• Посилання скопійовано

Складання АН при перепродажу пального без розвантаження транспортного засобу

СГ-платник акцизу завантажив пальне на нафтобазі, де була складена ТТН та АН в 2 примірниках. Перехід права власності на пальне до наступного покупця – неплатника акцизу перейшов вже за територією нафтобази, тобто після отримання пального, з подальшим транспортуванням пального іншому СГ, який має місця для зберігання пального. Коли реєструвати 2-й примірник АН від нафтобази та коли реєструвати АН на неплатника?

Відповідно до пп. 231.1 ПКУ, при переході права власності від одного суб’єкта господарювання до іншого на пальне, що знаходиться у транспортному засобі, змінюється розпорядник акцизного складу пересувного, а транспортний засіб стає іншим акцизним складом пересувним і на таку операцію складається акцизна накладна.

Наступні норми пп. 231.3 ПКУ говорять про таке:

  • особа, яка склала акцизну накладну в двох примірниках, зобов’язана зареєструвати перший примірник в ЄРАН, а другий примірник в день її складання надіслати розпоряднику акцизного складу - отримувачу пального;
  • розпорядник акцизного складу/розпорядник акцизного складу пересувного - отримувач пального зобов’язаний зареєструвати другий примірник такої акцизної накладної в ЄРАН після реєстрації першого примірника в ЄРАН та отримання пального на АС/АСП;
  • перехід права власності на пальне, що переміщується та/або зберігається у транспортному засобі, від одного СГ до іншого вважається реалізацією пального з одного акцизного складу пересувного до іншого. При цьому СГ, від якого переходить право власності на таке пальне, вважається особою, яка реалізує пальне, а СГ, до якого переходить право власності на таке пальне, вважається отримувачем пального.

Відповідно до пп. 231.6 ПКУ, реєстрація в ЄРАН здійснюється:

  • першого примірника акцизної накладної при реалізації пального з акцизного складу - у день складання такої акцизної накладної, але не пізніше здійснення операції з реалізації пального з акцизного складу;
  • другого примірника акцизної накладної - після фактичного отримання пального на АС/АСП, але не пізніше 3 к.д., наступних за днем отримання пального на акцизний склад/акцизний склад пересувний розпорядником акцизного складу/акцизного складу пересувного - отримувачем пального;
  • першого примірника акцизної накладної при реалізації пального з акцизного складу пересувного до паливного баку транспортного засобу, обладнання або пристрою, до місця зберігання пального, яке не є акцизним складом, - протягом 3 к.д. з дня фактичного отримання пального.

За умовами запитання маємо таку послідовність операцій:

  1. Завантаження пального на нафтобазі до автотранспорту покупця – тобто реалізація пального з акцизного складу (АС) на акцизний склад пересувний (АСП), від одного платника акцизу (тут і далі - нафтобаза) до іншого (тут і далі - покупець пального у нафтобази). У день завантаження автомобіля нафтобаза складає  акцизну накладну на покупця у двох примірниках зі свого АС на АСП покупця.
    Перший примірник реєструє нафтобаза в день завантаження, другий примірник реєструє покупець – отримувач пального, протягом 3 к.д. з дня отримання пального.
    Таким чином, після реєстрації другого примірника АН це пальне буде обліковуватися в ЄРАН за покупцем на його АСП, щодо якого покупець є розпорядником;
  2. Перехід права власності на пальне від покупця до неплатника акцизу, який має місця зберігання пального та ліцензію на зберігання пального. Покупець реєструє АН на СГ-неплатника акцизу в одному примірнику. Момент складання АН залежить від того, в який момент право власності на пальне переходить від покупця до неплатника: ще в процесі транспортування пального чи вже при розвантаженні на складі неплатника. Цей момент визначається договором між покупцем та неплатником.

Якщо право власності на пальне переходить від покупця до неплатника ще під час його перебування в автоцистерні, то реалізація пального неплатнику з АСП відбувається без фізичного вивантаження пального з такого АСП, на дату переходу права власності на пальне, яка, своєю чергою, фіксується у первинних документах – ТТН, накладних тощо.

Не є акцизним складом пересувним транспортний засіб, що використовується суб’єктом господарювання, який не є розпорядником акцизного складу та платником акцизного податку, для переміщення на митній території України власного пального або спирту етилового для потреб власного споживання чи промислової переробки (пп. 14.1.6-1 ПКУ).

У даному випадку автомобіль перестає бути АСП в момент переходу права власності на пальне в ньому від покупця до неплатника. В цей же момент і саме пальне «вибуває» з СЕА РП. Для того, щоб зафіксувати цю подію в ЄРАН, покупцю потрібно зареєструвати АН в одному примірнику на СГ-неплатника, у якій зазначаються реквізити АСП, з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне, а реквізити АС чи АСП, на який фізично відвантажене (отримане) пальне, у відповідних рядках документа не зазначаються. Тобто в цій АН буде зазначений тільки АСП-відправник.

Як консультують податківці, при подальшій реалізації пального суб’єкту господарювання - неплатнику акцизного податку з власного АСП на адресу місця зберігання пального, яке не є акцизним складом (на нашу думку, в даному випадку таким місцем можна вважати і сам автомобіль, в якому пальне перейшло до неплатника), складається акцизна накладна в одному примірнику, яка реєструється в ЄРАН, в якій зазначається, зокрема:

  • у полі «Коди операцій для складання в одному примірнику» – цифра «3» (реалізація пального суб’єкту господарювання - неплатнику);
  • у полі «Умови оподаткування» – цифра «0»;
  • у полі «Напрям використання» – напрям «0»;
  • у полі «Примірник» – цифри «1» (номер примірника) та «1» (кількість примірників);
  • у рядку «Особа, що реалізує пальне» – реквізити особи, що реалізує пальне;
  • у рядку «Особа - отримувач пального» реквізити суб’єкта господарювання – отримувача пального.

У рядках «Акцизний склад/пересувний акцизний склад, з якого фізично відвантажене (отримане) пальне» – зазначаються реквізити акцизного складу пересувного, з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне, а реквізити акцизного складу/акцизного складу пересувного, на який фізично відвантажене (отримане) пальне, у відповідних рядках документа не зазначаються.

До рядка «Адреса місця зберігання пального, яке не є акцизним складом, на якому суб’єкт господарювання - неплатник податку зберігає пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки» вносяться такі дані – код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ, область, район, населений пункт, вулиця, номер будинку.

Також нагадаємо, що якщо СГ-неплатник акцизу має намір використовувати транспортні засоби (які не є акцизними складами пересувними) для переміщення власного пального для потреб власного споживання, то у нього виникає обов’язок з подання Заявок на переміщення пального. Докладніше про це ми писали тут.

Таким чином, в даному випадку потрібно зареєструвати АН в такій послідовності:

  1. Нафтобаза реєструє перший з двох примірників АН на покупця – платника акцизу в день відпуску пального покупцю;
  2. Покупець реєструє другий примірник АН від нафтобази, щоб отримати обсяг пального для подальшої реєстрації АН – протягом 3 к.д. після отримання пального від нафтобази;
  3. Покупець реєструє АН в одному примірнику на СГ-неплатника АН – протягом 3 к.д. з дня переходу права власності на пальне до неплатника.

 ***

Також читайте тут, туттут та тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»