи 4а та 4) та ВЗ (графи (5а та 5) має бути вказаний вірно без зменшення на якусь частину суми переплати, тому що не відбувається безпосередньо коригування податків та зборів по конкретному працівнику. Тобто по факту, в додатку 4ДФ відображається та сума утриманого ПДФО та ВЗ із заробітної плати працівників, що фактично утримана і підлягає сплаті.аро

Тож, стає зрозумілим, що використання переплати по ПДФО та ВЗ, яку бухгалтер бачить в електронному кабінету в розділі «Стан розрахунків з бюджетом» та в бухобліку підприємства, жодним чином не зменшує утримання з зарплати за відповідний місяць працівника. Відповідно, ПДФО не може бути відображений в меншій сумі в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Відтак переплата з ПДФО та ВЗ не відображається в додатку 4ДФ.

Нагадаємо, що в інтегрованій картці податкового агента відображаються тільки сплачені суми ПДФО та ВЗ. Нарахування цих сум в картці не здійснюється, оскільки податковий агент сам не сплачує ПДФО та ВЗ, а лише утримує їх з доходів інших осіб та перераховує до бюджету. Нарахування сум ПДФО та ВЗ слід перевіряти самостійно за даними поданої звітності (додатка 4ДФ).

Переплатою можна скористатися лише при формуванні платіжних інструкцій в банк на сплату ПДФО та ВЗ з зарплати за наступні місяці – під час чергової виплати зарплати можна сплатити менше ПДФО та ВЗ – на суму переплати. Банк не контролює повноту сплати ПДФО та ВЗ, а перевіряє тільки факт наявності платіжної інструкції на сплату будь-якої суми ПДФО та ВЗ. 

Тому, якщо сума переплати більша за ту суму, що потрібно сплатити із зарплати до бюджету у черговому місяці, то, щоб виконати вимогу пп. 168.1.2 ПКУ про те, що банки приймають платіжні документи на виплату доходу лише за умови одночасного подання розрахункового документа на перерахування цього податку до відповідного бюджету або розрахункового документа на зарахування коштів у сумі цього податку на єдиний рахунок, визначений ст. 35-1 ПКУ, на практиці потрібно подати банку платіжну інструкцію на сплату ПДФО/ВЗ на суму хоча б 1,00 грн, щоб банк мав змогу провести таку платіжну інструкцію з виплати зарплати на рахунок працівника або видав готівку на виплату зарплати. Крім того, до платіжної інструкції на 1,00 грн варто додати інформацію про ту платіжну інструкцію, якою було здійснено переплату з ПДФО/ВЗ з написанням відповідного повідомлення для банку (у спеціально відведеному полі).

Якщо сума переплати менша за суму чергового платежу з ПДФО та ВЗ, просто потрібно доплатити різницю.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202426
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202424
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024146
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434