• Посилання скопійовано

Чи може виробник алкоголю продати напої підприємству для використання під час свята?

Підприємство – виробник алкогольних напоїв, який має ліцензію на виробництво та не має ліцензії на роздрібний продаж, планує продати партію алкогольних напоїв іншому підприємству, для використання під час святкових заходів для працівників. Це останнє підприємство також не має ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Чи може підприємство - виробник продати алкогольні напої підприємству, яке не має ліцензії на роздрібний продаж?

Тут ми писали, що підприємство, яке має ліцензію на виробництво алкогольних напоїв, має право здійснювати оптову торгівлю зазначеними алкогольними напоями без отримання окремої ліцензії на таку оптову торгівлю.

Тобто виробник може продавати алкогольні напої власного виробництва без отримання додаткової ліцензії на оптову торгівлю такими напоями.

Відповідно до ст. 1 Закону №481, оптова торгівля - діяльність по придбанню і відповідному перетворенню товарів для наступної їх реалізації суб'єктам господарювання (у тому числі іноземним суб’єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) роздрібної торгівлі, іншим суб'єктам господарювання (у тому числі іноземним суб’єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва).

Тобто, за визначенням із Закону №481, до оптової торгівлі відноситься продаж продукції не тільки роздрібним торгівцям, а й іншим суб’єктам господарювання.

Схожий висновок читаємо і в ІПК ДПСУ від 16.03.2021 р. №970/ІПК/99-00-09-03-02-06.

Таким чином, на наш погляд, виробник може продати партію алкогольних напоїв підприємству, яке не має відповідної ліцензії.

Щоправда, тут зазначалося, що при заповненні товарно-транспортної накладної на переміщення алкогольних напоїв (форма №1-ТН) у рядку «Одержувач» такої накладної указуються, зокрема, номер і дата видачі ліцензії, що засвідчує право суб’єкта господарювання – одержувача на провадження конкретного виду діяльності.

Виходить, цей реквізит в даній ситуації не буде заповнено. Але і відповідальності за це не передбачено (див. тут).

Звертаємо увагу, що розрахунок з покупцем повинен здійснюватися тільки через банк – покупець оплачує алкоголь виключно на банківський рахунок продавця.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»