• Посилання скопійовано

Виправляємо помилку в рядку В2 декларації з акцизного податку

У березні 2017 р. при поданні декларації з акцизному податку помилково не вказали у розділі В код операції В2, суму акцизного податку з Додатка 1-1 к. 20. Податок фактично був сплачений, тому на даний момент в інтегрованій картці платника податку числиться переплата, якої фактично нема. Як виправити цю помилку?

Діючу форму декларації акцизного податку (даліДекларація) затверджено Наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 14 (у редакції наказу Мінфіна від 26.09.2016 р. № 841, зі змінами внесеними Наказом Мінфіну від 24.04.2017 р. №451).

Відповідно до п. 3 розділу II Порядку №14  у загальній частині Декларації платник вказує тип поданої Декларації (звітна, звітна нова, уточнююча), звітний (податковий) період, за який подається Декларація, а у разі уточнення показників попередніх звітних періодів - також звітний (податковий) період, що уточнюється. В уточнюючій Декларації звітний (податковий) період дорівнює звітному (податковому) періоду, що уточнюється. Отже, звітний період та період, що уточнюється, будуть однаковими, і в даному випадку це буде березень 2017 р.

Обов’язок платника акцизного податку щодо подання уточнюючої декларації виникає у тому випадку, якщо такий платник виявляє заниження податкового зобов’язання минулих звітних (податкових) періодів – п. 16 розділу IІI Порядку №14 . У даному випадку заниження має місце, адже в рядку В18 розділу В декларації значення колонки 20 Додатка 1-1 не враховано.

 

Виправлення в уточнюючій декларації

Щоб виправити показник рядка В18, до уточнюючої декларації слід додати Додаток 8. Додаток 8 до Декларації призначений для виправлення сум акцизного податку у випадку його заниження або завищення. Розрахунок містить шість розділів (А, Б, В, Г, Д, Е), що розділені на графи, до яких заносяться дані про суму податку з відповідних рядків розділів А, Б, В, Г, Д, Е Декларації з нарахованими сумами акцизного податку. У випадку коригування показників розділу В Декларації передбачено лише коригування рядка В18, що й потрібно в даному випадку.

Для виправлення помилки слід заповнити Додаток 8 за нижченаведеним зразком. У зразку умовно показано виправлення показника рядка В18 з 1000 грн на 1400 грн – 400 грн були відображені у колонці 20 Додатка 1-1, але у розділі В, рядку В2 Декларації не показані та у розрахунок показника рядка В18 не включені.

Формально у  Декларації  було занижено суму акцизного податку до сплати, тож потрібно буде донарахувати штраф у розмірі 3% або 5%. У даному випадку розглядається виправлення через уточнюючу декларацію, тож штраф у зразку нараховано у розмірі 3%.

Після подання уточнюючої декларації сума переплати повинна перекритися нарахуванням правильної суми акцизного податку. До подання уточнюючої декларації слід сплатити штраф у розмірі 3%.

Зразок заповнення Додатка 8 до Декларації (фрагмент)

№ з/п

Показники декларації акцизного

податку

Розділ А

А16.1

Розділ Б

Б13.1

Розділ В

В18

Розділ Г

Г11.1

Розділ Д

Д1.1 n4

Розділ Е

Е2.1

1

Показник, який уточнюється

 

1000

2

Уточнений показник

 

1400

3

Сума акцизного податку, яка збільшує (+) податкові зобов'язання у зв'язку з виправленням помилки

 

400

4

Сума акцизного податку, яка зменшує (додатне значення) податкові зобов'язання у зв'язку з виправленням помилки

 

--

5

Штраф 3 % (рядок 3 х 3 / 100)

(підпункт "а" частини третьої пункту 50.1 статті 50 глави 2 розділу ІІ Кодексу)

 

12

6

Штраф 5 % (рядок 3 х 5 : 100)

(підпункт "б" частини третьої пункту 50.1 статті 50 глави 2 розділу ІІ Кодексу)

 

--

7

Пеня (підпункт 129.1.2 пункту 129.1 статті 129 глави 2 розділу ІІ Кодексу)

 

--

8

Зміст помилки

 

Занижено суму акцизного податку у рядку В18 через помилку у рядку В2

Також можливо виправити цю помилку у поточній декларації з акцизного податку за березень 2018 р. або за наступні періоди. До такої декларації також додається Додаток 8, але розмір штрафу буде вже 5% (заповнюється рядок 6 Додатку 8), і сплатити його можна буде разом з сумою акцизного податку за березень 2018 р. 

Оскільки суму податку вже сплачено, пеня не нараховується.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»