• Посилання скопійовано

Чи може ресторан придбати алкогольні напої через підзвітну особу?

ТОВ має ресторан (КВЕД 56.30) і має ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями. Чи можна через підзвітну особу придбати в магазині пляшку алкогольного напою для перепродажу його в ресторані? Чи важливо, чи має магазин, в якому купили алкоголь, ліцензію на оптову торгівлю алкогольнимим напоями, чи ні?

Норми ПКУ та Закону про спирт не містять заборон на придбання алкогольних напоїв через підзвітних осіб. Також у покупця немає обов’язку перевіряти наявність необхідної ліцензії у продавця, а продавець, своєю чергою, теж не зобов’язаний перевіряти наявність відповідних ліцензій у покупця.

Тож формально ресторан це може зробити.

Але при цьому варто враховувати особливості адміністрування торгівлі алкогольними напоями, а саме те, що при роздрібному продажі алкогольних напоїв в чеку РРО повинен зазначатися штрихкод акцизної марки – див. тут.

Внаслідок цього у чеку РРО, за яким підзвітна особа придбаває алкогольні напої, буде відображений штрихкод акцизної марки. Для продавця алкоголю це буде роздрібний продаж алкоголю.

Далі, сам ресторан теж зобов’язаний зазначати штрихкод акцизної марки при подальшому продажу придбаного алкоголю в коктейлях або на розлив – докладніше про це тут.

В результаті одна й та сама акцизна марка буде показана в чеках РРО у двох осіб – у продавця при продажу підзвітній особі та при подальшому продажі в ресторані. Це може створити проблеми для роздрібного продавця, який продав алкоголь підзвітній особі. Ця ситуація описана тут.

Відповідно до ст. 1 Закону про спирт:

  • оптова торгівля - діяльність по придбанню і відповідному перетворенню товарів для наступної їх реалізації суб'єктам господарювання (у тому числі іноземним суб’єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) роздрібної торгівлі, іншим суб'єктам господарювання (у тому числі іноземним суб’єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва);
  • роздрібна торгівля - діяльність по продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб'єктах господарювання (у тому числі іноземних суб’єктах господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) громадського харчування.

Якщо продавець алкоголю має тільки роздрібну ліцензію і не має оптової, і при цьому продасть алкоголь підзвітній особі, то такий продаж може вважатися оптовим продажем алкоголю – якщо підходити до цього фіскально. Оскільки підзвітна особа виступає від імені ресторану, то виходить, що алкоголь проданий не кінцевому споживачу, а СГ для наступної реалізації. Акцизна марка цього алкоголю буде зазначена ще раз у чеку РРО, що буде виданий рестораном. Ситуація ускладнюється тим, що продавець алкоголю ніяк не зможе дізнатися про те, кому він продає алкоголь – кінцевому споживачу чи підзвітній особі, якщо така особа не повідомить йому про це.

Якщо у продавця алкоголю, у якого придбала алкоголь підзвітна особа, є роздрібна та оптова ліцензії на продаж алкоголю, то неприємностей у нього не повинно бути. З огляду на це  ресторану варто заздалегідь дізнатися про те, чи є у продавця оптова ліцензія на продаж алкоголю.

Втім, придбання суб’єктами господарювання через підзвітних осіб алкогольних напоїв для подальшого перепродажу не врегульована Законом про спирт, тому можливе інше тлумачення поняття роздрібної торгівлі. Зокрема, достатньо того, що алкоголь був проданий через РРО і акцизна марка відображена в чеку – значить, це була роздрібна торгівля незалежно від того, чи виступає покупець від імені якогось СГ, чи ні. У продавця немає механізму отримання інформації про це, якщо тільки він сам не буде запитувати про це кожного покупця.

З огляду на це пропонуємо також звернутися до податківців за наданням ІПК з цього питання.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»