• Посилання скопійовано

Як скласти акцизну накладну при ввезенні пального?

Як скласти АН при ввезенні пального? В які строки її потрібно зареєструвати?

Відповідно до пп. 231.1 та пп. 231.3 ПКУ, при ввезенні на митну територію України пального, з якого сплачено акцизний податок на митниці, складається акцизна накладна в одному примірнику в день ввезення на митну територію України пального. 

Строк реєстраці такої АН – не пізніше дня, наступного за днем оформлення належним чином митної декларації – пп. 231.6 ПКУ.

Порядок складання АН на ввезення пального наведений в розділі ІІ Порядку №729.

У верхній лівій частині у відповідних рядках зазначаються (п. 4 та п. 6 розділу ІІ Порядку №729):

  • цифровий код операції для акцизної накладної, яка складається в одному примірнику «4» - ввезення (імпорт) пального на митну територію України. Підставою для зазначення в акцизній накладній коду операції «4» є митна декларація, оформлена відповідно до вимог Митного кодексу України;
  • одна з ознак щодо умов оподаткування (або «0», або «2», або «3», або «4»);
  • напрям використання «0».

Також див. роз’яснення податківців тут.

У верхній правій частині АН зазначається номер її примірника із наявної кількості примірників. Для АН, що складаються в одному примірнику (коди операцій «1 – 6»), у відповідних полях зазначаються цифри «1» (номер примірника) та «1» (кількість примірників).

Відповідно до пп. 20 розділу ІІ Порядку №729, в акцизній накладній, складеній під час ввезення пального на митну територію України (код операції «4») на операції з розподілу обсягу ввезеного пального, зазначеного в митній декларації, зазначаються:

  • в акцизній накладній, складеній для розподілу пального між акцизними складами пересувними - реквізити особи (платника податку), що здійснює ввезення пального на митну територію України, як особи, що реалізує та отримує пальне – тобто у лівій та у правій частині АН будуть реквізити імпортера пального;
  • в акцизній накладній, складеній для розподілу пального, поміщеного у митний режим імпорту з іншого митного режиму, по акцизних складах, на які таке пальне фізично відвантажене (отримане),- реквізити особи (платника податку), що здійснює ввезення пального на митну територію України, як особи, що реалізує пальне, та розпорядника акцизного складу, як особи, що отримує пальне.

Відповідно до пп. 25 розділу ІІ Порядку №729,  в акцизній накладній з кодом операції «4» обов’язково зазначаються дані лише про:

  • акцизний склад пересувний, за допомогою якого було здійснено ввезення пального на митну територію України та який здійснює транспортування пального на митній території України, як акцизний склад пересувний, на який фізично відвантажене (отримане) пальне;

або

  • акцизний склад, на який фізично відвантажене (отримане) пальне, поміщене у митний режим імпорту з іншого митного режиму.

Це означає, що інформація про транспортний засіб в «імпортній» АН наводиться лише у правій частині АН як про такий акцизний склад пересувний, на який відвантажене пальне. 

Така акцизна накладна складається для розподілу обсягу ввезеного на митну територію України пального, зазначеного в митній декларації:

  • між акцизними складами пересувними, за допомогою яких було здійснено ввезення пального на митну територію України та які здійснюють транспортування пального на митній території України;

або

  • по акцизних складах, на які фізично відвантажене (отримане) пальне, поміщене у митний режим імпорту з іншого митного режиму.

Це значить, що весь обсяг ввезеного пального в літрах, приведених до температури 15О С, який відображений у митній декларації. потрібно розподілити між транспортними засобами – акцизними складами пересувними. Якщо при ввезенні пального використовується один транспортний засіб, то й АН буде одна.

***

Додатково читайте: Чи штрафують за нереєстрацію АН в ЄРАН під час війни?

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи можна пальне для генератора використати для заправки авто?
    Підприємство придбало та зберігає дизельне паливо для роботи генератора. Пальне зберігається у каністрах 5 л. без ліцензії на зберігання. Чи можна у період простою генератора заправляти цим пальним авто, у зв'язку з тим, що генератор не використовується, а пальне має обмежений строк зберігання?
    05.04.2024785
  • Що потрібно для того, щоб імпортувати гексан та продавати його оптом?
    Підприємство має намір займатися торгівлею продуктом під назвою «Гексан». Як обчислюється акциз при імпорті, а потім при продажі гексану? Чи потрібна ліцензія на торгівлю таким продуктом?
    01.04.202415
  • Ліцензія та акциз при продажу електроліту і акумуляторної кислоти
    Підприємство планує торгувати електролітом (код УКТ ЗЕД 8507 10 20) і акумуляторною кислотою (код 3806 10 00). Чи потрібно ставати платником акцизного податку? Чи потрібно оформляти ліцензію?
    29.03.202413
  • Чи може виробник алкоголю продати напої підприємству для використання під час свята?
    Підприємство – виробник алкогольних напоїв, який має ліцензію на виробництво та не має ліцензії на роздрібний продаж, планує продати партію алкогольних напоїв іншому підприємству, для використання під час святкових заходів для працівників. Це останнє підприємство також не має ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Чи може підприємство - виробник продати алкогольні напої підприємству, яке не має ліцензії на роздрібний продаж?
    08.03.202458
  • Чи виникає акцизний податок на пальне при продажу автомобіля з повним баком?
    Підприємство продає вроздріб нові автомобілі. За стандартами компанії перед продажем необхідно провести передпродажню підготовку товару, яка включає повний бак палива (це чітко прописано в стандартах, в разі невиконання – позбавлення права дилерства). При перевірці ДПС наполягає, що при постачанні авто з повним баком йде "умовний" продаж палива, тому необхідно реєструватись платником акцизу та отримувати ліцензію, вважають за потрібне накласти штраф за продаж палива без ліцензії. Чи правильно це?
    22.02.2024506