• Посилання скопійовано

Як оприбуткувати пальне від постачальника: за видатковою чи акцизною накладною?

СГ придбав у постачальника пальне. Наприклад, в акцизній накладній зазначено 5200 л, приведених до 15 градусів Цельсія. За видатковою накладною постачальника кількість пального – 5000 л. Протягом місяця пальне відпускається і залежно від температури повітря кількість літрів змінюється, тому фактичний залишок завжди відрізняється від залишку в обліку. Як це коригувати?

Торгівці пальним оприбутковують пальне в бухобліку у фактичних літрах, які зазначаються у видаткових накладних постачальника пального. При цьому у вхідній акцизній накладній покупець пального отримує обсяг пального у літрах, приведених до температури 15°C, кількість яких відрізняється від кількості фактичних літрів. Таким чином, обсяги надходження пального у покупця в бухобліку і в СЕА РП будуть різними. Внаслідок цього виникає облікова різниця. 

Докладно про це ми писали в статті «Роздрібний продаж пального на АЗС: складаємо акцизні накладні», у розділі «Облікова різниця між даними СЕА РП та даними бухобліку пального на АЗС».

Звертаємо увагу, що облікова різниця, передбачена  п. 47 Порядку №408, застосовується тільки роздрібними торговцями пальним (АЗС).

Загалом, протягом всього року фактична кількість літрів повинна приблизно співпадати з літрами, приведеними до 15 градусів Цельсія. Відхилення в межах облікової різниці за весь рік може бути скориговане протягом січня наступного року. 

Якщо на підприємстві виникають різниці, що перевищують облікову різницю, передбачену  п. 47 Порядку №408, це свідчить про те, що потрібно перевірити правильність ведення кількісного обліку пального. 

 ***

Додатково читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»