• Посилання скопійовано

Тимбілдінг для гіг-спеціалістів: які податкові наслідки?

Компанія - резидент "Дія. Сіті" (9%) немає офісу, співпрацює зі спеціалістами за гіг-контрактами. Планує проводити тимбілдінги, щоб гіг-спеціалісти краще познайомились в неформальній обстановці, для підвищення ефективності комунікації та координації команд під час співпраці в рамках виконання спільних завдань. Такі заходи можуть проходити із залученням послуг ресторанів щодо організації харчування, оренди приміщень, розважальних послуг. Які податкові наслідки таких заходів?

Корпоративні заходи для працівників

Чинне законодавство не містить чіткої відповіді на питання, чим є тимбілдінг — заходами з фінансування особистих потреб працівників чи витратами на господарську діяльність.

На наш погляд, при податковій перевірці висока вірогідність оцінки податковими органами таких операцій як фінансування особистих потреб працівників. Тим паче якщо в рамках тимбілдінгу компанія оплачує послуги ресторанів, розважальні послуги тощо.

Тому далі розглядаємо саме такий варіант. Хоча окремі заходи, які проводяться в рамках тимбілдінгу, можуть вважатися цілком господарськими.

Отже, корпоративні заходи для працівників.

Донедавна, до 17.02.23 р. в ЗІР (103.02) розміщувалася консультація ДПС, в якій зазначалося, що Вартість святкового вечора (банкету, корпоративу), який проводиться працедавцем для своїх працівників, не включається до складу загального місячного оподатковуваного доходу цих працівників. Тому що оподаткування доходів фізичних осіб, розглядається лише у разі одержання доходу безпосередньо конкретним платником податку. А в разі корпоративу немає факту ідентифікації отриманого доходу.

Проте з 17.02.2023 р. ця консультація переведена до нечинних, у зв’язку з уточненням редакції відповіді.

Щоправда, нової консультації з цього питання в ЗІР не з’явилося.

Але маємо свіжу ІПК ДПСУ від 08.03.2023 р. №515/ІПК/99-00-24-03-03-06. В цій ІПК зазначено про включення вартості корпоративних заходів до оподатковуваного доходу працівників, як інші доходи, та оподаткування ПДФО на загальних підставах. Що це за підстави щодо гіг-спеціалістів, скажемо далі.

Поряд з цим, з таких доходів слід буде утримати ВЗ 1,5%.

В додатку 4ДФ такі доходи відображаються з ознакою доходу "127".

Можемо припустити, що при податкових перевірках буде використовуватися цей новий підхід щодо оподаткування доходу працівників внаслідок проведення корпоративних заходів.

Хоча незрозуміло, яким чином розподіляти вартість таких заходів серед працівників. Пропорційно? Іншого варіанту ми не бачимо. Але з цього питання слід звертатися до ДПС.

 

Оподаткування доходу гіг-спеціалістів

Гіг-контракт - цивільно-правовий договір, за яким гіг-спеціаліст зобов’язується виконувати роботи та/або надавати послуги відповідно до завдань резидента Дія Сіті як замовника, а резидент Дія Сіті зобов’язується оплачувати виконані роботи та/або надані послуги і забезпечувати гіг-спеціалісту належні умови для виконання робіт та/або надання послуг, а також соціальні гарантії, передбачені розділом V Закону №1667 (див. п. 1 ч. 1 ст. 1 Закону № 1667).

Гіг-спеціаліст — це фізособа, яка за гіг-контрактом є підрядником та/або виконавцем (п. 2 ч. 1 ст. 1 Закону №1667).

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 20 Закону №1667, гіг-контрактом або внутрішніми документами резидента Дія Сіті можуть визначатися надання додаткових компенсаційних виплат чи гарантій.

Відповідно до ч. 7 ст. 22 Закону №1667, резидент "Дія. Сіті" може оплачувати матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги чи інші додаткові блага для гіг-спеціаліста на власний розсуд або якщо це передбачено гіг-контрактом.

Тож такими додатковими благами може бути тимбілдінг (корпоративні заходи).

Надані гіг-спеціалістам додаткові блага оподатковуються так само, як і винагорода за гіг-контрактом, за ставкою ПДФО (див. пп. 170.14-1.2, пп. 170.14-1.3 ПКУ):

  • за ставкою 5% — якщо річний розмір доходу не перевищує 240 тисяч євро;
  • за ставкою 18% — якщо сума отриманого доходу перевищує зазначений розмір.

Поряд з цим, як зазначалося, дохід оподатковується ВЗ за ставкою 1,5%.

 

Чи будуть заходи тимбілдінгу прирівнюватись до операцій, які підлягають оподаткуванню податком на прибуток - 9%?

На наш погляд, ні, не будуть. І ось чому:

В пп. 135.2.1.6 ПКУ (пп. "в" і пп. "г") прямо названі умови щодо майна (робіт, послуг), наданого (наданих) особі, яка не є резидентом "Дія. Сіті" - платником податку на особливих умовах, без висування вимог щодо компенсації його (їх) вартості (у тому числі безоплатно наданих товарів (робіт, послуг), які не оподатковуються:

  • якщо вартість такого майна (робіт, послуг) підлягає оподаткуванню ПДФО відповідно до розділу IV ПКУ або не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу згідно із ст. 165 ПКУ та/або не оподатковується згідно з пп. 170.7 ПКУ;
  • додаткових благ, що надаються резидентом "Дія. Сіті" - платником податку на особливих умовах на користь спеціалістів резидента "Дія. Сіті", якщо такі додаткові блага не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб через відсутність персоніфікованого обліку.

***

Читайте також: Оподаткування резидентів «Дія Сіті» | Журнали online — «Дебет-Кредит» (dtkt.ua)

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202415
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202450
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202424
  • Чи повинні релігійні організації подавати декларацію з плати за землю за 2024 рік?
    Релігійна організація має пільгу з податку на землю згідно з пп. 283.1.7 ПКУ. В минулому році декларацію подавали, хоча податок не сплачували, в довіднику пільг був відповідний код – 18010505. Але в останньому довіднику пільг такого коду вже немає. Як складати декларацію у 2024 році?
    07.03.202459
  • Чи сплачувати податок з доходів нерезидентів з вартості послуг зберігання інформації?
    ТОВ сплачує за послуги зберігання інформації нерезиденту, юрособі з Німеччини. Чи потрібно заповнювати додаток ПН? Якщо, так, чи правильно сплачену суму за послуги показати в рядку 17 "Інші доходи"? Чи потрібно отримати якісь документи від постачальника-нерезидента, що підтверджують його податковий статус, якщо з Німеччиною є Конвенція для запобігання подвійного оподаткування?
    07.03.2024189