• Посилання скопійовано

Акцизна декларація при торгівлі рідинами для електронних сигарет, якщо немає діяльності

У підприємства є ліцензія на оптову торгівлю рідинами для електронних сигарет, діє 5 років з грудня 2021 р. Діяльності нема й не було, планується імпортувати рідину і оптом продавати. Чи подавати декларацію з акцизного податку?

Починаючи з 01 травня 2022 року виробники та імпортери є платниками 5 % акцизного податку з роздрібної торгівлі тютюновими виробами, тютюну та промислових замінників тютюну, які вироблені з 01 квітня 2022 року  та  рідин, що використовуються в електронних сигаретах, які вироблені з 01 січня 2022 року (про це податкова нагадувала, приміром, тут).

Підстава - Закон № 1914-IX, яким внесено зміни до ПКУ, які й набули чинності з 01.05.2022 р.

Це також означає, що декларацію акцизного податку потрібно подавати починаючи з травня 2022 р.

 

Якщо діяльності не було, чи потрібно подавати декларацію акцизного податку?

Так, потрібно. Це передбачено пю 49-2.1 ПКУ та п. 2 розд. І Порядку № 14, згідно з яким за кожний встановлений ПКУ звітний період незалежно від того, чи провадили платники господарську діяльність у звітному періоді та чи виникають податкові зобов’язання зі сплати акцизного податку, заповнюють та подають відповідні розділи та додатки до Декларації суб’єкти господарювання, які відповідно до п. 212.1 ПКУ є платниками акцизного податку та мають чинні (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством.

Кілька слів про окремі особливості заповнення декларації.

Для розглядуваної ситуації в рядку 05 “Вид платника акцизного податку” позначка “Х” ставиться в комірці “212.1.17”.

Тому що згідно з пп. 212.1.17 ПКУ платником акцизного податку є особа - виробник та/або імпортер тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, яка здійснює їх реалізацію для цілей оподаткування акцизним податком з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів за ставкою, визначеною пп. 215.3.10 ПКУ.

Тобто, це саме той платник, про якого мова у запитанні.

У зносці “3” до рядка 05 декларації, а також в п. 2 розд. І Порядку № 14 зазначено, що суб’єкти господарювання, які є платниками акцизного податку згідно з пп. 212.1.17 ПКУ, заповнюють та подають розділ Д та додаток 6-1 до декларації.

Особливості заповнення додатку 6-1 наведені в п. 11 розділу V Порядку № 14. В останньому реченні зазначеного пункту пишуть, що у графах додатка, які не заповнюються, зазначається «0».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»