• Посилання скопійовано

Договір медичного обслуговування: що з оподаткуванням?

Підприємство уклало договір медобслуговування (постачання послуг з охорони здоров'я) з медичною установою на користь своїх працівників (до складу пацієнтів за договором входить працівник та члени його родини до 5 осіб) терміном на 1 рік. Оплата здійснюється з поточного рахунку підприємства за одного працівника (і його родини), сума послуг складає 25000 грн на рік

Запитання:

1. Чи оподатковуються такі послуги ПДФО та ВЗ для працівників? Якщо так, то чи потрібно оподатковувати окремо дохід кожного члена родини? Чи потрібно застосовувати натуральній коефіцієнт? З якою ознакою доходу відображати у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ? 

2. Як відображається така виплата в декларації з податку на прибуток? Чи є це операційними витратами? Підприємство в минулому році не досягло 40 млн., а в поточному перетнуло межу, тож чи має у звітності за 2023 рік враховувати податкові різниці?

 

Відповідь:

Відповідно до ст. 3 Основ законодавства України про охорону здоров’я від 19.11.92 № 2801-XII медичне обслуговування – діяльність закладів охорони здоров’я, реабілітаційних закладів, відділень, підрозділів та фізичних осіб - підприємців, які зареєстровані та одержали відповідну ліцензію у встановленому законом порядку, у сфері охорони здоров’я, що не обов’язково обмежується медичною допомогою та/або реабілітаційною допомогою, але безпосередньо пов’язана з їх наданням.

Медична допомога – це діяльність професійно підготовлених медичних працівників, спрямована на профілактику, діагностику, лікування та реабілітацію у зв’язку з хворобами, травмами, отруєннями і патологічними станами, а також у зв’язку з вагітністю та пологами.

 

1. Чи оподатковуються такі послуги ПДФО та ВЗ для працівників? Якщо так, то чи потрібно оподатковувати окремо кожного члена родини? Чи потрібно застосовувати натуральній коефіцієнт? З якою ознакою доходу відображати у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ? 

 

ПДФО

Підпунктом 165.1.19 ПКУ передбачено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються, зокрема кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку або члена сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення, дитини, яка перебуває під опікою або піклуванням платника податку, за умови документального підтвердження витрат, пов’язаних із наданням зазначеної допомоги (у разі надання коштів), у тому числі, але не виключно, для придбання ліків та виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідів, за рахунок коштів роботодавця за наявності відповідних підтвердних документів, крім витрат, що компенсуються виплатами з фонду загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування. 

Тобто вартість послуг з медичного обслуговування, що надаються медичним закладом на підставі укладеного договору про медичне обслуговування, фізичній особі (працівнику) за рахунок коштів роботодавця, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків, за умови дотримання вимог, визначених пп. 165.1.19 ПКУ.

У разі якщо роботодавцем не дотримуються зазначені вимоги, то вартість послуг, безкоштовно наданих працівникам, включатимуться до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу таких працівників як додаткове благо та оподатковується ПДФО за ставкою 18 % та ВЗ за ставкою 1,5 %. А оскільки додаткові блага надаються у негрошовій формі, сума ПДФО обчислюватиметься за правилами, визначеними п. 164.5 ПКУ, тобто з застосуванням натурального коефіцієнта.

До оподатковуваного доходу платника податку не включаються цільова благодійна допомога перерахована роботодавцем у будь-якій сумі (вартості), зокрема закладу охорони здоров'я для компенсації вартості платних послуг з лікування платника податку або члена його сім'ї першого ступеня споріднення з урахуванням обмежень, на які кошти не можуть бути застосовані (пп. 170.7.4 ПКУ).

Нагадаємо, що членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей розділу IV ПКУ вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені – пп. 14.1.263 ПКУ.

У додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ дохід у вигляді коштів або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на медичне обслуговування працівника за рахунок коштів роботодавця відображається за ознакою доходу «143», у разі оподаткування відображатиметься  за ознакою «126».

 

ЄСВ

В п. 13 розділу ІІ Переліку № 1170, передбачено, що витрати на оплату послуг з лікування працівників, які були надані установами охорони здоров'я, а також п. 3.30 Інструкції № 5 такі витрати є іншими виплатами, що не належать до фонду оплати праці, тому вони не є базою нарахування ЄСВ.

 

2. Як відображається така виплата в декларації з податку на прибуток? Чи є це операційними витратами? Підприємство в минулому році не досягло 40 млн., а в поточному перетнуло межу, тож чи має у звітності за 2023 рік враховувати податкові різниці?

У ПКУ не передбачено коригувань фінрезультату до оподаткування при здійснені перерахування коштів за працівників за договорами медобслуговування та ця операція не підлягає відображенню в додатку РІ декларації податку на прибуток.

Підприємство – платник податку на прибуток обліковує такі витрати за правилами бухобліку та включає до складу інших операційних витрат на рахунку 949 «Іншi витрати операційної діяльностi», зменшуючи оподатковуваний прибуток.

Також див. пп. 140.5.10 ПКУ, у якому зроблено виключення для сум перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) фізичним особам, які є платниками податку на доходи фізичних осіб. На ці суми фінрезультат не коригується.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202415
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202450
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202424
  • Чи повинні релігійні організації подавати декларацію з плати за землю за 2024 рік?
    Релігійна організація має пільгу з податку на землю згідно з пп. 283.1.7 ПКУ. В минулому році декларацію подавали, хоча податок не сплачували, в довіднику пільг був відповідний код – 18010505. Але в останньому довіднику пільг такого коду вже немає. Як складати декларацію у 2024 році?
    07.03.202459
  • Чи сплачувати податок з доходів нерезидентів з вартості послуг зберігання інформації?
    ТОВ сплачує за послуги зберігання інформації нерезиденту, юрособі з Німеччини. Чи потрібно заповнювати додаток ПН? Якщо, так, чи правильно сплачену суму за послуги показати в рядку 17 "Інші доходи"? Чи потрібно отримати якісь документи від постачальника-нерезидента, що підтверджують його податковий статус, якщо з Німеччиною є Конвенція для запобігання подвійного оподаткування?
    07.03.2024189