• Посилання скопійовано

Оподаткування благодійної допомоги, наданої волонтеру

ТОВ на ЄП планує надати благодійну допомогу волонтеру, на його особисту картку, для закупівлі дронів. Чи немає обмежень за сумою? Які податки має сплатити ТОВ?

Чи є обмеження за сумою для надання в якості благодійної допомоги? Ні, такого обмеження чинне законодавство не містить.

 

Які податки має сплатити ТОВ при наданні коштів допомоги волонтеру?

В ПКУ є пільга щодо невключення до складу оподатковуваного доходу фізособи, яка є волонтером, отриманої такою особою благодійної допомоги. Така пільга встановлена пп. «б» пп. 165.1.54 і пп. 170.7.8 ПКУ.

Щоб скористатися такою пільгою, потрібно дотриматися кількох умов. Наприклад, однією з умов (пп. «б» пп. 165.1.54 ПКУ) є використання отриманої волонтером допомоги для її подальшого надання учасникам бойових дій, які наведені в пп. «а» пп. 165.1.54 ПКУ. Причому такі учасники бойових дій мають використати таку допомогу на цілі, наведені в пп. 170.7.8 ПКУ:

  • придбання товарів за Переліком, затвердженим Постановою КМУ від 24.02.2016 р. № 112;
  • придбання лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медичного призначення, технічних та інших засобів реабілітації, платних послуг з лікування, забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення;
  • на потреби за Переліком № 653 (Перелік, затверджений Постановою КМУ від 26.11.2014 р. № 653).

В зазначених переліках немає дронів. 

Тому, на наш погляд, підстав для застосування наведеної пільги немає.

Це означає, що суму наданої допомоги слід оподатковувати в порядку оподаткування безповоротної фінансової допомоги, згідно з п. «ґ» пп. 164.2.17 ПКУ, як додаткове благо фізособи – отримувача.

Тобто, з вартості такої допомоги потрібно утримати ПДФО за ставкою 18% і ВЗ – 1,5%. До виплати волонтеру (фізособі) належить допомога за мінусом утриманих податків, які підприємство перераховує до бюджету.

В додатку 4ДФ до об’єднаного звіту сума наданої допомоги відображається з ознакою доходу «126».

 

Чи повинне ТОВ сплачувати ще якісь податки, окрім наведених вище?

Ні.

Кілька слів про фізосіб волонтерів, які можуть претендувати на пільгу за пп. 165.1.54 ПКУ.

Такі особи мають бути внесені до Реєстру волонтерів антитерористичної операції в порядку, визначеному Законом №5073-VI.

Реєстр волонтерів ведеться відповідно до Порядку, затвердженому Наказом Мінфіну № 1089 (див. п. 2-1 розд. VII Закону 5073-VI).

Дані реєстру волонтерів оприлюднюються на сайті ДФСУ (п. 1.3 Порядку № 1089). Про включення до Реєстру податкова має повідомляти волонтера листом (див. п. 2.5 Порядку № 1089). Вимоги до волонтерів і особливостей їхньої діяльності встановлені Законом №3236-VI.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202452
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202427
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202419
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024535
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202430