• Посилання скопійовано

Абонемент у спортзал для члена профспілки: як відображати у формі №1ДФ?

Неприбуткова організація (профспілка) на підставі рішення оплачує «клубну картку» у спорткомплексі своїм членам. Передоплату за послуги було здійснено у ІІ кварталі та 30.06.2020 р. надано акт та рахунок від спорткомплексу. Самі послуги будуть надані в ІІІ кварталі. Як відобразити такий дохід у розрахунку за формою №1ДФ?

Відповідно до пп. 164.2.17 ПКУ, базою оподаткування ПДФО та ВЗ є дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ) у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни.

Якщо додаткові блага надаються у негрошовій формі, сума податку об'єкта оподаткування обчислюється за правилами, визначеними пп. 164.5 ПКУ.

Своєю чергою, пп. 165.1.47 ПКУ передбачено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається, зокрема, сума виплат чи відшкодувань (крім заробітної плати чи інших виплат та відшкодувань за цивільно-правовими договорами), що здійснюються за рішенням професійної спілки, її об'єднання та/або організації професійної спілки, прийнятим в установленому порядку, на користь члена такої професійної спілки протягом року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ (у 2020 році – 2940 грн).

Звертаємо увагу, що натуральний коефіцієнт застосовується саме для визначення бази оподатковуваного доходу. Тобто при визначені суми, що звільняється від оподаткування за пп. 165.1.47 ПКУ натуральний коефіцієнт не застосовується.

При цьому, як передбачає пп. 3.2 та 3.3 Порядку №4 розрахунок за формою №1ДФ заповнюється наступним чином:

  • у графі 3а "Сума нарахованого доходу" відображається (за звітний квартал) дохід, який нарахований фізичній особі відповідно до ознаки доходу згідно з довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку;
  • у графі 3 "Сума виплаченого доходу" відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом.

У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов'язковим незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні. 

Суми нарахованого доходу у графах 3а "Сума нарахованого доходу" та 3 "Сума виплаченого доходу" форми №1ДФ відображаються з урахуванням цього коефіцієнту, оскільки такий коефіцієнт застосовується для визначення бази оподаткування ПДФО.

Водночас, у рядку "Військовий збір" розділу II розрахунку за ф. №1ДФ сума доходу відображається без урахування натурального коефіцієнта, оскільки для визначення бази оподаткування військовим збором такий коефіцієнт не застосовується.

Зважаючи на умови запитання фактично дохід у вигляді безоплатного отримання послуг повинен бути нарахований у ІІ кварталі (датою складання акту виконавцем), оскільки саме у ІІ кварталі відбувається надання працівнику «клубної картки», хоч фактично послуги з доступу до тренажерного залу будуть надані у наступного кварталі.

Згідно з довідником ознак доходу для зазначених вище доходів передбачено такі ознаки:

  • «167» для відображення сум виплат чи відшкодувань (крім заробітної плати чи інших виплат тa відшкодувань за цивільно-правовими договорами), якa здійснюється професійними спілками своїм членам (пп. 165.1.47 ПКУ);
  • «126» для відображення доходу, отриманого платником податкy як додаткове благо (крiм випадків, передбачених ст. 165 ПКУ) (пп. 164.2.17 ПКУ).

Таким чином, в даному випадку профспілка у розрахунку за формою №1ДФ у ІІ кварталі вказує двома рядками:

  • звільнену від оподаткування суму доходу члену профспілки у межах 2940 гривень з ознакою доходу 167 у графах 3а та 3 (графи 4 та 4а не заповнюються оскільки дохід не включається до оподатковуваного доходу);
  • суму різниці між вартістю наданого абонементу та неоподатковуваного розміру доходу (2940 грн) у графах 3а та 3. Зверніть увагу, що така сума різниці вказується із застосуванням збільшення на натуральний коефіцієнт (1,219512), а графі 4 та 4а відповідна сума нарахованого та сплаченого податку.

У розділі ІІ сума доходу, що звільняється від оподаткування у складі доходу не відображається. Крім того, оподатковувана сума зазначається без застосування натурального коефіцієнта, оскільки при розрахунку ВЗ він не застосовується.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202421
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024113
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202430
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024630