• Посилання скопійовано

Чи подавати декларацію про доходи громадянину України, який є податковим резидентом Естонії?

Громадянин України виїхав у 2021 році до Естонії працювати за контрактом, сплачує там всі податки та страхові внески, є податковим резидентом Естонії. Чи повинен такий громадянин подавати декларацію про доходи та які податки має сплатити в Україні?

Податкове резидентство

Ознаки фізосіб, які є резидентами України з точки зору оподаткування, наведені в пп. «в» пп. 14.1.213 ПКУ.

Наприклад, фізична особа - резидент - фізична особа, яка має місце проживання в Україні.

У разі, якщо фізична особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо така особа має місце постійного проживання в Україні; якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв'язки (центр життєвих інтересів) в Україні. У разі якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від'їзду) протягом періоду або періодів податкового року.

Детально про особливості визначення статусу податкового резидентства можна почитати тут, тут.

Якщо громадянин України постійно проживає на території Естонії, має там центр життєвих інтересів тощо, то, як правило, такий громадянин є податковим резидентом Естонії і не є податковим резидентом України.

Таким чином, якщо фізособа є податковим резидентом Естонії, то щодо України вона є нерезидентом. Але для визначення цього факту потрібно детально вивчати особливості кожної конкретної ситуації.

 

Яка фізособа є платником ПДФО і ВЗ в Україні?

Згідно з пп. 162.1 ПКУ, платниками ПДФО є:

  • фізична особа - резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи;
  • фізична особа - резидент, яка володіє та/або користується (орендує (суборендує), на умовах емфітевзису, постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, у частині мінімального податкового зобов’язання;
  • фізична особа - нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні;
  •  податковий агент.

Отже, податковий резидент Естонії, який не є податковим резидентом України, є платником ПДФО (та ВЗ), якщо отримує доходи з джерела їх походження в Україні.

Відповідно до пп. 170.10.1 ПКУ, доходи з джерелом їх походження в Україні, що нараховуються (виплачуються, надаються) на користь нерезидентів, оподатковуються за правилами та ставками, визначеними для резидентів (з урахуванням особливостей, визначених деякими нормами цього розділу для нерезидентів).

Тобто, доходи, які в Україні виплачують нерезиденту, оподатковуються в такому самому порядку, як і доходи, що виплачуються резиденту України.

Відповідно до пп. 170.10.3 ПКУ у разі, якщо доходи з джерелом їх походження в Україні виплачуються нерезиденту резидентом - юридичною або самозайнятою фізичною особою, такий резидент вважається податковим агентом нерезидента щодо таких доходів.

Саме на податкового агента покладено обов’язок утримувати ПДФО і ВЗ і перераховувати їх до бюджету (див. пп. 168.1.1 ПКУ).

 

Коли подавати декларацію про доходи і майновий стан?

У пп. 179.1 ПКУ написано, що платник податків зобов’язаний подавати річну декларацію відповідно до ПКУ.

Поряд з цим відповідно до пп. 168.1.3 ПКУ, якщо за нормами розд. IV ПКУ окремі види оподатковуваних доходів (прибутків) не підлягають оподаткуванню під час їх нарахування чи виплати, але не є звільненими від оподаткування, платник податків зобов’язаний самостійно включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну декларацію.

Але згідно з пп. 179.2 ПКУ обов’язок платника податків з подання декларації вважається виконаним і декларація не подається, якщо такий платник податків отримував:

  • доходи, у тому числі іноземні доходи, які згідно з ПКУ не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
  • доходи виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу;
  • доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок відповідно до цього розділу;
  • доходи у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до пп. 174 ПКУ.

Також податкова декларація не подається у випадках, прямо передбачених ПКУ.

Це загальні правила, на підставі яких платник податків вирішує, чи потрібно йому подавати річну декларацію.

Наприклад, якщо фізособа резидент Естонії, яка не є резидентом України, отримувала доходи тільки на території Естонії, вона не подає декларацію в Україні. Тому що доходів на території України не отримувала.

Інший приклад: фізособа резидент Естонії  отримала дохід від продажу інвестиційного активу, приміром, від продажу корпоративних прав українського ТОВ, який оподатковується згідно з нормами пп. 170.2 ПКУ. В такому разі фізособа має подати декларацію (див. пп. 170.2.1 ПКУ).

Таким чином, кожен вид доходу, який отримує на території України фізособа резидент Естонії, потрібно аналізувати окремо на предмет особливостей оподаткування ПДФО, ВЗ, необхідності подання декларації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»