• Посилання скопійовано

Надання благодійної допомоги у вигляді авто: які податкові наслідки?

Благодійному фонду донор із Литви хоче надати благодійну допомогу у вигляді мікроавтобуса. Які податкові наслідки чекають благодійний фонд? Чи потрібно буде розмитнювати і реєструвати цей транспортний засіб?

Допомога Україні з-за кордону, зокрема, через всілякі благодійні фонди, не втрачає своєї актуальності. Тож, сьогодні ми розглянемо один з прикладів такої допомоги, який надається у вигляді транспортного засобу. І почнемо розгляд з операції його ввезення.  

 

Митне оформлення

Оскільки йдеться про ввезення транспортного засобу з метою його використання на митній території України, така операція оформлюється митною декларацією в режимі імпорту. Однак, оскільки йдеться про надання благодійної допомоги, на митних платежах можна зекономити.

 

ПДВ. У разі безоплатного отримання товару (авто є товаром для цілей ПДВ) від нерезидента особа, що здійснює ввезення такого товару, повинна сплатити «ввізний» ПДВ (пп. «в» п. 185.1 ПКУ). При цьому не важливо, авто ввозиться платником ПДВ чи ні, головне, аби митна вартість авто була більше за 150 євро (пп. 3 п. 180.1, пп. 196.1.16 ПКУ).

Втім існує й кілька випадків звільнення від сплати ПДВ у разі безкоштовного ввезення товарів за кордону. Вони прописані у ст. 197 ПКУ і підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Розглянемо їх окремо.

 

На замітку!

Згідно з Правил дорожнього руху, затверджених Постановою КМУ від 10.10.2001 р. № 1306:

  • легковий автомобіль - автомобіль з кількістю місць для сидіння не більше 9, з місцем водія включно, який за своєю конструкцією та обладнанням призначений для перевезення пасажирів та їх багажу із забезпеченням необхідного комфорту та безпеки;
  • мікроавтобус - одноповерховий автобус з кількістю місць для сидіння не більше 17 з місцем водія включно.

 

Пільга перша. Відповідно до пп. 197.1.15 ПКУ від ПДВ звільняється благодійна допомога (яка може бути й у вигляді товару), яку благодійній організації передають донори.

Але: така пільга не діє, якщо допомога у вигляді підакцизних товарів, яким й є мікроавтобус згідно з п.215.1 ПКУ. Тому скористатися даним звільненням у випадку отримання мікроавтобуса від закордонного донора не вийде.

Пільга друга: ще одне звільнення від сплати ПДВ передбачено пп. 197.4 ПКУ. Якщо благодійна організація імпортує товари, які їй з-за кордону передаються як благодійна допомога, ПДВ-пільга також діє.

Але: й тут звільнення не діє, якщо мова про підакцизні товари (п. 197.5 ПКУ).

Пільга третя: є звільнення від ПДВ якщо мова про гуманітарну допомогу. Відповідно до п. 197.11 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції із ввезення на митну територію України майна як гуманітарної допомоги, наданої згідно з нормами Закону України «Про гуманітарну допомогу» від 22.10.1999 р. № 1192 (далі – Закон №1192).

Але: згідно ст. 6 Закону №1192 не належать  до  гуманітарної допомоги підакцизні товари, тобто, автомобілі, як ми зазначили вище.

Щоправда, тут є виключення.

Можуть бути гуманітарною допомогою такі транспортні засоби:

  • автомобілі  швидкої  медичної допомоги, легкові автомобілі спеціального   призначення   для   Міністерства  внутрішніх  справ України,  органів  Національної  поліції;
  •    транспортні   засоби,  що  надходять  у  період  проведення АТО,  здійснення  заходів  із забезпечення  національної  безпеки  і  оборони,  відсічі і стримування збройної агресії  Російської  Федерації  у Донецькій та Луганській областях для   отримання   і   використання   Збройними   Силами   України, Національною  гвардією  України,  іншими  утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями, Службою безпеки України, Міністерством  внутрішніх  справ  України,  Державною прикордонною службою   України,   Державною   службою  України  з  надзвичайних ситуацій,  Державною  спеціальною  службою  транспорту,  Державною службою  спеціального  зв’язку  та  захисту інформації України для забезпечення  проведення  антитерористичної  операції,  здійснення заходів  із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування  збройної  агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській  областях;

- транспортні  засоби, призначені для перевезення більше ніж 8 осіб,  та  автомобілів,  обладнаних  для перевезення осіб з інвалідністю  з  ураженням опорно-рухового апарату, що передаються для   використання   установам   соціального   захисту  населення, державним   закладам   охорони  здоров’я  і  навчальним  закладам, громадським  організаціям  осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці,  Товариству  Червоного  Хреста  України  та  його  обласним організаціям,  державним  закладам  системи реабілітації, фізичної культури  і  спорту  осіб  з  інвалідністю  "Інваспорт"; 

-  легкових   автомобілів,  які  на  момент  ввезення  на  митну територію  України  були вперше зареєстровані не пізніше ніж 8 років  тому,  з  об'ємом  двигуна  не  більш  як  1800 куб. см, що отримуються  органом  виконавчої влади Автономної Республіки Крим, обласною,    Київською,    Севастопольською    міською   державною адміністрацією   або  центральним  органом  виконавчої  влади,  що забезпечує  формування  та  реалізує  державну  політику  у  сфері соціального  захисту  населення,  для  подальшої передачі особам з інвалідністю,  які  перебувають  у встановленому порядку на обліку для  отримання  спеціального  автотранспорту, на строк, визначений законодавством.

Як бачимо, більша частина таких виключень стосується державних організацій та установ. Але і благодійні організації до цього переліку потрапили – щоправда, тільки певні і лише щодо ТЗ, які обладнані для перевезення осіб з інвалідністю.

Втім, зауважимо, що  згадана категорія ТЗ може бути звільнена від оподаткування ПДВ  за таких умов:

• отримувача гуманітарної допомоги внесено до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги;

• є відповідне рішення Мінсоцполітики про визнання того чи іншого транспортного засобу гуманітарною допомогою.

Про це свого часу наголошували фахівці ДФС у листі від 07.09.2015 р. № 19063/6/99-99-19-02-02-15.

 

На замітку!

Для отримання гуманітарної допомоги необхідно:

- отримати від іноземного донора дарчий лист, інвойс зі специфікацією обладнання, інші документи, які можуть вимагатись

- зареєструватися в Мінсоцполітики як отримувач гуманітарної допомоги згідно Порядку реєстрації отримувачів гуманітарної допомоги, затвердженого постановою КМУ від 30.01.2013 р. № 39. Перелік усіх неоюхідних документів на вантаж можна знайти на сайті Мінсоцполітики тут http://www.msp.gov.ua/timeline/?t=177&from=&till=&m=17#tagpanel

- акредитуватися в митних органах за місцезнаходженням організації;

- здійснити розмитнення вантажу, що надійшов, самостійно чи з допомогою митного брокера.

- звітувати про надходження, використання та розподіл гуманітарної допомоги у порядку, встановленому ст. 11 Закону №1192.

 

Якщо ж визнати таку допомогу гуманітарною не вийшло, то авто, що ввозяться на митну територію України, оподатковують ПДВ за ставкою 20 %. Базою оподаткування буде їх митна вартість з урахуванням митного збору й акцизного податку, що підлягають сплаті (п. 190.1 ПКУ). Про ці платежі ми поговоримо далі.

За безоплатним товаром митну вартість підтверджує рахунок-проформа (пп. 3 ч. 2 ст. 53 МКУ). У ній наводять вартість товару з позначкою тільки для митних цілей (сама ж вартість товарів за договором постачання буде нульова) і вказують на безоплатний характер договору. У такому разі у митній декларації графи 20, 24, 28 не заповнюють (ч. 2 розд. II Порядку № 651).

Підтвердження безоплатного отримання авто буде договір дарування (дарчий лист), акт приймання-передачі авто.

Датою виникнення зобов’язань зі сплати ПДВ з оподатковуваного ввезення завжди буде дата подання митної декларації для митного оформлення (п. 189.8 ПКУ). Сплатити імпортний ПДВ відповідно до п. 206.1 ПКУ слід ще до дня або в день подання МД.

Іще декілька слів про ПДВ. Якщо благодійна організація є платником ПДВ, то сплачений імпортний ПДВ повернеться у вигляді ПК з ПДВ. Дата виникнення права на ПК – дата сплати імпортного ПДВ (п. 198.2 ПКУ). Право на ПК підтверджується митною декларацією, податкова накладна не потрібна. Якщо ж не платник ПДВ – то ця сума осяде в первісній вартості ТЗ (про це далі).

Мито. Гуманітарну допомогу, зокрема, звільнено від сплати ввізного мита (ст. 287 Митного кодексу). Тому, якщо мікроавтобус можна визнати гуманітарною допомогою (про що ми детально визначили вище), то й мита немає.

А якщо ввезти авто як гуманітарну допомогу не вийде, то без сплати мита не обійтись.

Розмір мита залежить від багатьох факторів – це старе чи нове авто, який об’єм двигуна, бензинові чи дизельні, з якої країни імпортовано.

Легкові автомобілі мають код 8703 УКТ ЗЕД, а моторнi транспортнi засоби, призначенi для перевезення 10 осiб i бiльше, включаючи водiя (тобто мікроавтобуси) –  код 8702 УКТ ЗЕД.

Звичайні відсоткові ставки мита, в основному це 10%, можна знайти у групі 87 Закону України “Про Митний тариф України” від 19.09.2013 № 584. Втім застосовуються інші ставки, ніж вказані у вищевказаному Законі, якщо авто імпортовано з країн ЄС й Канади. Адже наразі діють такі міжнародні угоди:

- Міждержавна угода від 27.06.2014 р. “Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії i їхніми державами-членами, з іншої сторони” (див лист ДФС від 06.01.2016 р. № 21/99-99-25-02-02-18);

- Міждержавна угода від 11.07.2016 р. “Угода про вальну торгівлю меж Україною та Канадою” (див. лист ДФСУ від 24.07.17 р. № 19504/7/99-99-19-04-17).

Оскільки розглядаємо імпорт мікроавтобусу із Литви, то відповідно до першої згаданої Угоди, учасницею якої є, зокрема, й Литва, ставка мита в основному складає 5% від митної вартості.

 

Акциз. Згідно з пп.213.1.3 ПКУ ввезення підакцизних товарів (продукції) на митну територію України є об’єктом оподаткування акцизом. Звільнення можливе, якщо товар – ТЗ-  буде визнано як гуманітарна допомога (пп.213.3.9 ПКУ).

Ставки акцизу для товару за кодом 8702 УКТ ЗЕД вказані у пп. 215.3.5 ПКУ. Це або 0,003 або 0,007 євро за 1 куб. см об’єму циліндрів двигуна в залежності від того, ТЗ нове чи ні та з яким об’ємом двигуна.

Втім ставки податку для транспортних засобів, що використовувалися понад 8 років і відповідають коду 8702 згідно з УКТ ЗЕД, застосовуються з коефіцієнтом 50.

 

Пенсійний збір. Відповідно до ст.1 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.1997 р. № 400/97-ВР підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, які набувають право власності на легкові автомобілі, що підлягають першій державній реєстрації в Україні територіальними органами Міністерства внутрішніх справ України, є платниками пенсійного збору. Що вважається легковим автомобілем, ми вказали вище.

Відповідно не проводиться сплата збору у випадках, коли транспортний засіб не відноситься до категорії легкових автомобілів та при повторній реєстрації в Україні. Про це згадують фахівці ранньої держадміністарції (див тут http://olex.kr-admin.gov.ua/index.php?option=com_k2&view=item&id=7771:%D1%81%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%83-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D1%8F%D0%B7%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%81%D1%96%D0%B9%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F-%D0%B7-%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%85-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D1%96%D0%B2-%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D1%85-%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D1%96%D0%B9&Itemid=290

Оскільки ввозиться саме мікроавтобус, то відповідно пенсійний збір не сплачується.

 

Державна реєстрація

Держреєстрація авто здійснюється на підставі Порядку № 1388.

Власники зобов’язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом 10 діб після (п. 7 Порядку № 1388), зокрема, митного оформлення.

До заяви на державну реєстрацію транспортного засобу в обов’язковому порядку додають документи, що підтверджують правомірність його придбання. Перелік таких документів наведено в п. 8 Порядку № 1388.

 

Плата за держреєстрацію автомобіля

Суми плати за держреєстрацію встановлені п.14 Постанови КМУ від 04.06.2007 р. № 795. Плата за держреєстрацію транспортних засобів усіх категорій вітчизняного виробництва та країн СНД складає 152,63 грн, а транспортних засобів усіх категорій іноземного виробництва-  190,15 грн.

 

Транспортний податок

Згідно з пп. 267.2.1 ПКУ об'єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше 5 років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Оскільки імпортуємо саме мікроавтобус, а вищевказана норма стосується виключно легкових авто, то транспортний податок сплачувати не потрібно.

 

Форма 20-ОПП

У разі придбання (отримання) транспортного засобу для своїх власних потреб, підприємство зобов'язане подати форму № 20-ООП (повідомлення про об'єкти оподаткування) до ДФС за своїм основним місцем обліку протягом 10 робочих днів після придбання (отримання) автомобіля (підкатегорія 119.11 ресурсу «ЗІР»).

 

Бухоблік

Для благодійної організації, яка є неприбутковою, застосовуються звичайні норми з бухобліку, відповідно слід керуватися загальними нормами П(С)БО.

Так, оскільки мікроавтобус – ОЗ, отримується безкоштовно не просто так, а на відповідні цілі, тобто є умова про цільове використання такого авто – виключно на благодійні цілі організації чи для передачі організацією такого ТЗ іншій особі для використання, то, вважаємо, що мова йде саме про цільові надходження ОЗ. Тому із Дт 105 «Транспортні засоби» має бути Кт 484 «Інші кошти цільового фінансування і цільових надходжень».

За дебетом субрахунку 484 відображаються використання отриманого активу за певними напрямками, визнання їх доходом. Якщо мова йде про використання активу самою благодійною організацією, то доходи визнають протягом строку корисного використання отриманого ТЗ, пропорційно сумі нарахованої на них амортизації (п. 18 П(С)БО 15). Якщо ж ТЗ передається іншій особі – доходи визнаються в сумі витрат на передачу ТЗ іншим особам (п.17 П(С)БО 15).

Тепер щодо формування первісної вартості безкоштовного ТЗ. Згідно з п. 10 П(С)БО 7 первісна вартість безоплатно отриманих основних засобів дорівнює їх справедливій вартості на дату отримання з урахуванням витрат, передбачених п. 8 П(С)БО 7.

Справедлива вартість – це сума, за якою можна продати актив або оплатити зобов'язання за звичайних умов на певну дату (п. 4 П(С)БО 7).

Якщо підприємство понесло витрати, пов’язані з доведенням отриманих ОЗ до стану, придатного до використання (вартість транспортування, витрати зі страхування ризиків доставки ТЗ, послуги митного брокера, акцизний податок, мито, ПДВ (якщо благодійна організація не платник ПДВ), плата за держреєстрацію, інші витрати, без яких неможливо було б зареєструвати ТЗ в Україні), то первісна вартість таких ОЗ формується з урахуванням цих витрат (п. 8 П(С)БО 7).

 

Податок на прибуток

Якщо отримана благодійна допомога у вигляді ОЗ від благодійника отримана виключно на реалізацію мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності такої благодійної організації, визначених її установчими документами, тоді із вартості безкоштовно благодійної допомоги не потрібно сплачувати податок на прибуток. Це виходить із пп. 133.4.2 ПКУ.

Використання мікроавтобусу для установчих цілей неприбуткової установи повинно бути документально оформлено. Нажаль, законодавчі акти і податківці не надають конкретного переліку документів, які можуть це підтверджувати.

Скажімо, якщо такий ТЗ буде використовуватись у власній діяльності благодійної організацій як основний засіб.  В такому випадку керівник повинен видати наказ щодо використання автомобіля для цілей неприбуткової установи, зазначивши ПІБ працівника, який буде цей автомобіль використовувати.

Щодо факту використання і заразом щодо кількості витраченого пального підтверджувальним документом може бути подорожній лист. Зазначимо, що відповідно до Закону №3565 у текстах Законів «Про автомобільний транспорт» та «Про дорожній рух» вилучено посилання на дорожні листи будь-яких автотранспортних засобів. Відповідно до цього установа може використовувати власнорозроблену форму шляхового листа, при цьому дотримуючись вимог щодо наявності у такому документі всіх обов’язкових реквізитів:

назви документа (форми);

дати  складання;

назви підприємства, від імені якого складено документ;

змісту та  обсягу  господарської   операції,   одиницю   виміру господарської операції;

посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;

особистого підпису або інших даних, що дають змогу ідентифікувати особу,  яка брала  участь  у  здійсненні  господарської операції.

.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202417
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202450
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202424
  • Чи повинні релігійні організації подавати декларацію з плати за землю за 2024 рік?
    Релігійна організація має пільгу з податку на землю згідно з пп. 283.1.7 ПКУ. В минулому році декларацію подавали, хоча податок не сплачували, в довіднику пільг був відповідний код – 18010505. Але в останньому довіднику пільг такого коду вже немає. Як складати декларацію у 2024 році?
    07.03.202459
  • Чи сплачувати податок з доходів нерезидентів з вартості послуг зберігання інформації?
    ТОВ сплачує за послуги зберігання інформації нерезиденту, юрособі з Німеччини. Чи потрібно заповнювати додаток ПН? Якщо, так, чи правильно сплачену суму за послуги показати в рядку 17 "Інші доходи"? Чи потрібно отримати якісь документи від постачальника-нерезидента, що підтверджують його податковий статус, якщо з Німеччиною є Конвенція для запобігання подвійного оподаткування?
    07.03.2024190