• Посилання скопійовано

КІК надає послуги резидентам України: нюанси оподаткування

Компанія зареєстрована в США. Засновник – юрособа, резидент України. Чи можуть клієнти з України (ФОП, юрособа) сплачувати за користування crm-системою на закордонний рахунок компанії США? Які звіти має подавати юрособа-резидент щодо компанії нерезидента?

Постановою Правління НБУ №18 запроваджено валютні обмеження. Так, з 24.02.2022 р. розрахуватись за отримані товари та послуги, які не відносяться до критичного імпорту, до дати завершення воєнного стану не буде можливості.

Перелік послуг, за які резидент може розрахуватися, включає «програмну продукцію, зокрема, результат комп’ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп’ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів та доступу до них».

Враховуючи зазначене, резиденти (ФОП та юридичні особи) можуть оплачувати нерезиденту послуги з доступу до crm-системи. 

 

ПДВ

Операція з постачання послуг нерезидентом на території України є об’єктом оподаткування ПДВ.

Місцем постачання послуг з надання майнових прав інтелектуальної власності, створення за замовленням та використання об'єктів права інтелектуальної власності, у тому числі за ліцензійними договорами, а також надання (передача) права на скорочення викидів парникових газів (вуглецевих одиниць) вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання або - у разі відсутності такого місця - місце постійного чи переважного його проживання (пп. 186.3. ПКУ). 

Відповідно до пп. 180.2 ПКУ особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету у разі постачання послуг нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими як платники податку, якщо місце постачання послуг розташоване на митній території України, є отримувач послуг.

Якщо отримувача послуг не зареєстровано як платника податку, то податкова накладна не складається. Форма розрахунку податкових зобов’язань такого отримувача послуг затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Форма такого Розрахунку затверджена наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. №21 «Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість».

Якщо ж отримувач послуг – платник ПДВ, то відповідно до норм ст. 208 ПКУ необхідно нарахувати податок за основною ставкою податку на базу оподаткування, визначену відповідно до пп.190.2 ПКУ.

 

Звітність та КІК

Юрособа - резидент є контролюючою особою іноземної компанії, так як володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 50%, в наведеній ситуації 100% (пп. 39-2.1.2 ПКУ).

У разі набуття частки в КІК після 01.01.2022 р. та за умови, що компанія - нерезидент не є публічною компанією, акції (частки) яких перебувають в обігу на визнаній фондовій біржі, контролюючій особі необхідно подати повідомлення про набуття частки в КІК (пп. 39-2.5.5 ПКУ). Порядок надсилання Повідомлення про КІК затверджений наказом Мінфіну від 22.09.2021 р. №512.

Також відповідно до пп. 39-2.5.2 ПКУ  контролюючі особи зобов’язані подавати Звіт про КІК до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств за відповідний календарний рік засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року №851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» та від 05 жовтня 2017 року №2155-VIII «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги». Зі звітом про КІК необхідно подати фінансову звітність КІК. Як завірити звітність наведено тут

Форма декларації з прибутку містить додаток КІК. Щодо заповнення декларації та додатка КІК більш детально ми розглядали тут.

Об’єктом оподаткування для КІК-контролера є частина скоригованого прибутку КІК, що визначається відповідно до  пп. 39-2.3 ПКУ за базовою ставкою 18%.

Скоригований прибуток КІК - прибуток КІК до оподаткування відповідно до даних її неконсолідованої фінансової звітності, складеної за звітний календарний рік (якщо звітний рік не відповідає календарному року - за періоди, що закінчуються у відповідному календарному році) відповідно до стандартів бухгалтерського обліку, що застосовуються КІК, та строків для підготовки такої звітності у відповідній іноземній юрисдикції.

Звертаємо увагу, що скоригований прибуток КІК не підлягає включенню до загального оподатковуваного доходу, не є об’єктом оподаткування податком на прибуток підприємств контролюючої особи у разі додержання умов, визначених пп. 39-2.4.1 ПКУ.

Відповідно до абзаців 1-3 пп. 39-2.4.2 ПКУ незалежно від виконання умов, передбачених пп. 39-2.4.1 ПКУ, скоригований прибуток КІК не підлягає включенню до загального оподатковуваного доходу, не є об’єктом оподаткування податком на прибуток підприємств контролюючої особи у разі, якщо виконується будь-яка з таких умов:

  • загальний сукупний дохід усіх КІК однієї контролюючої особи з усіх джерел за даними фінансової звітності не перевищує еквівалент 2 млн євро на кінець звітного періоду (пп. 39-2.4.2.1 ПКУ);
  • КІК є публічною компанією, акції (частки) якої перебувають в обігу на визнаній фондовій біржі. Перелік бірж та вимоги до визнання акцій (часток) публічних компаній такими, що перебувають в обігу на зазначеній фондовій біржі, встановлюються Кабінетом Міністрів України (пп. 39-2.4.2.2 ПКУ).

У разі якщо прибуток КІК звільняється від оподаткування відповідно до положень пп. 39-2.4 ПКУ, контролююча особа звільняється від обов’язку розраховувати скоригований прибуток КІК відповідно до положень пп. 39-2.3.2 ПКУ (пп. 39-2.4.3 ПКУ). Як заповнити додаток КІК в цьому випадку наведено тут.

Таким чином, юридичній особі-резиденту необхідно подати звіт про КІК та відповідно завірену фінансову звітність КІК незалежно від того, чи звільняється від оподаткування прибуток КІК.

Для уникнення подвійного оподаткування юридична особа – контролююча особа іноземної компанії фінансовий результат до оподаткування зменшує на суму:

  • нарахованих доходів у вигляді дивідендів, що підлягає виплаті на його користь від КІК в межах, що не перевищує суму скоригованого прибутку КІК, визначена за правилами статті 39-2 ПКУ (пп. 140.4.2 ПКУ). 
  • на суму нарахованих доходів від участі в капіталі нерезидентів (у тому числі КІК) та на суму нарахованих доходів у вигляді дивідендів, що підлягають виплаті на його користь від такого нерезидента, за умови, що доля участі в капіталі нерезидента становить щонайменше 10 відсотків протягом календарного року та такий нерезидент не входить до переліку держав (територій), визначених відповідно до пп. 39.2.1.2 ПКУ (крім держав (територій), з якими є чинні міжнародні договори України про уникнення подвійного оподаткування доходів) (пп.140.4.3 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • ТОВ перестане відповідати вимогам Дія. Сіті: що з оподаткуванням в такому випадку?
    ТОВ є резидентом Дія. Сіті, платником податку на особливих умовах. Очікується, що в липні – вересні 2024 року ТОВ не відповідатиме вимогам Дія. Сіті по середньообліковій кількості працівників та по розміру середньої місячної винагороди працівників та гіг-спеціалістів. Але критерій ч. 4 ст. 5 Закону №1667 за 2024 рік дотримується. Коли ТОВ має перейти на загальну систему оподаткування?
    16.05.202413
  • Оподаткування процентів з позики, отриманої від нерезидента
    Підприємство – резидент України отримало процентну позику від нерезидента – пов’язаної особи (засновника, Кіпр). Чи потрібно платити податок на доходи нерезидента при виплаті процентів? Чи потрібно подавати звіт про контрольовані операції? Чи виникатиме податкова різниця?
    15.05.202416
  • Фізособа - нерезидент продає квартиру: які податкові наслідки?
    Громадянин Данії має у власності квартиру в Україні, планує продати її юрособі – резиденту України. За останні три роки не було жодних операцій з нерухомістю. Фізособа має РНОКПП та відкритий поточний рахунок в Україні. Як оподатковується така операція?
    15.05.202419
  • КІК надає послуги резидентам України: нюанси оподаткування
    Компанія зареєстрована в США. Засновник – юрособа, резидент України. Чи можуть клієнти з України (ФОП, юрособа) сплачувати за користування crm-системою на закордонний рахунок компанії США? Які звіти має подавати юрособа-резидент щодо компанії нерезидента?
    14.05.202426
  • Оподаткування допомоги мобілізованому спеціалісту резидента Дія. Сіті
    Резидент Дія. Сіті вирішив за власний кошт нараховувати спеціалісту щомісячно допомогу у розмірі зарплати. При дотриманні критеріїв оподаткування проводилося ПДФО (5%), ВЗ (1,5 %) та ЄСВ з МЗП. Як оподатковуватиметься допомога мобілізованому – як дохід у вигляді додаткового блага?
    13.05.202412