• Посилання скопійовано

Коли складати ТТН, видаткову, податкову та акцизну накладні при перевезенні пального, яке триває кілька днів?

Постачальник склав ТТН на перевезення пального датою 22.12.2023 р., видаткова накладна складена 25.12.2023 р. та акцизна накладна – 25.12.2023 р. Отримання пального за договором відбувається на території покупця. Фактична дата отримання - 25.12.2023 р., що зафіксовано в ТТН та у видатковій накладній. Чи буде помилкою, якщо дата ТТН та видаткової накладної різні, а акцизна накладна складена датою фактичного отримання?

Перш за все скажемо, що ТТН, видаткова накладна і акцизна накладна – це три різні документи, які складаються за різними правилами та для різних цілей. Відповідно, і дати цих документів можуть бути різними.

Відповідно до ст. 1 Закону про автотранспорт, товарно-транспортна накладна – це єдиний для всіх учасників транспортного процесу (крім фізичних осіб, які здійснюють перевезення вантажу за рахунок власних коштів та для власних потреб) документ, призначений для обліку ТМЦ на шляху їх переміщення, розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи, що може використовуватися для списання товарно-матеріальних цінностей, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку, який складається у паперовій та/або електронній формі та містить обов’язкові реквізити, передбачені Законом про автотранспорт та Правилами №363.

У загальному випадку ТТН є основним документом на перевезення вантажів – пп. 11.1 Правил №363. ТТН складається на дату прийняття вантажу перевізником, тому що після прийняття вантажу згідно з ТТН водій (експедитор) підписує всі її примірники – пп. 11.4 Правил № 363.

Але для перевезення нафтопродуктів передбачено окрему форму №1-ТТН (нафтопродукт), яка встановлена додатком 3 до Інструкції №281. Відповідно до пп. 7.5.8 Інструкції № 281 відпуск нафти або нафтопродуктів здійснюється в день оформлення ТТН за наявності усіх її примірників, яких має бути чотири – див. пп. 7.5.6 Інструкції № 281.

Отже, ТТН складається на дату завантаження пального в транспортний засіб, в даному випадку це 22.12.2023. Дата отримання пального покупцем (у нашому випадку – 25.12.2023 р.) теж фіксується в ТТН у реквізитах «Дата і час прибуття до вантажоодержувача» та «Дата і час виїзду від вантажоодержувача». Зокрема, відповідно до пп. 10.2.8 Інструкції №281 у разі відсутності розходження між фактично прийнятою кількістю нафтопродукту і кількістю, зазначеною у ТТН, оператор проставляє час надходження автоцистерни на АЗС і власним підписом в накладній засвідчує її приймання. Один примірник ТТН залишається на АЗС, а два – повертаються водієві, який поставляв нафтопродукт.

Видаткова накладна підтверджує передачу товару від продавця покупцю з переходом права власності на цей товар. Постачальник втрачає, а покупець набуває право власності на товари, які постачаються на дату їх відвантаження постачальником (безпосередньо покупцю чи перевізникові), якщо інше не передбачено умовами договору. Оскільки дата відвантаження товарів постачальником і дата їх отримання покупцем можуть бути різними залежно від умов договору, слід враховувати момент набуття права власності за договором. Якщо видаткова накладна в даному випадку складена 25.12.2023, то це може означати, що за договором право власності на товар переходить до покупця на дату отримання товару покупцем. У випадку з нафтопродуктами це абсолютно логічно – покупець отримує право власності на пальне не раніше того моменту, коли пальне надійшло на його склад.

Податкові зобов’язання з ПДВ у продавця виникають на дату відвантаження товару, а право на податковий кредит у покупця виникає на дату отримання товару. Докладніше про це ми писали тут.

Акцизні накладні складаються зовсім за іншими принципами, ніж ТТН та видаткові накладні. АН складаються за фактом реалізації пального. Відповідно до пп. 14.1.212 ПКУ реалізація пального для потреб розділу VI ПКУ — це будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного:

  • до акцизного складу;
  • до акцизного складу пересувного;
  • для власного споживання чи промислової переробки;
  • будь-яким іншим особам.

Тож на будь-яке перевантаження пального з акцизного складу на інший склад складається акцизна накладна, наприклад:

1. Завантаження бензовоза пальним на акцизному складі постачальника 22.12.2023 р. – складається АН у двох примірниках, де акцизний склад-відправник – це склад, з якого пальне завантажено на бензовоз, акцизний склад-отримувач – це сам бензовоз, на якому пальне буде перевозитись на склад покупця.

2. Розвантаження бензовоза на складі покупця 25.12.2023 р. – складається АН, де акцизний склад-відправник – це бензовоз, на якому пальне перевозилося на склад покупця, склад-отримувач – це склад покупця. Залежно від того, чи є покупець платником акцизу, чи ні, постачальник складає таку АН в двох або в одному примірнику.

 

З усього вищесказаного випливають такі висновки:

  • ТТН на перевезення пального за формою №1-ТТН (нафтопродукт) складається 22.12.2023 р., у ній також зазначається дата отримання пального покупцем – 25.12.2023 р.;
  • Видаткова накладна складається на дату переходу права власності на пальне до покупця. Якщо за умовами договору це відбувається на складі покупця, то видаткова накладна складається на дату отримання товару покупцем – на 25.12.2023 р.;
  • Податкова накладна складається на дату початку відвантаження товару – на 22.12.2023 р.;
  • Акцизна накладна складається на кожне переміщення пального з одного складу на інший. В даному випадку складаються дві АН – на 22.12.2023 та на 25.12.2023 рр.

 ***

Додатково читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»