• Посилання скопійовано

Як складати АН на ввезення пального за нульовою ставкою акцизу?

Підприємство імпортує пальне. Ставка акцизного податку складає 0%. Як скласти акцизну накладну, а саме: які умови оподаткування вказати в акцизній накладній та що вказується в графі "Особа, що реалізує пальне"?

ДПС у Тернопільській області розповідає, що Законом України від 15.03.2022 р. №2120-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» внесені зміни до ПКУ, зокрема, доповнено новим п. 41 підрозд. 5 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Так, тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, встановлено нульову ставку акцизного податку на такі підакцизні товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД: бензини моторні: бензини моторні з вмістом свинцю 0,013 г/л або менше: із вмістом не менш як 5 мас. % біоетанолу або не менш як 5 мас.% етил-третбутилового ефіру або їх суміші; інші бензини; інші нафтопродукти; важкі дистиляти (газойль); скраплений газ (пропан або суміш пропану з бутаном) та інші гази; бутан, ізобутан.

Нульова ставка акцизу для певних підакцизних товарів ще не означає, що їх реалізацію  звільнено від оподаткування акцизним податком. Ці операції залишаються оподатковуваними, з тією різницею, що під час їх здійснення сума акцизного податку є нульовою.

Тому у верхній лівій частині акцизної накладної зазначається:

  • цифровий код операції «4» (для акцизної накладної, яка складається в одному примірнику);
  • загальна умова оподаткування – «0»;
  • напрям використання – «0».

Акцизна накладна форми «П» складається в день ввезення на митну територію України пального – п. 1 розділу ІІ Порядку №729.

В АН, складеній під час ввезення пального на митну територію України (код операції «4», ознака щодо умов оподаткування «0» або «2», або «3», або «4») на операції з розподілу обсягу ввезеного пального, зазначеного в митній декларації, між акцизними складами пересувними, за допомогою яких було здійснено таке ввезення, та умовами оподаткування, зазначаються реквізити особи (платника акцизного податку), що здійснює ввезення пального на митну територію України, як особи, що реалізує та отримує пальне (у лівій та правій частинах АН) – п. 20 розділу ІІ Порядку №729.

Як зазначено у п. 26 розділу ІІ Порядку №729, в акцизній накладній, в якій зазначено цифровий код операції для складання в одному примірнику «4», зазначаються дані лише про:

  • акцизний склад пересувний, за допомогою якого було здійснено ввезення пального на митну територію України та який здійснює транспортування пального на митній території України, як акцизний склад пересувний, на який фізично відвантажене (отримане) пальне;

або

  • акцизний склад, на який фізично відвантажене (отримане) пальне, поміщене у митний режим імпорту з іншого митного режиму.

Така акцизна накладна складається для розподілу обсягу ввезеного на митну територію України пального, зазначеного в митній декларації:

  • між акцизними складами пересувними, за допомогою яких було здійснено ввезення пального на митну територію України та які здійснюють транспортування пального на митній території України;

або

  • по акцизних складах, на які фізично відвантажене (отримане) пальне, поміщене у митний режим імпорту з іншого митного режиму.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»