• Посилання скопійовано

Як оприбуткувати надлишок імпортованого товару, який виявили вже після розмитнення?

Підприємство імпортувало товар, розмитнило і сплатило податки на митниці. При оприбуткуванні товару на склад виявили надлишковий товар, документи на нього відсутні. Як оприбуткувати цей надлишок?

Перш за все цю ситуацію треба обговорити з постачальником і дійти з ним згоди щодо подальших дій. Можливі, наприклад, такі варіанти (але не виключно): 

1. Постачальник погодиться на те, що цей товар переходить у власність покупця без компенсації та додаткового оформлення. Якщо з постачальником немає зв’язку і тому неможливо знайти спільне рішення, тоді теж залишається оприбуткувати цей товар як безоплатно отриманий;

2. Сторони узгоджують кількість та вартість надлишкового товару і порядок його компенсації постачальнику, оформляють документи.

Також може виникнути питання про внесення змін до митної декларації.

Все вищезазначене не належить до компетенції бухгалтера, а має вирішуватись керівником та митним брокером – щодо внесення змін до МД. Можливі й будь-які інші варіанти врегулювання цієї ситуації, які оберуть сторони угоди. Тому далі ми розглянемо лише бухоблік і оподаткування вищезазначених двох варіантів.

Перший варіант – безоплатне отримання товарів. Відповідно до п. 12 НП(С)БО 9 первісною вартістю запасів, одержаних підприємством безоплатно, визнається їх справедлива вартість з урахуванням витрат, передбачених п. 9 НП(С)БО 9, якщо вони були понесені. Бухгалтерський запис - Дт 281 Кт 718 на таку справедливу вартість товарів, первинні документи формуються в результаті інвентаризації цього надлишку.

Другий варіант – погоджену вартість надлишку товарів буде відшкодовано постачальнику. В цьому випадку збільшується заборгованісь підприємства-імпортера перед постачальником: Дт 281 Кт 632. Сторони оформляють додатковий документ про те, що фактично покупцю надійшло більше товарів, ніж було оплачено. 

В обох варіантах залишається питання щодо доцільності внесення змін у митну декларацію, оскільки ці товари були фактично ввезені, але не задекларовані. Докладніше про коригування МД ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»