• Посилання скопійовано

ФОП придбаває у фізосіб сир: чи потрібно з 01.01.2022 р. утримувати ПДФО?

ФОП на III групi ЄП (5%) займається виробництвом сиру, закуповуючи у населення молоко. Чи потрібно з 01.01.2022 р. утримувати ПДФО і ВЗ з виплат населенню за придбане молоко?

Умови звільнення від оподаткування доходів, які виплачуються суб’єктами господарювання фізособам за придбану сільгосппродукцію, встановлено пп. 165.1.24 ПКУ.

Згідно з цим підпунктом, при продажу власної продукції тваринництва груп 1-5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД, отримані від такого продажу доходи не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року. Такі фізичні особи здійснюють продаж зазначеної продукції без отримання довідки про наявність земельних ділянок.

Наприклад, на 01.01.2022 р. мінімальна зарплата становить 6500 грн. Таким чином, неоподатковуваний дохід за придбану у 2022 році власну продукцію тваринництва складає 325000 грн.

Причому молоко має код 0401 за УКТ ЗЕД, тобто, знаходиться в групі 04 УКТ ЗЕД, тобто, є продукцією тваринництва.

У будь-якому разі, ФОП при виплаті фізособам доходу за придбану у них продукцію тваринництва не утримує ПДФО і ВЗ, а тільки відображає таку виплату в додатку 4ДФ до об’єднаної звітності.

А от фізособа має самостійно контролювати власні доходи.

Згідно з двома останніми абзацами пп. 165.1.24 ПКУ:

  • У разі коли сума отриманого доходу перевищує встановлений цим підпунктом розмір, фізична особа зобов’язана надати контролюючому органу довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видається у довільній формі сільською, селищною, міською радою або радою об’єднаних територіальних громад, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за місцем податкової адреси (місцем проживання) власника продукції тваринництва. Якщо довідкою підтверджено вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником податку, оподаткуванню підлягає дохід, що перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року;
  • якщо таким платником податку не підтверджено самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, доходи від продажу якої він отримав, такі доходи підлягають оподаткуванню на загальних підставах

Ми навели умови оподаткування сільгосппродукції, які діяли до початку 2022 року. А чи змінилося щось з 01.01.2022 року?

Ні, нічого не змінилося.

Законом №1914 (законопроєкт №5600) внесено зміни до ПКУ, які набувають чинності з 01.01.2022 р.

В тому числі зміни внесено і в перші чотири абзаци пп. 165.1.24 ПКУ. Але в цих абзацах регламентовано особливості оподаткування доходів при продажу фізособами власної сільгосппродукції рослинництва.

Щодо доходів від продажу продукції тваринництва змін не було.

***

Читайте також: Придбання сільгосппродукції у населення

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    Сьогодні 15:295
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202475
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627