• Посилання скопійовано

Марка акцизного податку в чеку РРО при продажу коктейлів

Яка марка акцизного податку (складових два і більше) зазначається у чеку РРО при продажу алкогольного коктейлю, якщо касовий апарат не дозволяє зазначити при продажу однієї порції більше однієї акцизки?

У рядку 9 фіскального чека зазначається цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої (зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством) (п. 2 розд. ІІ Положення № 13).

Пунктом 11 ст. 3 Закону про РРО встановлено обов’язок суб’єктів господарювання проводити розрахункові операції через РРО та/або через ПРРО для підакцизних товарів з використанням режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості, а також із зазначенням цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку (серія та номер) при роздрібній торгівлі алкогольними напоями.

Тобто, з наведеного можна зробити висновок, що чек РРО має містити цифрове значення штрих-кодів всіх алкогольних напоїв, використаних для приготування коктейлів. Не передбачено зазначення тільки якогось одного.

Дивимося відповідь на питання податкової в підкатегорії 109.10, ЗІР: «Яка інформація зазначається у рядку 9 фіскального чека у разі реалізації коктейлів, виготовлених із використанням алкогольних напоїв?».

У своїй відповіді податкова наводить посилання на норми Положення № 13 і Закону про РРО, які ми навели вище.

А далі висновує.

Для підакцизної групи товарів встановлено особливий режим програмування, який не передбачає можливості використовувати назву однорідної групи (горілка, вино, сигарети, тощо), а вимагає зазначати в чеках РРО та/або програмних РРО, які супроводжують продаж таких товарів, саме найменування конкретної одиниці підакцизного товару, з обов’язковим відображенням в таких чеках, окрім найменування, їх УКТ ЗЕД, ціни та кількості, у тому числі відображення реквізитів марки акцизного податку методом ручного введення (для РРО, що не можуть бути доопрацьовані або використовуються без сканеру) або сканування штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої.

При програмуванні алкогольної продукції, що використовується у приготуванні коктейлів, слід забезпечити введення даних/сканування марки для відображення її реквізитів у розрахунковому документі при її відкупорюванні, в межах отримання першої порції для приготування коктейлю або продажу на розлив.

Тобто, якщо немає можливості запрограмувати всі складові, їх потрібно вводити вручну.

Про особливості відображення штрих-коду в чеку РРО ми писали тут.

 

А якщо немає можливості ані запрограмувати, ані вводити вручну?

Відповідно до п. 2 Наказу Мінфіну від 08.06.2021 р. № 329 установлено, що:

  • до 01 жовтня 2021 року вимоги до форми і змісту розрахункових документів в частині цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої не поширюються на розрахункові документи, що створюються РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру РРО до дня набрання чинності цим наказом;
  • до 01 жовтня 2021 року РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру РРО, за наявності технічних можливостей мають бути доопрацьовані їх виробниками (постачальниками) відповідно до статті 12 Закону про РРО з метою забезпечення можливості виконання всіх вимог до форми і змісту розрахункових документів, відповідно до цього наказу.

Тобто, до 01.10.2021 р. РРО потрібно було доопрацювати таким чином, щоб він забезпечував виконання вимог Закону про РРО.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»