• Посилання скопійовано

Як складати АН на передання пального на зберігання та повернення зі зберігання?

Підприємство займається оптовою торгівлею пальним, має ліцензію на оптову торгівлю за відсутності місць оптової торгівлі. Власного стаціонарного акцизного складу та автотранспорту немає. Планується передавати придбане пальне на зберігання та подальшу реалізацію на умовах договору комісії підприємству, яке має автотранспорт та ліцензії. Як складати АН на передання пального на зберігання та повернення зі зберігання?

Запитання:

Підприємство займається оптовою торгівлею пальним, має ліцензію на оптову торгівлю пальним за відсутності місць оптової торгівлі. Зареєстровано платником ПДВ та акцизного податку. Власного стаціонарного акцизного складу немає. Власного автотранспорту немає. 

Придбане пальне планується передавати на зберігання та подальшу реалізацію пального на умовах договору комісії підприємству, яке має автотранспорт та ліцензії на зберігання,  оптову торгівлю пальним за наявності місць оптової торгівлі, роздрібну торгівлю пальним. 

Який уніфікований номер акцизного складу, на який фактично відвантажене пальне, повинен зазначити в акцизній накладній постачальник пального, якщо він доставляє його своїм транспортом. Отримане пальне власником відразу буде передаватися на зберігання підприємству-зберігачу. Чи правильно, що в даному випадку акцизна накладна постачальником пального повинна бути складена одразу на підприємство-зберігача, а не на адресу власника?

Що складає підприємство-зберігач при поверненні пального власнику: акцизну накладну чи розрахунок коригування до акцизної накладної? 

Як складати акцизні накладні при транспортуванні пального від постачальника через покупця на акцизний склад зберігача?

 

Відповідь:

Відповідно до пп. 231.3 ПКУ, перехід права власності на пальне, що переміщується та/або зберігається у транспортному засобі, від одного суб’єкта господарювання до іншого вважається реалізацією пального з одного акцизного складу пересувного до іншого. При цьому суб’єкт господарювання, від якого переходить право власності на таке пальне, вважається особою, яка реалізує пальне, а суб’єкт господарювання, до якого переходить право власності на таке пальне, вважається отримувачем пального.

Відповідно до пп. 231.1 ПКУ, при переході права власності від одного суб’єкта господарювання до іншого на пальне, що знаходиться у транспортному засобі, змінюється розпорядник акцизного складу пересувного, а транспортний засіб стає іншим акцизним складом пересувним і на таку операцію складається акцизна накладна.

Отже, акцизна накладна при реалізації пального з акцизного складу з переходом права власності на таке пальне без його фізичного відпуску, складається у разі зміни розпорядника акцизного складу/акцизного складу пересувного.

В даному випадку потрібно скласти дві акцизні накладні. 

Першу акцизну накладну повинен скласти постачальник пального на отримувача – підприємство-покупця. Акцизним складом пересувним, з якого і на який фізично відвантажене (відпущене) пальне, буде один й той самий автомобіль, який транспортує пальне. Ця акцизна накладна складається у двох примірниках у загальному порядку.

Другу акцизну накладну складає підприємство-покупець вже на свого контрагента – зберігача пального. Тут складом-відправником буде той самий акцизний склад пересувний, який був зазначений у першій акцизній накладній. Склад-отримувач – акцизний склад зберігача. Ця акцизна накладна також складається у двох примірниках.

 

Що складати при повернені пального: акцизну накладну чи розрахунок коригування?

Відповідно до пп. 14.1.212 ПКУ, реалізація пального для цілей розділу VI ПКУ «Акцизний податок»  - це будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне або спирт етиловий чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного:

  • до акцизного складу;
  • до акцизного складу пересувного;
  • для власного споживання чи промислової переробки;
  • будь-яким іншим особам.

Операції з передачі пального на відповідальне зберігання від одного платника акцизу до іншого підпадають під це визначення реалізації пального.

Одночасно з цим, якщо після реалізації пального відбувається повернення частини чи всього обсягу пального особі, яка реалізує пальне, показники такої акцизної накладної підлягають коригуванню шляхом складання розрахунку коригування та реєстрації його в ЄРАН отримувачем пального, якщо передбачається зменшення обсягів реалізованого пального. Для цього особа, яка реалізує пальне, надсилає складений розрахунок коригування отримувачу пального. При цьому особа, що реалізує пальне, має право зменшити обсяг реалізованого пального за таким розрахунком коригування після його реєстрації в ЄРАН отримувачем пального (пп. 231.7 ПКУ).

На перший погляд, зворотня передача пального з відповідального зберігання може розглядатися як повернення пального, а отже, на цю операцію має складатися розрахунок коригування до акцизної накладної. Якщо між сторонами договору відповідального зберігання пального відбувається невелика кількість операцій і сторони можуть чітко визначити, яка саме партія пального повертається, можна використовувати розрахунки коригування. В цьому випадку можна визначити, до якої саме акцизної накладної слід робити коригування.

Проте у переліку видів коригування, що наведений у формі Розрахунку коригування до акцизної накладної форми «П» немає такого виду коригування, як повернення пального – частини або всього обсягу. Натомість там є вид коригування з кодом 4 «коригування показників акцизної накладної у зв’язку з помилковим зазначенням обсягу пального в кілограмах та літрах, приведених до температури 15 °C». Це єдиний вид коригування, який можна застосувати для зменшення обсягів пального, що були відображені в акцизній накладній, яка коригується, але формально він призначений для виправлення помилок, а не для реальних операцій повернення обсягів пального.

З іншого боку, повернення пального з відповідального зберігання теж відповідає визначенню операції з реалізації пального, так само, як і попередня передача пального на відповідальне зберігання. Тому у разі великої кількості та обсягів операцій, коли важко співставити, з якої саме партії пального здійснюється повернення, зберігач може сам складати акцизні накладні на обсяги пального, що він повертає власникам. На нашу думку, цей варіант є більш прозорим та простішим, ніж складання розрахунків коригування.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»