• Посилання скопійовано

Сувеніри для клієнтів та партнерів: що з оподаткуванням?

На честь святкування 25-річчя СГ замовив у сторонньої організації сувенірні пам'ятні відзнаки для своїх клієнтів та партнерів (3 000 грн з ПДВ – 1 сувенір). Який порядок оподаткування роздачі сувенірів, якщо отримувачі відзнак є юрособами на загальній та спрощеній системі оподаткування? Чи є можливість їх персоніфікувати?

Документальне оформлення

Перш за все необхідно зазначити, що такі сувеніри-подарунки необхідно правильно оформити документально. Перш за все керівник має видати наказ (розпорядження), у якому зазначає про проведення роздачі сувенірів клієнтам та партнерам у зв’язку із святкування 25-річчя фірми (при цьому зазначає відповідальну особу та перелік отримувачів).

Ось що стосується переліку отримувачів, то в залежності від того, кого саме вказати отримувачем – таке й буде оподаткування. При чому, якщо зазначите отримувачів безпосередньо самих контрагентів – тобто суб’єктів господарювання, то при передачі таких сувенірів слід оформити видаткову накладну на таких отримувачів. У такому разі підприємство уникне обов’язку щодо нарахування ПДФО та ВЗ, оскільки фізособи не отримують сувеніри.

Якщо ж отримувачами будуть конкретні фізособи – представники контрагентів, то тут, як не крути, а ДФС забажає бачити оподатковуваний дохід фізосіб. Роздачу сувенірів слід оформити актом списання товарів довільної форми.

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ. 

Щодо безоплатної передачі товарів, то податкова різниця виникає лише на суму безоплатно наданих товарів особам, що не є платниками податку на прибуток (крім фізосіб), та платникам податку на прибуток, які оподатковуються за ставкою 0% відповідно до п. 44 підрозділу 4 розд. XX ПКУ (абз.1 пп. 140.5.10 ПКУ).

Таким чином, на вартість подарунку платник податку на прибуток має збільшити фінрезультат до оподаткування у разі його передачі:

  • платнику ЄП (ЮО чи ФОП);
  • СГ-платнику податку на прибуток за ставкою 0%.

Норми вищевказаного підпункту не поширюються на суму безоплатно наданих товарів платникам податку на прибуток на загальних підставах та фізособам, які не є СПД та ФОП на загальній системі оподаткування. Такі операції відображаються за правилами бухобліку, а фінрезультат не коригується (ІПК ДФС від 18.12.2017 р. №3034/6/99-99-15-02-02-15/ІПК, ІПК від 02.07.2019 р. №3039/6/99-99-15-02-02-15/ІПК).

У бухобліку на підставі п. 19 П(С)БО 16 вартість таких подарунків потрапить до складу витрат на збут як витрати, пов'язані з реалізацією (збутом) продукції (товарів, робіт, послуг),  витрати на рекламу та маркетинг (рахунок 93).

 

ПДВ

Згідно з п. 185.1 ПКУ постачання є об'єктом оподаткування ПДВ.

База для оподаткування ПДВ в цьому випадку визначається за нормами п. 188.1 ПКУ за договірною вартістю, але не нижче ціни придбання дарунку. У такому разі роботодавцю потрібно скласти дві ПН:

  • одну (датою роздачі) за нульовою ціною;
  • другу (зведену) – на суму перевищення ціни придбання подарунків над нульовою (договірною) ціною.

При цьому, при безоплатному переданні активів ПДВ, відповідно до п. 198.5 ПКУ, не нараховується. Роз'яснення податківців можна переглянути тут>> 

 

ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Якщо за документами прослідковується видача сувенірів-подарунків саме фізособам і не складається видаткова накладна на СГ, то у такому разі виникає оподатковуваний дохід у фізосіб.

Перш за все відмітимо, що тут ЄСВ немає, адже подарунки роздаються не працівникам підприємства.

Що стосується ПДФО та ВЗ, то неоподатковувана частина подарунку у 2019 році складає 1043,25 грн (4173 грн х 25%). Якщо вартість сувеніру є більшою, тоді оподаткуванню підлягає різниця між вартістю сувеніру та 1043,25 грн (18% ПДФО, 1,5% ВЗ). Це випливає з норми пп. 165.1.39 ПКУ. При цьому не забуваємо про збільшення бази оподаткування на натуркоефіцієнт для ПДФО та його відсутність для ВЗ.

Відповідно до умови, вартість сувеніру без ПДВ складає 2500 грн (Дт 28 Кт 631 – 2500 грн, Дт 641 Кт 631 – на суму ПДВ 500 грн). Оподатковувана частина – 1456,75 грн (2500 грн - 1043,25 грн). А тому ПДФО складає 319,77 грн ((1456,75 грн х 1,219512) х 18%), а ВЗ  - 21,85 грн (1456,75 грн х 1,5%) за 1 сувенір.

У податковому розрахунку за формою №1ДФ подарунки відображають за ознакою доходу «160», якщо дохід не оподатковується, та (або) за ознакою доходу «126», якщо дохід є оподатковуваним.

Зупинимося ще на тому, як утримувати податки в разі їх виникнення при роздачі сувенірів фізособам.

Відповідно до пп. 168.1.1 ПКУ, ПДФО сплачується податковим агентом за рахунок оподатковуваного доходу фізособи. Аналогічно сплачується і військовий збір. Тож, якщо оподатковуваний дохід нараховується (виплачується) фізособі податковим агентом, то ПДФО (військовий збір) нараховується, утримується та сплачується цим агентом тільки за рахунок такого доходу. На цьому податківці наголошують у листі від 03.11.2016 р. №23653/6/99-99-13-02-03-15. Iнакше виникає додаткове благо, яке оподатковується ПДФО (військовим збором) на загальних підставах. Про це податківці говорять й у "ЗIР", підкатегорія 103.02[1]. Адже обов'язок зі сплати ПДФО та ВЗ лежить на фізособі, а не на підприємстві.

Така позиція податківців насправді не нова, але пам'ятати про неї слід усім податковим агентам. Адже в такому випадку суму ПДФО та військового збору треба не лише сплатити, а й нарахувати як додаткове благо: проведення Дт 949 Кт 641, 642. Утім, щоб персоніфікувати такий дохід, можна зробити проведення: Дт 949 Кт 377, Дт 377 Кт 641, 642. Для персоніфікації слід отримати дані ІПН фізосіб.

I тоді знову виникне запитання щодо оподаткування цього додаткового блага і того, хто саме сплачуватиме нові ПДФО та військовий збір з його суми. А ще цей дохід з ознакою доходу «126» та податок (збір) з його суми треба буде обов'язково відобразити у формі №1ДФ!

Для того, щоб не сплачувати зайві «податки на податки», варто подбати про оформлення відшкодування ПДФО та військового збору фізособою, за яку вони були сплачені. У цьому разі:

  • такий податок (збір) не вважатиметься додатковим благом;
  • їх сума не буде оподатковуватися та відображатися як окремий дохід в формі №1ДФ;
  • у бухобліку сума отриманого відшкодування раніше визнаних витрат потрапить до складу доходів (Д-т 301, 311 К-т 719).

Проте, якщо домовленість про відшкодування ПДФО (військового збору) буде оформлена у вигляді договору (угоди) перед нарахуванням та сплатою до бюджету, то можливі проведення Дт 377 Кт 641, 642 при нарахуванні податку, збору і Дт 301, 311 Кт 377 при їх відшкодуванні фізособою.

Таким чином, єдиний вихід, аби в кінцевому результаті ПДФО та ВЗ були сплачені фізособами, а не підприємством, та не виникало ще одного додаткового блага, — такі податки мають бути сплачені самими фізособами або шляхом компенсації витрат зі сплати цих податків самим підприємством, або відразу шляхом перерахування підприємству суми податків для перерахування їх підприємством.

 


[1] Чи вважається додатковим благом сума сплаченого податкового зобов'язання ФО за рахунок коштів податкового агента?

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202420
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202423
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024132
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434