• Посилання скопійовано

Як складати акцизну накладну при реалізації пального через пересувний акцизний склад?

Чи повинно підприємство "А" (неплатник акцизу), яке закуповує пальне для власних потреб, що перевозяться цистерною підприємством "В" (неплатником акцизу) від продавця "С" (платника акцизу), реєструвати пересувний акцизний склад? Чи є розпорядником акцизного складу пересувного СГ, який здійснює транспортування пального? На кого буде складена акцизна податкова в такому разі?

Розпорядник акцизного складу

Пп. 14.1.224-1 ПКУ визначено, що розпорядник акцизного складу пересувного - це суб'єкт господарювання - платник акцизного податку, який є власником пального або здійснює діяльність з виробництва спирту етилового та який з використанням транспортного засобу незалежно від того, кому належить такий ТЗ:

  • реалізує або зберігає пальне або спирт етиловий;
  • ввозить пальне на митну територію України, з якого сплачено акцизний податок або на умовах, визначених ст. 229 ПКУ.

При цьому не є розпорядником акцизного складу пересувного суб'єкт господарювання (перевізник, експедитор), який здійснює транспортування пального або спирту етилового. В даному випадку це підприємство В.

Не є акцизним складом пересувним:

транспортний засіб, що використовується суб’єктом господарювання, який не є розпорядником акцизного складу та платником акцизного податку, для переміщення на митній території України власного пального або спирту етилового для потреб власного споживання чи промислової переробки (пп. 14.1.6-1 ПКУ).

Податківці у ІПК від 24.05.2019 р. №2377/ФОП/Г/16-31-13-02-14/ІПК зазначили, що якщо суб’єкт господарювання здійснює свою діяльність виключно з надання послуг стороннім підприємствам із перевезення скрапленого газу власним автомобільним транспортом та не є платником акцизного податку і власником пального, фізична особа - підприємець не є розпорядником акцизного складу пересувного.

Відповідно до цього, обов’язку реєструвати пересувний акцизний склад у перевізника пального не виникає.

Таким чином, в даному випадку акцизну накладну складає підприємство "С" як платник акцизного податку та продавець пального. При цьому акцизна накладна складається на неплатника акцизу – покупця пального (підприємство А).

Нагадуємо, що з 8 вересня 2021 р. ДПС змінила алгоритм приймання та обробки акцизних накладних, про що ми писали тут. Зокрема, перевіряється отримувач пального – суб’єкт господарювання – неплатник акцизного податку, на наявність ліцензії на зберігання пального. У разі складання акцизної накладної на суб’єкта господарювання – неплатника акцизного податку, за виключенням підприємств, установ та організацій, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджету та підприємств, установ та організацій системи державного резерву, у якого відсутня ліцензія на зберігання пального, у її реєстрації буде відмовлено.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»