• Посилання скопійовано

Коли відображати експорт підакцизного товару в деклараціях з ПДВ та акцизного податку?

Підприємство експортує підакцизну продукцію в магазини безмитної торгівлі. При оформленні продавцем на митниці вантажу оформлюється митна декларація з типом ТР 81 в графі 1. Коли вантаж прибуває на магазин безмитної торгівлі, то покупець оформлює митну декларацію з типом ЕК 72 в графі 1. Оформлення декларації у продавця відбулося 31.07.2023 р., а у покупця 01.08.2023 р. В деклараціях якого місяця продавцеві відображати цей експорт: липня чи серпня?

ПДВ

Перш за все потрібно сказати, що оформлення МД з типом ТР (поміщення товарів у митний режим транзиту) з метою оподаткування ПДВ прирівнюється до вивезення товарів: тут податківці пишуть, що: «з метою оподаткування ПДВ до операцій з ввезення товарів на митну територію України та вивезення товарів за межі митної території України прирівнюється поміщення товарів у будь-який митний режим, визначений МКУ». А значить, в даному випадку митна декларація з типом ТР повинна розглядатись як експортна.

А операції з вивезення товарів оподатковуються за ставкою ПДВ 0%. Про це можна почитати тут. За цим же посиланнями наведено особливості складання ПН.

В декларації з ПДВ такі операції відображаються в рядку 2.1 (див. тут).

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (101.06): «Яка дата вважається датою оформлення МД з метою визначення дати виникнення податкового зобов’язання з ПДВ у разі експорту товарів?».

ДПС відповідає, що датою виникнення податкового зобов’язання з ПДВ у разі експорту товарів є  дата оформлення митної декларації, тобто  дата завершення процедури митного оформлення експортної операції, яка визначається за фактом проставлення посадовою особою митного органу на всіх аркушах такої декларації відбитку особистої номерної печатки, а в разі електронного декларування – за наявності внесеної до неї посадовою особою митного органу, яка завершила митне оформлення, за допомогою автоматизованої системи митного оформлення відмітки про завершення митного оформлення з використанням електронного підпису чи печатки, що базуються на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа.

З наведеного, на наш погляд, випливає, що митна декларація вважається завершеною під час оформлення продавцем, на дату проставлення відповідної печатки.

За даними питання - це відбулося 31.07.2023 р. Тож саме цією датою і має складатися ПН, яка відображається в декларації липня. Але податкова служба може мати іншу думку щодо цього питання. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

 

Акцизний податок

Відповідно до пп. 213.2.1 ПКУ, операції з вивезення (експорту) підакцизних товарів (продукції) платником податку за межі митної території України не підлягають оподаткуванню акцизним податком.

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (114.07): «Чи відображаються операції з підакцизними товарами, які не підлягають оподаткуванню, в Додатку 4 декларації акцизного податку?».

ДПС відповідає, що ні, не відображаються. Але далі зазначає, що згідно з пп. 15 розд. V Порядку №14, у разі якщо платник податків вважає, що форма декларації збільшує або зменшує його податкові зобов’язання всупереч нормам ПКУ такий платник має право подати разом з декларацією додаток 10 «Зразок доповнення до декларації акцизного податку відповідно до пункту 46.4 статті 46 глави 2 розділу II Кодексу» та відобразити в ньому операції, які не підлягають оподаткуванню у довільній формі за реквізитами Додатка 4.

Дивимося також відповідь ДПС на інше питання в ЗІР (114.11.03): «У якій кількості та на яку дату складаються акцизні накладні при вивезенні пального/спирту етилового за межі митної території України?».

ДПС відповідає, що при здійсненні операції з вивезення пального/спирту етилового за межі митної території України платник акцизного податку повинен складати акцизні накладні двічі. Перша акцизна накладна складається таким платником у двох примірниках в день реалізації пального/спирту етилового з акцизного складу/акцизного складу пересувного до акцизного складу пересувного з метою його вивезення (експорту) за межі митної території України. Друга акцизна накладна складається таким платником у одному примірнику на обсяги експортованого (вивезеного) пального/спирту етилового в день його вивезення (експорту) за межі митної території України, що відповідає даним належно оформленої митної декларації.

Ще одна відповідь ДПС на питання в ЗІР (114.07): «Яким чином заповнюється Додаток 3 та Розділ А декларації акцизного податку виробником алкогольних напоїв, якщо спирт для виготовлення продукції було отримано по векселю, а реалізація готової продукції відбувалась на експорт (в т.ч. магазинам безмитної торгівлі) та чи необхідно при цьому заповнювати Додаток 4 до декларації?».

ДПС відповідає, що при заповненні Розділу А декларації акцизного податку виробником алкогольних напоїв, який отримав спирт для виготовлення продукції по векселю, сума акцизного податку за виданими податковими векселями, що підлягають погашенню у звітному (податковому) періоді зазначається в рядку А 1.1 розд. А Декларації та переноситься з графи 16 Додатка 3 Декларації. У графі 13 Додатка 3 Декларації вказується сума акцизного податку, нарахована з експортних операцій, з реалізації безпосередньо вітчизняними виробниками алкогольних напоїв магазинам безмитної торгівлі, на яку зменшується сума акцизного податку, зазначена у векселі або попередньо сплачена грошовими коштами, у разі підтвердження таких операцій належно оформленими митними деклараціями. Сума акцизного податку зазначена у графі 13 Додатка 3 зменшує суму податкового зобов’язання, що підлягає сплаті до бюджету, яка зазначається у графі 16 Додатка 3 Декларації.

Операції з вивезення (експорту) підакцизних товарів (продукції) платником податку за межі митної території України не відображаються в Додатку 4 Декларації. Однак, якщо платник податків вважає, що форма Декларації збільшує бо зменшує його податкові зобов’язання, такий платник має право подати разом з Декларацією Додаток 10 «Зразок доповнення до декларації акцизного податку відповідно до пункту 46.4 статті 46 глави 2 розділу II Кодексу» та відобразити в ньому операції, які не підлягають оподаткуванню у довільній формі за реквізитами Додатка 4.

Також додамо, що у додатку 4 до декларації акцизного податку відображаються тільки ті операції, що звільнені від акцизу і які зазначені у пп. 213.3 ПКУ. А операція з вивезення підакцизних товарів не є звільненою від акцизу, бо вона не підлягає оподаткуванню взагалі і зазначена в іншому пп. 213.2 ПКУ. Це підтверджується назвою рядків А14 та Б11 декларації з акцизу, у яких немає посилання на пп. 213.2 ПКУ. Оскільки операції з вивезення товарів на адресу магазинів безмитної торгівлі не змінюють податкове зобов’язання з акцизу, тому їх не потрібно відображати в декларації з акцизного податку.

На наш погляд, для потреб акцизного податку дата визначається аналогічно, як і для ПДВ – на дату оформлення митної декларації. Таким чином, в даній ситуації експортну операцію слід відобразити в декларації за липень.

Держмитслужба зазначає, що акцизний податок не сплачується з товарів, що вивозяться з митної території України в магазин безмитної торгівлі відповідно до  пп.  213.2.1  ПКУ. А в цьому підпункті йдеться про вивезення (експорт) підакцизних товарів (продукції) платником податку за межі митної території України, яке не підлягає оподаткуванню акцизом. Відповідно, і дата (не)виникнення податкових зобов’язань за таким вивезенням не визначена у ст. 216 ПКУ. Тож для відсутності нарахування акцизного податку достатньо того, що виконується правило абз. 2 пп. 213.2.1 ПКУ – на дату подання декларації з акцизного податку (до 20 числа місяця, наступного за звітним) операція з експорту завершена і товари вивезено. В даному випадку оформлення покупцем митної декларації типу ЕК до подання декларації з акцизу продавцем однозначно підтверджує факт вивезення товарів.

До речі, оптові торговці алкоголем та тютюном не сплачують акциз при оптовому продажі цих товарів також і на митній території України. Акцизний податок з тютюну сплачують його виробники, а з алкоголю – роздрібні торговці на митній території України.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»