• Посилання скопійовано

Як складати акцизні накладні при перевантаженні пального з одного бензовоза до іншого?

Пальне ввезене в Україну бензовозом. Далі воно в дорозі по території України, на певній ділянці з цього бензовозу паливо перевантажують до іншого бензовозу і воно їде до покупця. Факт збуту відбувається, коли пальне доїхало до кінцевого пункту покупця. Як складати акцизні накладні в таких ситуаціях?

Порядок складання АН регламентований Порядком №729.

При ввезенні пального АН складається в одному примірнику, цифровий код операції для акцизної накладної, яка складається в одному примірнику - «4» - ввезення (імпорт) пального на митну територію України. Підставою для зазначення в акцизній накладній коду операції «4» є митна декларація, оформлена відповідно до вимог Митного кодексу України – п. 4 розділу ІІ Порядку № 729.

Відповідно до п. 6 розділу ІІ, в акцизних накладних, складених на операції з ввезення пального на митну територію України, у відповідних рядках зазначаються:

  • цифровий код операції «4» (для акцизної накладної, яка складається в одному примірнику);
  • одна з ознак щодо умов оподаткування (або «0», або «2», або «3», або «4»);
  • напрям використання «0». У випадку, якщо за даними додаткової митної декларації збільшився обсяг ввезеного на митну територію України пального в літрах, приведених до температури 15 °C, в акцизних накладних, складених на операції з реалізації таких обсягів збільшення пального, зазначається напрям використання «17».

Далі, відповідно до п. 20 розділу ІІ Порядку №729, в акцизній накладній, складеній під час ввезення пального на митну територію України (код операції «4») на операції з розподілу обсягу ввезеного пального для розподілу пального між акцизними складами пересувними - реквізити особи (платника податку), що здійснює ввезення пального на митну територію України, як особи, що реалізує та отримує пальне. При цьому бензовоз, на якому було ввезено пальне, зазначається як акцизний склад пересувний, з якого відпущено та на який отримане пальне.

Переміщення пального з одного бензовоза до іншого без переходу права власності на нього є реалізацією пального відповідно до пп. 14.1.212 ПКУ: реалізація пального для цілей розділу VI ПКУ - будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного:

  • до акцизного складу;
  • до акцизного складу пересувного;
  • для власного споживання чи промислової переробки;
  • будь-яким іншим особам.

Тож при переміщенні пального з одного бензовоза до іншого складається АН у двох примірниках на загальних підставах. Власник пального буде одночасно особою, що реалізує та отримує пальне, проте акцизні склади пересувні будуть різні.

Відповідно до пп. 231.3 ПКУ, особа, яка реалізує пальне, зобов’язана скласти акцизну накладну в двох примірниках у разі реалізації пального, зокрема, з акцизного складу пересувного до іншого акцизного складу пересувного. Якщо платник податку одночасно є особою, яка реалізує та отримує пальне, складання та реєстрація акцизних накладних у двох примірниках здійснюються у встановленому цим пунктом порядку для складання та реєстрації акцизних накладних у двох примірниках.

І нарешті, при вивантаженні пального з іншого бензовоза на склад покупця складається АН на такого покупця. Бензовоз, в якому пальне було доставлене покупцю, буде акцизним складом пересувним, з якого відвантажене пальне. Інші реквізити такої АН заповнюються в залежності від особливостей конкретної операції та покупця.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»