• Посилання скопійовано

Імпорт та оптовий продаж метанолу: чи потрібна ліцензія та чи буде акциз?

ТОВ планує імпортувати в Україну метанол та здійснювати оптову торгівлю метанолом в Україні. Чи потрібна ліцензія для такої діяльності? Чи оподатковуються акцизним податком операції з метанолом?

Закон №481 регулює виробництво, експорт, імпорт, оптову і роздрібну торгівлю, зокрема,  пальним. У ст. 1 Закону №481 зазначено, що термін «пальне»  вживається в цьому Законі у значенні, наведеному у пп. 14.1.141-1 ПКУ. А саме, пальне – це нафтопродукти, скраплений газ, паливо моторне альтернативне, паливо моторне сумішеве, речовини, що використовуються як компоненти моторних палив, інші товари, зазначені у пп.215.3.4 ПКУ.

Ставку акцизу на метанол технічний (метиловий спирт) з кодом УКТ ЗЕД 2905 11 00 00 встановлено у пп. 215.3.4 ПКУ – 245 євро за 1000 літрів, приведених до t 15°C.

Тому метанол належить до підакцизних товарів – пального.

 

Ліцензування імпорту та оптової торгівлі пальним врегульоване ст. 15 Закону №481

Ліцензії на всі види діяльності, передбачені ст. 15 Закону №481, видаються за умови обов’язкової реєстрації об’єкта оподаткування відповідно до вимог пп. 63.3 ПКУ, тобто за умови подання форми №20-ОПП щодо всіх об’єктів оподаткування, які є у платника податків.

Імпорт або експорт пального здійснюється за наявності у суб’єкта господарювання, що імпортує або експортує пальне, ліцензії на право виробництва або зберігання, або оптової чи роздрібної торгівлі пальним.

Суб’єкт господарювання має право зберігати пальне без отримання ліцензії на право зберігання пального в місцях оптової торгівлі пальним, на які отримані відповідні ліцензії (в даному випадку – ліцензія на право оптової торгівлі пальним).

Отже, для того, щоб імпортувати метанол для цілей оптової торгівлі, ТОВ повинне отримати ліцензію на оптову торгівлю пальним. Ця ж ліцензія дає право на зберігання пального на складах, що використовуються ТОВ для зберігання пального.

Оптову торгівлю пальним можна вести і без наявності місць зберігання пального, якщо пальне буде продаватись покупцям без вивантаження його з транспортних засобів.

Річна плата за ліцензії на право оптової торгівлі становить:

  • пальним, за наявності у ліцензіата місць оптової торгівлі пальним, - 5000 гривень за кожне таке місце;
  • пальним, за відсутності у ліцензіата місць оптової торгівлі пальним, - 10000 гривень.

Докладніше про отримання ліцензії на оптову торгівлю пальним – у наших матеріалах:

Документи на отримання ліцензії на оптову торгівлю пальним за відсутності місць оптової торгівлі можна подати через Кабінет платника податків, а за наявності місць оптової торгівлі – не можна подати через Кабінет. Докладніше про це ми писали тут.

 

Акцизний податок

Оскільки метанол є підакцизним товаром, то його імпорт та реалізація оподатковуються акцизним податком.

Законом №2120 тимчасово на період до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України встановлено нульові ставки акцизу на певні види пального, що зазначені у новому пп. 41 підрозділу 5 розділу ХХ ПКУ. Метанолу серед них немає, отже, операції з метанолом оподатковуються у загальному порядку за загальною ставкою 245 євро за 1000 літрів, приведених до t 15°C.

Тема оподаткування акцизом у сфері оптової торгівлі пальним досить широка для формату консультації. Пропонуємо ознайомитись з нашими аналітичними матеріалами на тему акцизу тут, тут (цей матеріал від 2019 року пропонуємо виключно для ознайомлення з базовими принципами складання акцизних накладних. Станом на теперішній час вже є зміни у формі акцизних накладних, але принципи їх складання та реєстрації не змінилися), тут, тут та тут.

Тематичний розділ щодо акцизного податку>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»