• Посилання скопійовано

Миючі засоби зливаємо у каналізаційні стоки: що з екоподатком?

Підприємство використовує миючі засоби для прибирання. Чи сплачується екологічний податок на каналізаційні стоки? Якщо так, то які повинні бути дозволи екологічної служби?

Податкові зобов'язання з екологічного податку виникають у визначених у п. 240.1 ПКУ суб'єктів, які під час провадження діяльності на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюють, зокрема, скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об'єкти (пп. 240.1.2 ПКУ).

Об'єктом та базою оподаткування екологічним податком є, зокрема, обсяги та види забруднюючих речовин, які скидаються безпосередньо у водні об'єкти (пп. 242.1.2 ПКУ).

У листі ДФСУ від 04.12.2015 р. №26073/6/99-99-15-04-01-15 податківці прийшли до висновку, що оскільки відповідно до ст. 1 Водного кодексу України водний об'єкт - це природний або створений штучно елемент довкілля, в якому зосереджуються води (море, річка, озеро, водосховище, ставок, канал, водоносний горизонт), а платником екоподатку є особа, що безпосередньо здійснює скиди забруднюючих речовин у водні об'єкти, то товариство є платником екологічного податку за обсяги та види забруднюючих речовин, які скидаються ним у ставок-накопичувач.

У іншому листі від 19.02.2016 р. №3723/6/99-99-15-04-01-15 фахівці ДФС зауважують, що суб'єкт, у господарській діяльності якого виникають обсяги води, що вміщують забруднюючі речовини, але який не має безпосереднього доступу до водного об'єкту, користується послугою з водовідведення, що надається платником екологічного податку, який має можливість із безпосереднього скиду забруднюючих речовин до водного об'єкту.

При цьому в розрахунок вартості послуги з водовідведення включаютьсяі й сплачені податки і збори, зокрема й екологічний податок, що підлягає сплаті в частині наданої послуги за обсяги та види забруднюючих речовин, які споживачем послуги передані до системи водовідведення з метою скиду у водний об'єкт.

Таким чином, оскільки підприємство безпосередньо не здійснює скиди забруднюючих речовин у водні об'єкти (море, річка, озеро, водосховище, ставок, канал, водоносний горизонт) у зв’язку із тим, що безпосереднього доступу до водного об'єкту немає, то, вважаємо, що таке підприємство не є платником екоподатку. В той же час платником екоподатку у такому випадку є організація, яка надає підприємству послугу з водовідведення.

Крім того самі податківці зауважують, що у такому випадку організація, яка надає підприємству послугу з водовідведення, в розрахунок вартості послуги з водовідведення включаються, у тому числі, й сплачені такою організацією податки і збори (зокрема й екологічний податок).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»