• Посилання скопійовано

Реєстрація платником акцизу і заповнення декларації імпортером вина, яке не маркується

Підприємство імпортує вино, яке не підлягає маркуванню марками акцизного податку, сплачуючи акциз при митному оформленні, має склад для зберігання вина. Чи в заяві про реєстрацію робити відмітку про реєстрацію складу? Як заповнити декларацію? Чи можна використовувати вино на виставках, презентаціях, чи можна продати його працівникам? Продавати можна тільки тим, в кого є ліцензія на роздрібну торгівлю?

Зауваження

Це запитання є продовженням запитання, на яке відповідь надана тут.

 

Щодо складу в заяві про реєстрацію

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (114.01): «Як здійснюється реєстрація СГ як платників акцизного податку?».

ДПС відповідає, що реєстрація у контролюючих органах як платників акцизного податку суб’єктів господарювання, постійних представництв, які здійснюють діяльність з виробництва підакцизних товарів (продукції), яка підлягає ліцензуванню, здійснюється на підставі відомостей, наданих органами ліцензування, щодо видачі таким суб’єктам відповідних ліцензій.

Особи, які здійснюватимуть реалізацію пального або спирту етилового, підлягають обов’язковій реєстрації як платники акцизного податку на підставі поданої не пізніше ніж за 3 робочі дні до початку здійснення реалізації пального або спирту етилового заяви, форма якої затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики.

Реєстрація інших суб’єктів господарювання як платників акцизного податку здійснюється на підставі поданих за встановленою формою декларацій, які подаються:

  • суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів – за місцезнаходженням пункту продажу товарів;
  • всіма іншими суб’єктами господарюванняза місцезнаходженням юридичних осіб або місцем проживання фізичних осіб - підприємців.

Тобто, підприємство імпортер вина, яке має ліцензію на оптову торгівлю алкогольними напоями, не подає заяву на реєстрацію платником акцизного податку. Таке підприємство мало би реєструватися на підставі поданої декларації акцизного податку.

Але такі підприємства імпортери не подають декларацію акцизного податку, про що скажемо нижче. Тому такі підприємства не реєструються платниками акцизного податку.

Щодо заяви, яка згадується в запитанні, то це Заява про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового та/або акцизних складів, форма якої затверджена Наказом №729. Стосується вона платників податку, які реалізують пальне або спирт етиловий. І не стосується підприємств, які імпортують вино і надалі продають його оптом. 

 

Як заповнити декларацію?

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (114.07): «Чи повинен імпортер алкогольних напоїв (в т.ч. пива), які не підлягають маркуванню МАП, відображати такі алкогольні напої в декларації з акцизного податку?».

ДПС відповідає, що ні, не відображає в декларації. Тобто, декларацію взагалі подавати не потрібно.

Обґрунтування таке:

Відповідно до пп. 224.2 ПКУ, контроль за правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджету податку з підакцизних товарів (продукції), що ввозяться на митну територію України, під час митного оформлення здійснюється контролюючими органами.

Згідно з пп. 222.2.1 ПКУ акцизний податок із ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) сплачується платниками податку до або в день подання митної декларації.

У разі ввезення маркованої підакцизної продукції на митну територію України податок сплачується під час придбання марок акцизного податку з доплатою (у разі потреби) на день подання митної декларації (пп. 222.2.2 ПКУ).

Для одержання марок акцизного податку імпортер повинен подати продавцю таких марок заявку-розрахунок за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, документи, що підтверджують внесення плати за марки та сплату податку до відповідного бюджету (пп. 226.14 ПКУ).

Таким чином контроль за сплатою акцизного податку з підакцизної продукції, яка не маркується марками акцизного податку, здійснюється Держмитслужбою.

Форма декларації з акцизного податку, Порядок її заповнення та подання затверджені Наказом №14.

Формою Декларації передбачено декларування лише ввезеної на митну територію України маркованої продукції.

Тобто відображення імпортером алкогольних напоїв (в т.ч. пива), які не підлягають маркуванню марками акцизного податку в декларації акцизного податку не передбачено.

 

Кому підприємство з ліцензією на оптову торгівлю може продати вино?

Відповідно до ст. 1 Закону №481оптова торгівля - діяльність по придбанню і відповідному перетворенню товарів для наступної їх реалізації суб'єктам господарювання (у тому числі іноземним суб’єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) роздрібної торгівлі, іншим суб'єктам господарювання (у тому числі іноземним суб’єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва).

А роздрібна торгівля - діяльність по продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб'єктах господарювання (у тому числі іноземних суб’єктах господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) громадського харчування (див. ст. 1 Закону № 481).

Тобто, при оптовій торгівлі відбувається продаж суб’єктам господарювання. А при роздрібній – громадянам та іншим кінцевим споживачам.

Тож якщо у підприємства є ліцензія на оптову торгівлю алкогольними напоями, воно має право продавати вино будь-яким суб’єктам господарювання, незалежно від того, мають вони ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями чи не мають.

Таку саму думку читаємо, наприклад, в ІПК ДПСУ від 16.03.2021 р. № 970/ІПК/99-00-09-03-02-06. Те саму тут.

 

Чи можна продати чи подарувати вино працівникам?

На наш погляд, ні, не можна. Про це ми писали тут

Продати чи подарувати власним працівникам можуть лише підприємства, у яких є ліцензія на роздрібний продаж алкогольних напоїв.

 

Чи можна використовувати вино на виставках, презентаціях?

На наш погляд, з тих самих підстав, що зазначено вище, можна тільки за наявності ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Якщо є тільки ліцензія на оптовий продаж, то не можна.

Така сама думка наведена у відповіді ДПС на питання в ЗІР (114.02): «Чи оподатковуються акцизним податком операції з реалізації СГ роздрібної торгівлі підакцизних товарів (алкогольних напоїв, тютюнових виробів), якщо такі товари розповсюджуються безоплатно (під час проведення рекламних заходів, презентацій тощо) без проведення розрахункової операції?».

Щоправда, з технічних причин ця консультація переведена до нечинних з 23.11.2023 р. Але такі технічні причини не впливають на правильність наведеної там аргументації.  

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»